Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Μεγαλώνει ημέρα με την ημέρα το πρόβλημα με τα αδέσποτα

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα με τις εγκαταλείψεις ζώων με πολλούς ιδιοκτήτες να επιλέγουν την εύκολη λύση, θέλοντας να απαλλαγούν από ένα «οικονομικό βάρος», το οποίο όμως, έχει ψυχή.Πολύ συχνές είναι, πλέον, οι εικόνες, σε μεγάλες ή μικρότερες πόλεις, αδέσποτων να τριγυρνούν στους δρόμους, πολλά εκ των οποίων τραυματισμένα ή άρρωστα, να προσπαθούν μέσα σε χαλάσματα ή ερημικά σημεία να κρύψουν τα μωρά που γεννούν, ή να περιμένουν έξω από καταστήματα εστίασης ή ακόμη και σουπερμάρκετ κάποιον που θα τα λυπηθεί και θα τους δώσει λίγο φαγητό.Για ποσοστό αύξησης περιστατικών εγκατάλειψης ζώων της τάξης του 40% σε σχέση με πέρυσι κάνει λόγο στο ΑΜΠΕ η Μυρτώ Ξανθοπούλου από το Σωματείο Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Stray.gr.
«Βλέπουμε ξεκάθαρα πως είναι περισσότερα τα περιστατικά παρατημένων σκύλων στους δρόμους λόγω της κρίσης. Είναι πολύ περισσότερα άλλωστε τα καθαρόαιμα», τονίζει.
«Τα περιστατικά εγκατάλειψης είναι δυστυχώς περισσότερα από ποτέ. Στα υφιστάμενα αδέσποτα, στα μη στειρωμένα αδέσποτα που γεννούν, καθώς οι δήμοι δεν τα στειρώνουν είτε αγνοώντας τις ευθύνες τους, είτε, πλέον, γιατί όντως δεν έχουν χρήματα να διαθέσουν στο πρόγραμμα αδέσποτων, έρχονται να προστεθούν τα ιδιόκτητα σκυλιά που εγκαταλείπονται λόγω κρίσης», δηλώνει στο ΑΜΠΕ η Κλειάννα Μαλαματίνα, υπεύθυνη επικοινωνίας της ενημερωτικής ιστοσελίδας adespoto.gr.
Περιγράφει ακόμα ότι έχουν ενημερωθεί από κτηνιάτρους για ιδιοκτήτες που ζήτησαν ευθανασία του ζώου, είτε επειδή δεν μπορούσαν πλέον να το συντηρούν, είτε –πιο συχνό φαινόμενο- επειδή το ζώο ήταν άρρωστο, πχ με καλαζάρ και οι ιδιοκτήτες δεν ήθελαν ή αδυνατούσαν να αναλάβουν την πολυδάπανη θεραπεία. Έτσι προτίμησαν την ευθανασία ως λύση.
Όμως, όπως σημειώνει, οι κτηνίατροι δεν προχώρησαν στη θανάτωση και συμβούλευσαν για επικοινωνία με φιλοζωική οργάνωση και υιοθεσία του ζώου.
Για πολύ μεγάλη αύξηση του φαινομένου της εγκατάλειψης μιλάει στο ΑΜΠΕ και η διευθύντρια της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας Λιάνα Αλεξανδρή, και υπογραμμίζει την τεράστια προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά των φιλοζωικών σωματείων, καθώς όπως αναφέρει «οι δωρεές έχουν μηδενιστεί με αποτέλεσμα να έχει συρρικνωθεί η δραστηριότητά τους». Η έλλειψη πόρων, όμως προσθέτει η κ. Αλεξανδρή, είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί και τις οργανώσεις άλλων χωρών που έχουν πληγεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ένα άλλον πρόβλημα που ανέφερε στο ΑΜΠΕ η κ. Αλεξανδρή είναι η θανάτωση των αδέσποτων από αλλοδαπούς, οι οποίοι στη συνέχεια τα τρώνε. Μάλιστα η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, ζητώντας την άμεση παρέμβασή της, ώστε όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «να σταματήσει ο βάναυσος αφανισμός των ζώων της Αθήνας από αλλοδαπούς, προς βρώσιν», η κ. Αλεξανδρή μιλάει για σοβαρότατες καταγγελίες που αφορούν το κέντρο της πρωτεύουσας και τις νότιες περιοχές της Αττικής, με τις οποίες έχουν ασχοληθεί επίσης διεθνείς φιλοζωικές οργανώσεις και μεγάλα ΜΜΕ στο εξωτερικό. Όμως, όπως εξηγεί, η κίνηση αυτή δεν έχει στόχο τους μετανάστες, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν τα προς το ζην, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά στην Ελλάδα, πρόκειται για παράνομη πράξη, εθιμοτυπικά απαράδεκτη, γι αυτό χρειάζεται έλεγχος και επαγρύπνηση.
Την ίδια στιγμή καθοδική πορεία καταγράφει το ποσοστό των υιοθεσιών αδέσποτων ζώων.
«Οι υιοθεσίες έχουν μειωθεί πολύ, σε ποσοστό περίπου 20%, καθώς οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να αναλάβουν τη μακροχρόνια δέσμευση ενός ζώου λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας», δηλώνει στο ΑΜΠΕ η κ. Ξανθοπούλου. Παράλληλη η πτώση και στις δωρεές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που περιγράφει η κ. Ξανθοπούλου. «Στο χριστουγεννιάτικο bazaar, κορύφωση της συγκέντρωσης πόρων για το σωματείο, είχαμε μείωση της τάξης του 40% - ενώ μεγάλο ποσοστό του κόσμου ήρθε για να αγοράσει φτηνά και όχι απαραίτητα για να το στηρίξει».
«Το ενδιαφέρον υιοθεσίας έχει μειωθεί λόγω της αδυναμίας των πολιτών να συντηρήσουν ένα ζώο. Σχεδόν όλα τα φιλοζωικά σωματεία αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, είναι στο όριο εξαθλίωσης με δεκάδες ζώα να παραμένουν σε κτηνιατρεία, κλουβιά πανσιόν, σπίτια εθελοντών περιμένοντας μία οικογένεια για μήνες», δηλώνει η κ. Μαλαματίνα.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία την ευθύνη περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από την πλευρά τους φιλοζωικές οργανώσεις εντοπίζουν προβλήματα. Αρμόδιοι από τους δήμους Αθηναίων, Νέας Ιωνίας και Μαραθώνα που μίλησαν πάντως στο ΑΜΠΕ υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και τα σχετικά προγράμματα προχωρούν κανονικά.
Την ίδια στιγμή, δεν απουσιάζουν, αν και λίγες προς το παρόν, ιδιαιτέρως στα social media, ιστορίες θανάτωσης ζώων από τους ιδιοκτήτες τους, ώστε να «απαλλαγούν» από αυτά.
Σύμφωνα με την κ. Ξανθοπούλου «δεν υπάρχουν συνθήκες που να επιτρέπουν να εγκαταλείψεις το ζώο σου. Η απόφαση κάποιου να αποκτήσει ένα ζώο είναι μεγάλη και θα πρέπει να λαμβάνεται με σοβαρότητα και με γνώση της ανάληψης μιας σημαντικής μακροχρόνιας ευθύνης».
Όποιος αυτή την περίοδο σκέφτεται πάντως να αναλάβει αυτή την ευθύνη και να αποκτήσει ένα δικό του ζώο ας προτιμήσει να σώσει μία ψυχή από το δρόμο. «Η μοναδική φάτσα που θα διαλέξει για ν' αγαπήσει θα τον ευγνωμονεί για μία ολόκληρη ζωή», επισημαίνει η κ. Ξανθοπούλου.
http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου