Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Νέος νόμος κατά της διαφθοράς στο δημόσιο

Νόμο - καταπέλτη για τη διαφθορά στο δημόσιο που θα αφορά και χαμηλόβαθμους δημοσίους υπαλλήλους, και θα προβλέπει ανάκριση και δίκες - εξπρές , επεξεργάστηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης και βρίσκεται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η ρύθμιση αυτή, που αναμένεται να εγκρίνει άμεσα το πρωθυπουργικό γραφείο, βάζει στο στόχαστρο της τους κρατικούς λειτουργούς που διαπράττουν κακουργήματα, επεκτείνοντας το υφιστάμενο πλαίσιο που αφορά σε κρατικούς αξιωματούχους και πρώην υπουργούς ή βουλευτές και χαμηλόβαθμους υπαλλήλους. Η ρύθμιση θα αφορά στα αδικήματα της δωροδοκίας, απιστίας στην υπηρεσία, υπεξαίρεσης και ψευδούς βεβαίωσης.

Σε περίπτωση διάπραξης αυτού του αδικήματος τότε θα εφαρμόζονται διαδικασίες - εξπρές, όπως συμβαίνει σήμερα για υποθέσεις διαφθοράς σε επίπεδο κεντρικής διαχείρισης εξουσίας (π.χ. περίπτωση Τσοχατζόπουλου). Η παρέμβαση ουσιαστικά τέμνει πλέον κάθετα όλο το σώμα των κρατικών λειτουργών ώστε να εκκαθαρίζονται άμεσα αυτές οι υποθέσεις. Δηλαδή: Σε ποινικό επίπεδο οι δικογραφίες των παρανομούντων θα διαβιβάζονται σε εισαγγελέα ο οποίος θα ασκεί την δίωξη και στη συνέχεια, την σκυτάλη θα παίρνει ο Πρόεδρος Πρωτοδικών ,ο οποίος απαλλαγμένος από άλλα καθήκοντα θα πρέπει να κλείσει την δικογραφία μέσα σε 4, ή το πολύ 6 μήνες, ενώ θα έχει δικαίωμα άρσης κάθε απορρήτου, τραπεζικού, φορολογικού, χρηματιστηριακού, όπως επίσης και δέσμευσης λογαριασμών. Υπολογίζεται ότι σε 8 μήνες το ανώτερο θα πρέπει να έχει γίνει η παραπομπή σε δίκη.

Θολό τοπίο ο πειθαρχικός έλεγχος

Όλα αυτά βέβαια τη στιγμή που οι πειθαρχικές ποινές παραμένουν δυσανάλογα επιεικείς σε σύγκριση με το αδίκημα που έχει διαπραχθεί, ενώ τα πειθαρχικά συμβούλια που έπρεπε να συγκροτηθούν με τον τελευταίο νόμο Ρέππα και δεν θα αποτελούνται πλέον από συνδικαλιστές, δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί! Αποτέλεσμα; Να παραμένουν ακόμη στις θέσεις τους υπάλληλοι και γιατροί που εξέδιδαν μαϊμού συντάξεις και προνοιακά επιδόματα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και το 2011 η διαφθορά στο δημόσιο διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα με πρωταθλητές και πάλι τις πολεοδομίες, τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τους δήμους. Από τις 1403 υποθέσεις που ερευνήθηκαν, περίπου 400 οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη, ενώ ο Γενικός Επιθεωρητής Λέανδρος Ρακιντζής άσκησε την ίδια χρονιά πειθαρχικές διώξεις σε βάρος 201 δημοσίων υπαλλήλων, 123 δημάρχων και αντιδημάρχων, 83 δημοτικών υπαλλήλων, 217 αστυνομικών και 39 γιατρών του ΕΣΥ.


Πηγή:www.capital.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου