Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ε, όχι και όλοι μαζί τα φάγαμε

«11μιση δις ευρώ επιπλέον μέτρα ζητούσε αρχικά η τρόικα για τη διετία 2013- 2014, το ποσό δηλαδή των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία από 800.000 άτομα». Αυτή και μόνο η πρόταση περιγράφει την κατάσταση την οποία βιώνει η χώρα χάρη στην παράνομη δραστηριότητα των πολιτών της. Μαϊμού επιδόματα, παράνομες υπερσυνταγογραφήσεις, ασθενείς ανύπαρκτοι και ασφαλισμένοι που εισπράττουν χρήματα ενώ έχουν φύγει από τη ζωή συνθέτουν το παζλ των υποθέσεων παράνομου πλουτισμού σε βάρος του δημοσίου από πλήθος συμπολιτών μας. Μόνο τους τελευταίους μήνες έχει αποκαλυφθεί ένα ασύδοτο πάρτι που έκαναν κάποιοι σε βάρος των φορολογουμένων χρεοκοπώντας τα δημόσια ταμεία. Ο λογικός συνειρμός ότι είναι πρακτικά αδύνατον μόνοι τους οι 300 της Βουλής μαζί με 100 λαμόγια να δημιούργησαν 340 δις ευρώ χρέος δείχνει να επιβεβαιώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο. Μόνο από την απογραφή που έκανε πριν λίγους μήνες το Υπουργείο Εργασίας βρέθηκαν 37.500 κύριες συντάξεις μαϊμού και 26.000 επικουρικές, η διακοπή των οποίων απέφερε κέρδος για τα ταμεία 450 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στον ΟΓΑ μόνο 8.500 συντάξεις ήταν μαιμού, ενώ επιδόματα σε 21.000 ανθρώπους εσπράτονταν παρανόμως. Όπως είχε δηλώσει ο Γιώργος Κουτρουμάνης κάποιοι εισέπρατταν παρανόμως συντάξεις για δύο δεκαετίες.

Προνοιακά επιδόματα μαϊμού

Εξίσου κραυγαλέα απόδειξη ότι το πάρτι σε βάρος του δημοσίου γινόταν ως επί το πλείστον από (αγανακτισμένους τώρα) πολίτες, το πόρισμα ελέγχου του Υπουργείου Υγείας που ήρθε στη δημοσιότητα πριν 3 μήνες. Η κομπίνα επιδομάτων που είχε στηθεί εδώ και χρόνια σε πανελλαδικό επίπεδο κόστισε στο δημόσιο 4 δις! Από την απογραφή προέκυψε ότι στη Ζάκυνθο από τους 700 που έπαιρναν επίδομα τυφλότητας μόνο 100 προσήλθαν για έλεγχο και από αυτούς οι 60 έβλεπαν! Στην Κάλυμνο το δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου 2011 καταγράφηκαν 595 περιπτώσεις δικαιούχων με βαριά αναπηρία. Έτσι, με βάση τα στοιχεία ο δήμος Καλύμνου έχει το 31% των αναπήρων όλης της Δωδεκανήσου τη στιγμή που ο πληθυσμός του νησιού είναι μόλις το 8% του νομού. Στα Δωδεκάνησα επίδομα καυσίμων λαμβάνουν συνολικά 68 άτομα από τους οποίους οι 59 είναι στην Κάλυμνο. Ποσοστό, δηλαδή, 87%. Κατά τα λοιπά ο υπόλοιπος πληθυσμός της Καλύμνου απαρτίζεται από τυφλούς και άτομα με νοητική στέρηση. Καθώς στην Κάλυμνο βρίσκεται το 18% των τυφλών όλων των Δωδεκανήσων (59 δικαιούχοι από τους 335)και το 17% των ατόμων με βαριά νοητική στέρηση (53 δικαιούχοι από τους συνολικά 311). Μόλις πριν έναν μήνα αποκαλύφθηκε και νέα υπόθεση απάτης με προνοιακά επιδόματα. Περίπου 35 μαθητές στην Αλεξανδρούπολη εμφανίζονταν εδώ και 6 χρόνια από τους κηδεμόνες τους ως κωφάλαλοι, προκειμένου να καρπώνονται το επίδομα των 362 ευρώ. Οι διευθυντές των σχολείων κατέθεσαν στοιχεία στους ελεγκτές ότι οι συγκεκριμένοι μαθητές δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα

300 εκατομμύρια από το ΙΚΑ Καλλιθέας

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα δράσης συμπολιτών μας που χρεοκοπεί τα δημόσια ταμεία η 5000 σελίδων δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος 7 κατηγορουμένων του ΙΚΑ Καλλιθέας. Η ζημιά για το δημόσιο μπορεί να ξεπερνάει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, καθώς, πέρα από τους υπαλλήλους που θησαύριζαν, το δημόσιο έχανε χρήματα και από τους πολίτες στους οποίους χορηγούνταν μαϊμού επιδόματα, πλαστές συνταγογραφήσεις ακόμα και εικονικές νοσηλείες. Όπως αναφέρεται στη δικογραφία «συγγενής κατηγορουμένης έχει λάβει παροχές για τοκετό τον Μάρτιο του 2006 ενώ έχει μόνο δύο παιδιά γεννημένα το 1984 και το 1987. Η ίδια γυναίκα έχει λάβει παροχές για νοσηλεία άνευ παραστατικών ενώ εργαζόταν κανονικά. Ενώ εμφανίζεται να ασφαλίζεται από τον Σεπτέμβριο του 2006 είχε αρχίσει να λαμβάνει παροχές από το 2003. Στην κόρη της έχουν χορηγηθεί επιδόματα δύο τοκετών σε διάστημα οκτώ μηνών, ενώ είναι άγαμη. Στον σύζυγό της χορηγήθηκαν παροχές 88.113 ευρώ, ενώ δεν είχε ούτε μια ημέρα ασφάλισης στο ΙΚΑ. Σε άλλο συνεργαζόμενο με τους κατηγορουμένους καταβλήθηκαν μεγάλα ποσά για νοσηλεία για τον ίδιο και τα παιδιά του και δύο επιδόματα για τοκετούς, ενώ δεν προκύπτει ότι έχει παιδιά. Οι αναφερόμενοι φέρεται να έχουν λάβει παρανόμως 720.000 ευρώ».

Παράνομη υπερσυνταγογράφηση

Τεράστια επιτυχία έχει το πάρτι στον χώρο της υγείας από γιατρούς, φαρμακοποιούς και μαϊμού ασθενείς. Φαρμακοποιός σε χωριό της ανατολικής Θεσσαλονίκης και τέσσερις γιατροί του ΙΚΑ προκάλεσαν ζημιά στο ΙΚΑ για τη διετία 2009-2010 180.000 ευρώ. Η φαρμακοποιός φέρεται να λάμβανε χρήματα από συνταγές που υπέγραφαν οι γιατροί σε βιβλιάρια ηλικιωμένων - ασφαλισμένων. Οι συνταγές αφορούσαν ψυχοτρόπα φάρμακα, μέρος των οποίων η φαρμακοποιός χορηγούσε κανονικά στους ασφαλισμένους, ενώ τα υπόλοιπα τα τοποθετούσε στα ράφια της επιχείρησής της και τα διέθετε προς πώληση. Παρόμοια υπόθεση αποκαλύφθηκε και στο Λαύριο που ζημίωσε το ΙΚΑ με 36.000 ευρώ. Γιατρός και φαρμακοποιός συνταγογραφούσαν φάρμακα και αφού έπαιρναν τις ταινίες από τις συσκευασίες τα χρέωναν σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ και εν συνεχεία πετούσαν τα σκευάσματα σε πηγάδια στην περιοχή του Λαυρίου. 100.000 ευρώ στοίχισε η δράση φαρμακοποιού και γιατρού του ΙΚΑ Βόλου που εξαπατούσαν για ένα μεγάλο διάστημα το ΙΚΑ με πλαστές συνταγές και φάρμακα μαϊμού, εισπράττοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Έλεγχος σε φαρμακείο στην Τρίπολη έδειξε ότι ένα μόνο φαρμακείο με ένα μόνο φάρμακο κατάφερε να ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο 760.000 ευρώ! Στο κύκλωμα εμπλέκονταν δεκάδες γιατροί και φαρμακοποιοί από όλη την Ελλάδα, εταιρίες φαρμάκων, αλλά και νοσοκομείο στην Αθήνα. Η «προτίμηση» γιατρών σε ακριβά σκευάσματα συγκεκριμένων εταιρειών, η εικονική πώληση φαρμάκων δύο φορές, αλλά και η κάλυψη από τα ταμεία «ασφαλισμένων-φαντάσματα» είναι μόνο μερικές από τις περιπτώσεις που αποκαλύφθηκαν φέτος. Από τους ελέγχους που έγιναν στα Ταμεία το 2010 προέκυψε πως 20 γιατροί του ΙΚΑ είχαν καταφέρει να συνταγογραφούν κατά μέσο όρο φάρμακα αξίας 170.000 ευρώ τον μήνα ο καθένας. Περισσότερα από 30 φαρμακεία διαπιστώθηκε πως πουλάνε δύο φορές τα ίδια φάρμακα! Συγκεκριμένα βγάζουν τις ταινίες γνησιότητας και τις χρησιμοποιούν για να πληρωθούν από τα Ταμεία και στη συνέχεια πουλάνε τα φάρμακα χωρίς τις ταινίες σε ανασφάλιστους ασθενείς. Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες είχε αποκαλυφθεί πως σε φαρμακείο στην Πελοπόννησο βρέθηκαν πάνω από 3.000 κουτιά φαρμάκων χωρίς τις ταινίες. Γιατρός του δημοσίου έγραψε μέσα σε ένα μήνα 180 συνταγές, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές αφορούσαν «ασθενείς-μαϊμού». Ενδεικτικό των διαστάσεων που είχε πάρει τα προηγούμενα χρόνια το πρόβλημα είναι πως το 2004 η δαπάνη για φάρμακα ήταν 3.4 δισ. ευρώ και 2009 είχε εκτοξευτεί στα 8 δισεκατομμύρια.

Μίζες για επιδοτήσεις

Πεδίον δόξης λαμπρό για επίορκους υπαλλήλους αποτελούν οι πολεοδομίες. Τον Φεβρουάριο η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ στην Βόρειο Ελλάδα αποκάλυψε σοβαρή υπόθεση διαφθοράς στην Αλεξανδρούπολη. Ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας απαίτησε από επιχειρηματία 3.000 ευρώ για να μειώσει πρόστιμο της εταιρείας του. Πριν 3 μήνες, αποκαλύφθηκε νέο μεγάλο κύκλωμα διαφθοράς στο Υπουργείο Ανάπτυξης σε σχέση με επιδοτούμενες επενδύσεις ύστερα από τη σύλληψη δύο υπαλλήλων του Τμήματος Ιδιωτικών Επενδύσεων με την κατηγορία ότι ζήτησαν 120.000 ευρώ, προκειμένου να προωθήσουν για επιχορήγηση φάκελο ιδιοκτήτη ξενοδοχειακής μονάδας στο Ναύπλιο. Σημειώθηκε μάλιστα ότι το συγκεκριμένο τμήμα του Υπουργείου Ανάπτυξης χειρίζεται εκατοντάδες φακέλους επιδοτήσεων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για ξενοδοχειακές μονάδες, φωτοβολταϊκά πάρκα, εργοστάσια

Συντάξεις σε νεκρούς

Σύμφωνα με στοιχεία παρελθόντων ετών, η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό υπεραιωνόβιων από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης. Οι πάνω από 100 ετών πολίτες ήταν έως πριν λίγους μήνες περίπου 23.550, ενώ με τη νέα καταγραφή δεν υπερβαίνουν τους 7.550.

Ποιοι τα έφαγαν

Και για όσους επιμένουν στο «να πληρώσουν αυτοί που τα έφαγαν» ως συνταγή εξόδου από την κρίση ας αναλογιστούν εάν ανήκουν σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες και επομένως σε «αυτούς που τα έφαγαν». Τα λεφτά, λοιπόν, «τα έφαγαν» όποιοι διορίστηκαν χωρίς εξετάσεις στο δημόσιο με σύμβαση ορισμένου χρόνου και πέτυχαν να την κάνουν αορίστου -σε ένα υπερτροφικό δημόσιο αναγκασμένο να δανείζεται για να τους πληρώνει, τα έφαγε καθένας που έβαλε πολιτικό μέσο για να διοριστεί, κάθε συνταξιούχος 50 ετών με 25 χρόνια εργασίας, κάθε μητέρα ανήλικου συνταξιούχος 45 ετών με 15 χρόνια εργασίας, κάθε συνδικαλιστική ηγεσία που πίεζε για προνόμια ενώ ήξερε την κατάσταση της οικονομίας. Τα έφαγε όποιος έχει δουλέψει με «μαύρα», όποιος στην επιχείρησή του κόβει αποδείξεις όποτε το θυμάται, κάθε υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, γιατρός που δεν κόβει απόδειξη αλλά και κάποιος που δέχτηκε να αγοράσει κάτι «χωρίς απόδειξη σε χαμηλότερη τιμή», καθένας που απασχολεί ανασφάλιστη αλλοδαπή οικιακή βοηθό, καθένας που δε δηλώνει τα πλήρη εισοδήματά του στην εφορία, κλπ κλπ κλπ. Ίσως τελικά αν γίνουμε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας οι «αγανακτισμένες» μούντζες στραφούν στον καθρέφτη και μάλλον τότε «οι ξένες δυνάμεις κατοχής» θα φύγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου