Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Θα μάθουμε να ζούμε και με τα σκουπίδια

Οι περισσότεροι δήμοι της χώρας ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο. Αδυνατούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να προσφέρουν υπηρεσίες στους δημότες τους.
Κυρίες και κύριοι, ήρθε η ώρα να ανασύρουμε τα σκουπίδια που τόσα χρόνια πετάγαμε κάτω από το χαλί. Ή αλλιώς, να ανεχτούμε τα σκουπίδια μας έξω από την πόρτα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το κατάστημα Τ.Α κλείνει επ’ αόριστο.
Δεν ξέρουμε αν πίσω από την χρεοκοπία των δήμων κρύβεται ένα επεισόδιο που προκαλείται ως φυσική συνέπεια της χρεοκοπίας της κεντρικής κυβέρνησης ή το τελευταίο χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για κάτι που θα συνέβαινε έτσι ή αλλιώς. Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν φωνές που προειδοποιούν για το όργιο σπατάλης που βρισκόταν σε εξέλιξη από άκρη σε άκρη της χώρας. Που φωνάζουν για την διαφθορά και για τα φαινόμενα σήψης. Ουδείς έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά οι αμαρτίες του παρελθόντος επιχειρήθηκε να χαθούν άγαρμπα μέσα από ένα ακατανόητο δημιούργημα συγχώνευσης δήμων που ονομάστηκε «σχέδιο Καλλικράτης».

Οι δήμοι δεν έχουν λεφτά επειδή οι περισσότεροι δήμαρχοι έχουν διαχειριστεί με ανάρμοστο τρόπο τους οικονομικούς πόρους που τους εμπιστεύτηκαν οι δημότες τους, οι συμπολίτες τους. Ο μεγάλος αυτός πυλώνας της δημοκρατίας, για να θυμηθούμε και τα λόγια του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, έγινε ένα κακέκτυπο αντίγραφο της κεντρικής εξουσίας.

Τι να αναφέρει κανείς; Είναι αρκετό να κάνει ένα πέρασμα από τόσες και τόσες σχετικές εκθέσεις που έχουν δημοσιευτεί. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός της κατάτμησης δημοτικών έργων σε πολλά μικρότερα, έτσι ώστε να μπορούν οι δήμαρχοι να τα αναθέτουν απευθείας στους εργολάβους της προτίμησής τους και δίχως τον έλεγχο της κεντρικής εξουσίας. Από πού να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει...

Μόνο που κάποια στιγμή τα ψέματα τελειώνουν. Κι εδώ τελείωσαν κάπως απότομα. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η κεντρική κυβέρνηση αδυνατεί να στείλει χρήματα σε ένα πηγάδι δίχως πάτο. Ταυτόχρονα έχουν στερέψει και οι κοινοτικοί πόροι, αλλά και η δυνατότητα των πολιτών να πληρώνουν περισσότερους φόρους προς τους Δήμους. Έτσι, φέτος το καλοκαίρι το Πανελλήνιο στερήθηκε των υπηρεσιών του καλλιτεχνικού κόσμου σε όρη και ραχούλες. Να είναι αυτός άραγε ο λόγος που αρκετοί δήμαρχοι σκέφτονται να παραιτηθούν; Το γεγονός ότι δεν τάισαν πνευματικά τους δημότες τους;

Φανταζόμαστε ότι για όλα θα είναι υπεύθυνη και πάλι η τρόικα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Φανταζόμαστε επίσης ότι μία ισχυρή πολιτική εξουσία θα προκαλούσε μία έρευνα σε βάθος στα οικονομικά των Δήμων. Στην χειρότερη των περιπτώσεων θα μάθαιναν οι δημότες που πήγαιναν τόσα χρόνια τα λεφτά τους. Στην καλύτερη, ίσως κάποια από τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να τα διεκδικήσουν δικαστικά.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου