Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Κοινωνική Διαβούλευση για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα των Δήμων

Στη φάση της κοινωνικής διαβούλευσης εισέρχεται η επεξεργασία του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Βόλου που εκπόνησε η Διεύθυνση Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών του Δήμου σε συνεργασία με τις άλλες Υπηρεσίες του Δήμου και τα νομικά του πρόσωπα, και εγκρίθηκε, καταρχήν, από την Εκτελεστική Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, τo σχέδιο της Α΄ Φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος που αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό παραδόθηκε σήμερα στους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τη διατύπωση προτάσεων και παρατηρήσεων, ενώ αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του Δήμου Βόλου, ώστε οι θεσμικοί φορείς και ο κάθε πολίτης να ενημερωθούν και να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής είναι να γίνει διάλογος επί της ουσίας, με ευρύτερη δυνατή κοινωνική συμμετοχή, ώστε να διατυπωθεί κάθε άποψη και πρόταση για το μέλλον της πόλης. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να διαμορφωθεί ένα ρεαλιστικό Σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και δεν θα κρατά το Δήμο «φυλακισμένο» σε σχεδιασμούς και επιλογές άλλων εποχών.

Με αφορμή την έναρξη της διαβούλευσης για το σχέδιο της Α΄φάσης του Επιχειρησιακού, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης έδωσε συνέντευξη Τύπου, πλαισιωμένος από την Αντιδήμαρχο Διοίκησης, Οικονομικών, Προγραμματισμού και Νέων Τεχνολογιών κ. Ν.Οικονόμου και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού Στ.Νηκηφόρου, κατά την οποία ανέλυσε το όραμα και τις κατευθυντήριες επιλογές όπως αυτές παρουσιάζονται στο Στρατηγικό Σχέδιο.

Όπως τόνισε, «εύλογα μπορεί ορισμένοι να διατυπώσουν το ερώτημα: Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σχέδια και προγράμματα ή έργα; Νομίζω ότι πρόκειται για ένα ψευτοδίλημμα που, όταν δεν κρύβει σκοπιμότητες, στην καλύτερη περίπτωση υποδηλώνει άγνοια. Κι αν αυτό ίσχυε πάντοτε, ισχύει πολύ περισσότερο σήμερα, που βιώνουμε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής.

Σε μια εποχή, όπου στην κοινωνία κυριαρχεί η ανησυχία και η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας και όπου τα κοινωνικά προβλήματα παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις.
Σε μια εποχή που η χώρα, η Περιφέρεια και ο Δήμος, πρέπει να έχουμε έναν οδηγό για το που πάμε και με ποιον τρόπο θα φθάσουμε εκεί που θέλουμε. Σε αυτή την πραγματικά ιστορική συγκυρία, η Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να γίνει μέρος του προβλήματος, αλλά της λύσης του. Η μεγάλη πρόκληση για την Αυτοδιοίκηση είναι να διαδραματίσει ενεργό και δημιουργικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών στο χώρο της, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου εθνικού σχεδίου ανόρθωσης και ανασυγκρότησης, το οποίο θα διευρύνει συνεχώς τα περιθώρια αυτοδύναμης πορείας της χώρας μας».

πηγή:e-aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου