Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Τι παίζεται με την απεργία των γιατρών, τι δεν πρέπει να γνωρίζει κόσμος;

Σε γενικές γραμμές τα πράγματα έχουν ως εξής: Αυτές τις μέρες απεργούν 2 ομάδες γιατρών ενώ 1 ακόμη ομάδα προσποιείται ότι απεργεί για συμπαράσταση στις 2 προηγούμενες.
ΟΜΑΔΑ 1η : Οι ιδιώτες γιατροί που είχαν σύμβαση με το ΙΚΑ και το ΤΕΒΕ. Αυτοί μέχρι σήμερα ήταν τα λεγόμενα “βύσματα” (κομματικά στελέχη, επιφανή σόγια, μέλη διαφόρων αφανών εταιρειών κτλ …. ο νοών νοείτο). Ήταν οι μόνοι που είχαν την δυνατότητα να δουλέψουν και έβγαζαν καλά λεφτά διότι αφενός πληρωνόταν με πάγια αντιμισθία από ΙΚΑ και ΤΕΒΕ (τους πληρώναν και τις ασφαλιστικές τους εισφορές στο ΤΣΑΥ) αφετέρου αφού οι ασθενείς διοχετευόταν αναγκαστικά σ’ αυτούς, γινόταν γνωστοί στις τοπικές κοινωνίες και κατάφερναν σε εξωσυμβατικές ώρες εργασίας και με επισκέψεις κατ’ οίκον να βγάζουν και κάτι παραπάνω (κατά τεκμήριο σε μαύρο χρήμα). Επίσης είχαν πολύ συνταγογραφία και μπορούσαν να παίρνουν ποσοστό (επίσης μαύρο) σε κάθε κουτί ορισμένων κατηγοριών φαρμάκων από συνεργαζόμενες συνήθως φαρμακευτικές εταιρείες. Επίσης έπαιρναν προμήθεια (ξανά μαύρο) παραπέμποντας τους ασθενείς σε συνεργαζόμενα διαγνωστικά κέντρα ή ιδιωτικές κλινικές.

Είχαν τέλος όλα τα ωφελήματα των γιατρών της ομάδας 2 (βλ. συνέχεια)

Αυτοί λοιπόν απεργούν διότι καταργούνται ΙΚΑ και ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) και επομένως χάνουν τα προνόμιά τους και “καταντούν ” γιατροί της δεύτερης ομάδας (βλ. αμέσως παρακάτω).

ΟΜΑΔΑ 2η: Ιδιώτες γιατροί (μή βυσματούχοι) που δεν είχαν το μέσο (αν και όλοι –κακά τα ψέματα – είχαν προσπαθήσει) για να συνάψουν σύμβαση με ΙΚΑ και ΤΕΒΕ. Αυτοί δούλευαν ως επί το πλείστον με ασθενείς του ΟΠΑΔ (Δημοσίου) και των συγγενών ταμείων και πληρωνόταν κόβοντας και καταθέτοντας κάθε μήνα αποκόμματα από το βιβλιάριο του ασθενούς. Αυτοί έβγαζαν κάποια έξτρα χρήματα αφενός κόβοντας παραπάνω αποκόμματα που δεν αντιστοιχούσαν σε πραγματικές υπηρεσίες (επισκέψεις, παρακλινικές εξετάσεις κτλ) αφετέρου δουλεύοντας με «φραγκάτους» ασθενείς άλλων ταμείων (ΟΓΑ,ΙΚΑ ΤΕΒΕ) που δεν γούσταραν να χάσουν χρόνο για να πάνε σε συμβεβλημένους γιατρούς ή δεν άντεχανν τις προσβλητικές για την προσωπικότητά τους συνθήκες του διαλυμένου (από κομματόσκυλα – λαμόγια) Ε.Σ.Υ. Αυτοί οι ασθενείς πλήρωναν μετρητοίς και κάπως έσωζαν την κατάσταση για τους γιατρούς της ομάδας 2. Και αυτή η ομάδα απολάμβανε (σε μικρότερο βέβαια βαθμό) τα “οφέλη” της συνεργασίας με ιδιωτικά εργαστήρια και κλινικές.

Παρόλα αυτά οι γιατροί της ομάδας 2, ήταν οι «κακομοίρηδες» του συστήματος. Διότι κατά μέσο όρο καθάριζαν από 3-4 χιλιάρικα μικτά (δηλαδή αν αφαιρέσουμε τις εισφορές στο ΤΣΑΥ, το ενοίκιο του ιατρείου, λοιπά έξοδα ιατρείου, έξοδα παραστάσεως και όποια εφορία δηλώνανε, τους μένανε καθαρά 1,5 με 2 χιλιάρικα). Μάλιστα δεν τολμούσανε καν να διαμαρτυρηθούν μην τυχόν μάθει ο κόσμος ότι δεν πάνε καλά και τους θεωρήσει επιστημονικά ανεπαρκείς . Οι πιο πολλοί μάλιστα πουλούσανε παραμύθι – ότι και καλά βλέπουνε πολύ κόσμο – και στους φαρμακάδες (πλασιέ φαρμακευτικών εταιρειών) μήπως και τους πληρώσουνε κανένα ταξιδάκι (…συνέδριο το λένε) ή τους πάρουνε κανένα ηλεκτρικό είδος.

Αυτοί λοιπόν βγάζανε λίγο παρακάτω από έναν μέσο γιατρό του ΕΣΥ (με εξαίρεση τους γιατρούς χειρουργικών ειδικοτήτων – φακελάκι και τους γιατρούς των κέντρων υγείας και αγροτικών ιατρείων – τεράστια συνταγογραφία μαύρο χρήμα με το κομμάτι) και προσπαθούσανε επίσης να μπούν στο ΕΣΥ συμμετέχοντας σε κάθε προκήρυξη. (σχεδόν πάντα διαβλητή και φωτογραφική και με απουσία εκ του νόμου επίτηδες σαφών κριτηρίων)

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά το Δημόσιο (ο ΟΠΑΔ δηλαδή ) τους έχει απλήρωτους εδώ και ένα χρόνο στα πλαίσια της εσωτερικής στάσης πληρωμών που έχει άτυπα κηρύξει η κυβέρνηση του ΓΑΠ και των λοιπών πρακτόρων (με την συμμετοχική ανοχή σύμπασας της αντιπολίτευσης που είναι και αυτή στο κόλπο).

Έτσι λοιπόν ο ΟΠΑΔ τους εκβιάζει ότι εάν δεν κάνουν ότι λέει η κυβέρνηση (πχ. να δέχονται προσωρινά τους ΙΚΑτζήδες ασθενείς, να ενταχτούν μελλοντικά χωρίς όρους στον ΕΟΠΥΥ κτλ) θα χάσουν τα λεφτά τους και θα αναγκαστούν τελικά να κλείσουν τα ιατρεία τους.

Αυτοί γιατί απεργούν; Διότι με το νέο Νομοσχέδιο Λοβέρδου καταστρέφονται. Όλα τα ταμεία (ΙΚΑ ΤΕΒΕ ΟΓΑ ΟΠΑΔ) συγχωνεύονται σε ένα που θα λέγεται ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) που θα τους κάνει συμβάσεις και θα τους πληρώνει 10 ευρώ το κεφάλι (το ποσό δεν είναι σίγουρο αλλά κάπου εκεί θα παίξει) και μέχρι 250 κεφάλια (επισκέψεις) το μήνα. Άρα σύνολο 2,5 χιλιάρικα μεικτά. Για να συνάψουν όμως σύμβαση θα πρέπει να εφαρμόζουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και έτσι δεν θα μπορούν ούτε να φοροδιαφεύγουν, ούτε να συνεργάζονται με φαρμακευτικές εταιρείες. Άρα μαύρο χρήμα (που έσωζε κάπως την κατάσταση) …. γιόκ!. Επίσης δεν θα υπάρχει πια «ελεύθερος ασθενής» για να πληρώσει cash (ακόμη και για επίσκεψη κατ’ οίκον) γιατί όλοι θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΕΟΠΥΥ και θα έχουν θεωρητικά το δικαίωμα να πάνε τζάμπα σε οποιοδήποτε ιδιώτη γιατρό.

Τι θα συμβεί λοιπόν; Τρία ενδεχόμενα υπάρχουν:

Α) Ή θα κλείσουν τα ιατρεία τους και θα γίνουν υπάλληλοι μεγάλων ιδωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών υγείας ή ακόμη και θ’ αλλάξουν επάγγελμα γιατί με 2,5 χιλιάρικα μεικτά το μήνα δεν είναι βιώσιμο κανένα ιατρείο με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, ή
Β) Τα 2,5 χιλιάρικα θα είναι σε λίγους μήνες ικανοποιητικό και επίζηλο ποσό με την σχεδιαζόμενη φτωχοποίηση της μέσης αστικής τάξης (αποπληθωρισμός, προκλητή ύφεση και εσωτερική υποτίμηση κατά τις επιταγές του ΔΝΤ) ή
Γ) Θα τους αναγκάσει να φερθούν για μια έστω φορά με επαγγελματική – συντεχνιακή αξιοπρέπεια και να διακόψουν οι ίδιοι τις συμβάσεις με τον ΟΠΑΔ ή τον επερχόμενο ΕΟΠΥΥ όπως έχουν κάνει εδώ και πολλά χρόνια οι Οδοντίατροι (και έχουν πλουτίσει) . Ετσι ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ θα πηγαίνει στο γιατρό και θα πληρώνει την επίσκεψη (στην τιμή που θα καθορίσουν τα συντεχνιακά όργανα των γιατρών, δηλαδή οι ιατρικοί σύλλογοι) από την τσέπη του, για να πάρει επιστροφή από το ταμείο του το 10ευρω που τώρα σχεδιάζει να δίνει ο Λοβέρβος στους γιατρούς . (Βέβαια αυτό μπορεί και να είναι κόλπο της κυβέρνησης για ν’ αναγκάσει τους γιατρούς να διακόψουν τις συμβάσεις , ώστε και οι γιατροί να είναι ευχαριστημένοι αλλά και η ίδια η κυβέρνηση να μην αναλάβει το πολιτικό κόστος για την εξαφάνιση της δωρεάν υγείας).

Τέλος η 3η ΟΜΑΔΑ γιατρών, οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν κηρύξει απεργία (με χαμηλή συμμετοχή καθότι έχουν μάθει ν’ αγαπούν τις αλυσίδες τους αλλά και γιατί για κάθε μέρα απεργίας τους κόβεται το μεροκάματο όχι καθαρό αλλά μεικτό) αφενός για λόγους επίδειξης συναδελφικής αλληλεγγύης αλλά κυρίως για να χτυπήσουν τον Λοβέρδο και το νομοσχέδιό του το οποίο εκτιμούν (και μάλλον έχουν δίκιο) ότι δεν θα τους βγεί σε καλό. Κι αυτό διότι με το νομοσχέδιο ανοίγονται παράθυράκια για: α) Νέα μεγάλη μείωση συνολικών αποδοχών από την ελαχιστοποίηση έως εξάλειψη των υπερωριακών αμοιβών τους (τις λεγόμενες εφημερίες που τώρα αποτελούν το ένα τρίτο περίπου των συνολικών τους αποδοχών) που θα προκύψει από την ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας (πρωί – απόγευμα) και τις ευρείας κλίμακας συγχωνεύεις μονάδων και τμημάτων.

β) Μείωση και του βασικού μισθού με το ενιαίο μισθολόγιο ώστε να είναι λίγο πιο πάνω από τα 2,5 χιλιαρικάκια που θα παίρνει ο ιδιώτης της ομάδας 2 ώστε αφενός να μην στοιχίζουν πολλά στο κρατος, αφετέρου να μην τους συμφέρει να πηδήξουν απ’ το τραίνο του ΕΣΥ.

Ο γράφων είναι γιατρός που υπήρξε ιδιώτης της κατηγορίας 2. Μην έχοντας ικανό μέσο για να πάρει το ΙΚΑ ή ΤΕΒΕ κατέληξε και πάλι δυνάμει του δεύτεροκλασάτου μέσου του αλλά και του καλού του βιογραφικού να εργάζεται σε συνθήκες μεσαιωνικής γαλέρας σε Νοσοκομείο της επαρχίας.

http://olympia.gr

8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος9/1/12, 4:35 μ.μ.

    Μακάρι να υπήρχε και κάποια πρόταση από κάπου για την παροχή περίθαλψη του κοινωνικού συνόλου με χρύση της "μέσης οδού".
    Απ΄όσα γράφεται η κυβέρνηση αδικεί και οι γιατροί θέλουν να μη χάσουν αρκετά από τα "μαύρα" προνόμια τους και το "θύμα " είναι ο κόσμος για τον οποίο δεν υπάρχει από πουθενά κάποια βοήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να μου ζησεις ΑΡΧΟΝΤΑ .ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΑΛΛΑ ΣΚΕΨΟΥ ΟΤΑΝ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΠΕΡΝΕΙ 850 ΕΥΡΩ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΤΑ 2500 ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ.ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΝΑ ΠΗΓΑ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΜΗ ΚΟΨΕΙ ΔΥΟ ΧΑΡΤΑΚΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΤΣΑΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ. ΤΑ ΠΑΡΑΜΠΡΟΣ ΧΑΛΑΣΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΙΣΩ...Β.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος9/1/12, 6:15 μ.μ.

    Απλά σκεφτείτε,πως άν το κράτος θεσμοθετήσει αμοιβή επιστήμονα με 12 χρόνια σπουδές(6+6) αμοιβή μεικτά 2000 ευρώ,με αυτασφάλιση(ΤΣΑΥ) και με δικά του έξοδα επαγγελματικού χώρου, είναι κοντά η ώρα που ο δάσκαλος των 4 ετών σπουδών με λίγες ώρες απασχόληση την εβδομάδα,θα έχει αναλογικά μισθούς Βουλγαρίας και Ρουμανίας(220-280 ευρώ).

    Μήπως την εποχή των μνημονίων αυτά θα είναι τα συγκρίσιμα μεγέθη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος11/1/12, 3:37 μ.μ.

    Υπάρχουν δάσκαλοι με 2+2+2+4+4+6=20 χρόνια σπουδές (βασικές + 1ο Μτ/κό+2ο Μτ/κό+2ο πτυχίο+3ο πτυχίο+διδ/κό)(παράλληλα με την εργασία τους και χωρίς τις οποίες ερευνητικές εργασίες τους)και με 25 χρόνια υπηρεσίας που δεν θα δουν ποτέ μισθό 2000 ευρώ. Ένας έκπληκτος με τις αμοιβές που ακούει και βλέπει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος11/1/12, 4:44 μ.μ.

    Φίλε, εάν εγώ είχα 3 πτυχία,δύο μεταπτυχιακά και διδακτορικό δεν θα γινόμουν δάσκαλος,ούτε θα καταδεχόμουν να δουλέψω στο Δημόσιο με αυτές τις εξευτελιστικές αμοιβές και τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες.

    Θα αναζητούσα την τύχη μου στον ιδιωτικό μου τομέα και θα είχα τουλάχιστον την αξιοπρέπειά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος11/1/12, 7:40 μ.μ.

    Η ουσία της υπόθεσης βρίσκεται εδώ:
    "Για να συνάψουν όμως σύμβαση θα πρέπει να εφαρμόζουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και έτσι δεν θα μπορούν ούτε να φοροδιαφεύγουν, ούτε να συνεργάζονται με φαρμακευτικές εταιρείες. Άρα μαύρο χρήμα (που έσωζε κάπως την κατάσταση) …. γιόκ!. Επίσης δεν θα υπάρχει πια «ελεύθερος ασθενής» για να πληρώσει cash (ακόμη και για επίσκεψη κατ’ οίκον) γιατί όλοι θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΕΟΠΥΥ και θα έχουν θεωρητικά το δικαίωμα να πάνε τζάμπα σε οποιοδήποτε ιδιώτη γιατρό."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11/1/12, 9:45 μ.μ.

    Παιδιά δεν υπάρχει σάλιο!
    Δεν παίζει επίσκεψη με πληρωμή σε γιατρό!
    ΕΟΠΥΥ και στην ουρά!
    Από που υπολογίζουν άραγε οι γιατροί να βγάλουν πλέον χρήματα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος11/1/12, 10:40 μ.μ.

    αν και μιλάω ως εκπαιδευτικός με περιπου τα προσοντα που αναφέρετε δεν θεωρω σε καμια περιπτωση οτι ειναι το ιδιο να εχει καποιος σπουδες 12 ετων όταν για να διοριστεί απαιτούνται μόνο 4 με κάποιον ο οποίος μπορεί να διοριστεί μόνο αν έχει τα 10 ή 12 χρόνια. Επίσης, δεν γνωρίζω πολλούς ιατρούς στο δημόσιο με μισθό 2500 ευρω (ακόμα και με εφημερίες οι οποίες είναι επιπλέον εργασία). Ο ιατρός των 2500 (όπου υπάρχει) έχει τουλάχιστον την προϋπηρεσία του εκπαιδευτικού των 1500 (με το ενιαίο μισθολόγιο) και όχι εκείνου των 850. Και ο ιατρός που κόβει χαρτάκια και παίρνει επισκέψεις των 100 και 150 ευρώ είναι αντίστοιχος του ιδιώτη καθηγητή που παίρνει 60 και 80 ευρώ την ώρα για να κάνει ιδιαίτερο. Είναι σαφές ότι το σύστημα είναι άδικο και δεν έχει κανένα νόημα να μισεί τελικά ο ένας τον άλλο. Και όχι επειδή κάποιοι παίρνουν 2500 αλλά επειδή κάποιοι παίρνουν 400 και δεν μπορούν να ζήσουν. Όσες σπουδές κι αν λείπουν, νομίζω ότι σε κάνεναν δεν αξίζει αυτός ο μισθός!
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή