Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Stray.gr: Σωματείο Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων

To «Σωματείο Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Stray.gr» είναι μία ομάδα φιλόζωων ανθρώπων οι οποίοι δραστηριοποιούνται εθελοντικά με βασικό τους στόχο την προστασία και φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Στις μέρες μας, που οι δρόμοι προσφέρουν ένα είδος αναγκαστικής και ψυχρής φιλοξενίας στα ζώα που δεν είναι ευπρόσδεκτα από ανθρώπους, παρατηρούνται όλο και περισσότερες ομάδες πολιτών που με γνώμονα την αγάπη πορεύονται δίπλα στα αβοήθητα ζώα της πόλης τους.Το Stray.gr είναι ένα να μη κερδοσκοπικό σωματείο, με σκοπό την προσφορά βοήθειας στα αδέσποτα ζώα της Ελλάδας. Η ομάδα αποτελείται από 30 ενεργά μέλη και περίπου 20 περιστασιακούς εθελοντές.
Ιδρύθηκε από μια ομάδα ανθρώπων που γνωρίστηκαν μέσω ενός φιλοζωικού forum. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν ήδη φιλοζωική δράση και η αγάπη τους για τα ζώα σε συνδυασμό με την ανάγκη για μια πιο οργανωμένη προσπάθεια τους οδήγησε στην απόφαση για την ίδρυση του Stray.gr. Η λειτουργία του σωματείου ξεκίνησε το 2002 και από τότε έχει αναλάβει και βοηθήσει πάνω από 2000 αδέσποτα ζώα, κυρίως στην περιοχή της Αττικής, και ενίοτε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Να σημειωθεί ότι το σωματείο δεν λαμβάνει κανενός είδους κρατική επιχορήγηση ή άλλη βοήθεια από την Πολιτεία και συντηρείται αποκλειστικά από τις συνδρομές και τις δωρεές από μέλη, φίλους και τις λίγες επιχειρήσεις που περιστασιακά προσφέρουν κάποια χρήματα ή άλλα είδη.

Ως βασικοί στόχοι του Stray.gr είναι οι εξής:

Περίθαλψη και εμβολιασμός αδέσποτων
Το Σωματείο προσπαθεί να ανταποκριθεί σε όσα περισσότερα περιστατικά αδέσποτων που χρειάζονται περίθαλψη, με προτεραιότητα στα πιο επείγοντα (χτυπημένα και πολύ άρρωστα ζώα)
Διενεργεί επίσης εμβολιασμούς αδέσποτων με επανατοποθέτηση στο χώρο που βρέθηκαν, εφόσον δεν βρεθεί οικογένεια.

Υιοθεσίες
Προσπαθούν να βρούν οικογένειες για τα αδέσποτα ζώα, ειδικά σε κουτάβια και ενήλικα που ζουν σε επικίνδυνες περιοχές (κοντά σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, σε περιοχές όπου ρίχνουν συχνά φόλες κλπ. Λόγω νοοτροπίας, η εύρεση ελληνικών οικογενειών για τα αδέσποτα είναι δύσκολη (ακόμη δυσκολότερη των ενηλίκων ζώων), με αποτέλεσμα να αναζητούμε οικογένειες και στο εξωτερικό, όπου η υπεύθυνη φιλοζωία είναι πολύ πιο ανεπτυγμένη από τη χώρα μας.Το Σωματείο βρίσκει οικογένειες σε περίπου 150 – 200 αδέσποτα κάθε χρόνο.

Προώθηση της υπεύθυνης ζωοφιλίας
Αυτό γίνεται καθημερινά από το Σωματείο σε ενημερωτικό και συμβουλευτικό επίπεδο σε όσους επικοινωνούν μαζί μας.
Αλλά δεν αρκεί. Το Stray.gr ζητά τη βοήθεια της Πολιτείας και άλλων οργανώσεων να ενταχθούν στις διδακτικές ώρες των δημοτικών σχολείων «Φιλοζωικά τέταρτα», που θα γεννούν και θα αναπτύσσουν στα παιδιά την αγάπη για τη φύση και το σεβασμό προς όλα τα ζώα.

Νομοθεσία και εφαρμογή του Νόμου για τα αδέσποτα και «δεσποζόμενα» ζώα
Με την υπάρχουσα νομοθεσία που απαγορεύει την κακομεταχείριση και την εγκατάλειψη, αλλά και υποχρεώνει τη σήμανση των κατοικίδιων ζώων, έχουν γίνει ήδη κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση (Νόμος 3170 / 2003). Ωστόσο, μένει αυτός ο νόμος να εφαρμοστεί.
Η Πολιτεία ανάθεσε την αρμοδιότητα της στείρωσης, ιατρικής περίθαλψης, εμβολιασμού και σήμανσης στους Δήμους., επιχορηγώντας μάλιστα το πρόγραμμα αυτό με 70% (το υπόλοιπο 30% το καταβάλλουν οι Δήμοι).
Αν και η Πολιτεία έχει αναθέσει τυπικά την αρμοδιότητα, ούτε ελέγχει ούτε υποχρεώνει τους Δήμους να το πραγματοποιούν. Με αποτέλεσμα, οι περισσότεροι Δήμοι να μην έχουν πρόγραμμα, ενώ όσοι διαθέτουν, οι περισσότεροι να μην έχουν υποδομές και προσωπικό, αφήνοντας το έργο στις φιλοζωικές οργανώσεις.



Βαθιά πίστη του «Σωματείου Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Stray.gr» είναι ότι η φιλοζωία πρέπει να καλλιεργείται από την παιδική ηλικία. Απαραίτητη είναι και η ενημέρωση των ενηλίκων πριν αποφασίσουν να αποκτήσουν κατοικίδιο ζώο στο σπίτι τους. Είναι λοιπόν βασικό να καταλάβουν όλοι ότι το ζώο είναι μια δέσμευση που αναλαμβάνουμε για αρκετά χρόνια από τη ζωή μας, και είμαστε υπεύθυνοι για την υγεία και τη σωστή του διαβίωση.



tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου