Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Τα «προνοιακά επιδόματα» επανέρχονται

Πληροφορούμαι πως, παρά το γενικό "σφίξιμο" και την διαρκή ανατροπή των δημοσιονομικών δεδομένων, ο κ. Αν.Υπ.Οικ. εξαγγέλει "μέτρα στήριξης" εισοδηματικά περιθωριακών νοικοκυριών, με κριτήριο την ύπαρξη ανηλίκων φοιτούντων στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Η παροχή των 300 Ευρώ ετησίως/άτομο δεν είναι το σημαντικότερο πρόβλημα. Δεν διευκρινίζεται όμως:
1. Από πού θα βρεθούν τα ποσά στον Προϋπολογισμό
2. Ποιό είναι το "όριο" της δαπάνης
3.Πώς θα τεκμηριωθεί η "ανέχεια" αν μοναδικό δικαιολογητικό είναι το εισόδημα που αναφέρεται στην δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1)
4.Ποιοί θα προβούν στον προληπτικό έλεγχο της "αλήθειας" κ.τ.λ.

Ομολογουμένως, η κρίση απαιτεί κοινωνικά μέτρα. Από την άλλη, ο ικανότατος -βάσει προσόντων- κ. Υπουργός πρέπει να "ξεκαθαρίσει" περαιτέρω τα "dessous" της απόφασής του. Υποπτεύομαι πως χιλιάδες θα είναι αυτοί που θα σπεύσουν να υποβάλλουν τα σχετικά δικαιολογητικά, εάν η "δήλωση" ή το εκκαθαριστικό σημείωμα υπολείπεται των 3.000 Ευρώ.

Με λίγα λόγια, τα "προνοιακά" επιδόματα επανέρχονται θριαμβευτικά, παρά τα όσα καθημερινώς "αποκαλύπτονται".

Εξάλλου, ερωτήματα προκαλούνται για την ηλικιακή οροφή των τελικά ωφελουμένων.Ο μαθητής π.χ. του Λυκείου ή ο φοιτητής γιατί εξαιρείται ως δικαιούχος του μέτρου; Τουλάχιστον συνταγματικά, η Πολιτεία οφείλει να παρέχει "ίσες" ευκαιρίες πρόσβασης στην εκπαίδευση, την υγεία κ.λ.π.

Εξακολουθώ να πιστεύω πως η "βιασύνη" είναι δημιουργός σφαλμάτων.Εκτός και εάν ο παλαιοκομματισμός επιστρέφει δριμύτερος. Άλλωστε,με βάση την νομοθεσία, άπαντες θεωρούνται εισοδηματίες τουλάχιστον του παραπάνω ορίου, εφόσον υποβάλλουν φορολογική δήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου