Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Η Ιστορία του Διαδικτύου, κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Η αρχική ιδέα η οποία στο πέρασμα των χρόνων μετεξελίχθηκε στο World Wide Web συνήθως χρεώνεται στον Leonard Kleinrock, όπως αναφέρει το Live Science. Το 1961 o Kleinrock γράφει για το ARPANET, που αναγνωρίζεται ως ο πρόδρομος του Διαδικτύου, σε ένα έγγραφο με τίτλο «Ροή πληροφοριών σε ένα μεγάλο δίκτυο Επικοινωνίας». Ο ίδιος μαζί με άλλους καινοτόμους, όπως τον διευθυντή του οργανισμού IPTO, J.C.R. Licklider, έθεσαν τις βάσεις για τη δημιουργία του διαδικτύου, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.Ο προάγγελος του Διαδικτύου εμφανίζεται ήδη από τις πρώτες ημέρες της ιστορίας της πληροφορικής, το 1969, με το δίκτυο της Υπηρεσίας Ερευνών του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (ARPANET). Μέσω του ARPANET αναπτύχθηκαν πολλά σχέδια τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα στο διαδίκτυο, κυρίως για την επικοινωνία. Το παρακάτω χρονοδιάγραμμα, όπως παρουσιάστηκε στο LiveScience, δίνει συνοπτικά την ιστορία του Διαδικτύου.

1934: Ο Βέλγος εμπειρογνώμονας στη ροή πληροφοριών, Paul Otlet, φαντάστηκε μία δομή (Radiated Library) με τη χρήση της τότε τεχνολογίας, όπως το τηλέφωνο και το ράδιο, ώστε να δημιουργήσει κάτι που έμοιαζε σε δομή με το σημερινό διαδίκτυο.

1965: Δύο υπολογιστές στο εργαστήριο Lincoln του MIT επικοινωνούν μεταξύ τους την τεχνολογία «packet-switching».

1968: Η εταιρεία BBN παρουσιάζει την τελική έκδοση του Interface Message Processor υπογράφοντας σύμβαση για το ARPANET.

1969: Στις 29 Οκτωβρίου το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, το Ινστιτούτο Ερευνών του Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στη Santa Barbara και το Πανεπιστήμιο της Γιούτα εγκαθιστούν τους πρώτους κόμβους επικοινωνίας. Το πρώτο μήνυμα που στέλνεται είναι «Lo», ένα μήνυμα από τον φοιτητή Charles Kline για σύνδεση (Login) στον υπολογιστή του Ινστιτούτου Ερευνών του Στάνφορντ. Ωστόσο το μήνυμα δεν ολοκληρώθηκε καθώς το σύστημα του Στάνφορντ κατέρρευσε.

1972: Ο Ray Tomlinson της BBN παρουσιάζει για πρώτη φορά το e-mail. Η Ομάδα Εργασίας Διαδικτύωσης (INWG) βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση της θέσπισης πρωτοκόλλων.

1973: Η Παγκόσμια δικτύωση γίνεται πραγματικότητα, καθώς το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Royal Radar Establishment, στη Νορβηγία, συνδέονται στο ARPANET. Ο όρος Διαδίκτυο μόλις έχει γεννηθεί.

1974: Γεννιέται ο πρώτος πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) μία εμπορική έκδοση του ARPANET , γνωστή ως Telenet.

1974: Ο Vinton Cerf και ο Bob Kahn ( το δίδυμο που από πολλούς αναγνωρίζονται ως οι πατέρες του διαδικτύου) δημοσιεύουν το «Πρωτόκολλο για τη διαδικτυακή σύνδεση», που παρουσιάζουν τις λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό του TCP (Πρωτόκολλο Ελέγχου Μεταφοράς).

1976: Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ πατάει το κουμπί αποστολής για το πρώτο e-mail της.

1979: Δημιουργείται το USENET όπου φιλοξενούνται ειδήσεις και ομάδες συζήτησης.

1981: Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ (NSF) προβλέπει επιδοτήσεις για τη δημιουργία Δικτύου για την ανταλλαγή πληροφοριών και την παροχή υπηρεσιών μεταξύ επιστημόνων των πανεπιστημίων.

1982: Το Transmission Control Protocol (TCP) και το Internet Protocol (IP) αναγνωρίζονται ως η «Σουίτα Πρωτοκόλλων Διαδικτύου» για το ARPANET. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σύνδεση του Διαδικτύου με το πρωτόκολλο TCP / IP, το οποίο ακόμα και σήμερα παραμένει το βασικό πρωτόκολλο για το Διαδίκτυο.

1983: Το Domain Name System ή DNS (Σύστημα Ονομάτων Τομέων ή Χώρων ή Περιοχών) καθιερώνει τα γνωστά .edu, .gov, .com, .mil, .org, .net, και .int ως καταλήξεις για την ονομασία ιστοσελίδων. Οι νέες ονομασίες είναι πολύ ευκολότερες από αυτές που υπήρχαν μέχρι τότε όπως 123.456.789.10.

1984: Ο William Gibson συγγραφέας του Neuromancer χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τον όρο «Κυβερνοχώρος».

1985: Η Symbolics.com γίνεται η πρώτη καταχωρημένη ιστοσελίδα στον συγκεκριμένο τομέα.

1986: Στο NSFnet, το Δίκτυο του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών επιτυγχάνεται για πρώτη φορά απευθείας σύνδεση «υπερυπολογιστών» με ταχύτητες 56.000 bits το δευτερόλεπτο, η τυπική ταχύτητα ενός dial-up modem. Με την πάροδο του χρόνου αυτή η ταχύτητα επιτυγχάνεται σε όλο το NSFnet, αλλά και στα περιφερειακά του δίκτυα, πραγματοποιώντας ουσιαστικά μια επέκταση του Διαδικτύου σε όλες τις ΗΠΑ. Το NSFnet ήταν ουσιαστικά ένα δίκτυο από τα πολλά δίκτυα, μέσω των οποίων συνδέονταν ακαδημαϊκοί χρήστες στο ARPANET.

1987: Τα hosts στο Διαδίκτυο ξεπερνούν τις 20.000. H Cisco παρουσιάζει το πρώτο router.

1989: Ο World.std.com γίνεται ο πρώτος εμπορικός πάροχος για πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω dial-up.

1990: O Tim Berners-Lee, επιστήμονας από το CERN, αναπτύσσει για πρώτη φορά την HTML. Σήμερα αποτελεί την κύρια γλώσσα σήμανσης για τις ιστοσελίδες.

1991: Το CERN παρουσιάζει και εισάγει για πρώτη φορά το World Wide Web, το γνωστό σε όλους μας «www».

1992: Τα πρώτα αρχεία ήχου και βίντεο κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Η φράση «σερφάρω στο διαδίκτυο» διαδίδεται και γίνεται ευρέως γνωστή.

1993: Ο αριθμός των ιστοσελίδων ανέρχεται στις 600 και ο Λευκός Οίκος, αλλά και ο ΟΗΕ μπαίνουν στο διαδίκτυο. Ο Marc Andreesen δημιουργεί το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο το Mosaic, στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι. Οι υπολογιστές που συνδέονται στο NSFnet από τους 2.000 το 1985 φτάνουν το 1993 σε 2 εκατομμύρια. Το NSF ηγείται μίας προσπάθειας για δημιουργία μίας νέας αρχιτεκτονικής του διαδικτύου, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί και εμπορικά.

1994: Γεννιέται η Netscape Communications. H Microsoft έναν web browser για τα Windows 95.

1995: Οι Compuserve, America Online και Prodigy παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Στον κυβερνοχώρο βγαίνουν και οι Amazon.com, Craiglist και eBay. Το NSFnet θεωρείται πλέον παρωχημένο και η εμπορική εκμετάλλευση του διαδικτύου είναι πλέον γεγονός.

1996: Ο ανταγωνισμός μεταξύ των προγραμμάτων περιήγησης εντείνεται, κυρίως μεταξύ των δύο μεγάλων εταιρειών της Microsoft και της Netscape, ενώ η CNET αγοράζει την tv.com για $ 15.000.

1995: Οι νέες εκδόσεις του προγράμματος περιήγησης των Windows ’95 βρίσκονται στα χέρια μόνο των κατασκευαστών ηλεκτρονικών υπολογιστών, ύστερα από σχετική απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αντίθετα ο browser της Netscape παραμένει ελεύθερος και δωρεάν στο διαδίκτυο.

1998: Γεννιέται η Google η μηχανή αναζήτησης που άλλαξε οριστικά τον τρόπο περιήγησης στο διαδίκτυο.

1999: Η AOL αγοράζει τη Netscape. Η ανταλλαγή αρχείων Peer-to-peer γίνεται πραγματικότητα με τη δημιουργία του Napster, προκαλώντας μεγάλη δυσαρέσκεια στη μουσική βιομηχανία.

2000: Σκάει η λεγόμενη «φούσκα dot-com». Πολλές εταιρείες του διαδικτύου καταρρέουν οικονομικά. Η Yahoo! και eBay έχουν τεράστιες απώλειες, λόγω του ζητήματος των προσωπικών δεδομένων, ενώ η AOL συγχωνεύεται με την Time Warner.

2001: Ομοσπονδιακός δικαστής κλείνει το Napster σε μία προσπάθεια να δώσει τέλος στην ελεύθερη διακίνηση υλικού, για το οποίο αναγνωρίζονται πνευματικά δικαιώματα.

2003: Ο ιός Slammer SQL εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο μέσα σε 10 λεπτά. Πρωτοεμφανίζονται τα Myspace, Skype και Safari.

2004: Το Facebook μπαίνει στο διαδίκτυο και η εποχή της κοινωνικής δικτύωσης μόλις αρχίζει. Την ίδια χρονιά παρουσιάζει ο browser Mozilla Firefox.

2005: Ξεκινά το Youtube.com

2006: Η AOL αλλάζει επιχειρηματικό πλάνο προσφέροντας τις περισσότερες υπηρεσίες δωρεάν, με τα έσοδα της να στηρίζονται κυρίως στις διαφημίσεις. Πρώτη συνάντηση και για το Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου.

2009: Η 40η επέτειος του Internet.

2010: To Facebook φτάνει τα 400 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.

2011: Twitter και Facebook παίζουν σημαντικό ρόλο στην οργάνωση και ενημέρωση στις εξεγέρσεις της «Αραβική Άνοιξης», το επαναστατικό κύμα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.



tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου