Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Διακινούμενοι εργαζόμενοι

Η διεθνής μετανάστευση έχει συνεισφέρει στην ανάπτυξη και την ευημερία τόσο των χωρών υποδοχής όσο και των χωρών προέλευσης. Οι μετανάστες αποτελούν μια πολύτιμη πηγή ημιειδικευμένης και ανειδίκευτης εργασίας σε πολλές εκβιομηχανιζόμενες χώρες και μια πηγή υψηλά ειδικευμένης εργασίας σε προηγμένες χώρες, συμβάλλοντας στη διατήρηση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας των τελευταίων, σύμφωνα με την ΔΟΕ.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του μεταναστευτικού πληθυσμού υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ της δεκαετίας του 1960 και του 1990, αγγίζοντας το 2,6 τοις εκατό την περίοδο 1985-1990, και αναμένεται ότι πιθανότατα αυτή η τάση θα αυξηθεί τον 21ο αιώνα.

Ο όρος "διακινούμενοι εργαζόμενοι" καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων που μεταναστεύουν για διαφορετικούς λόγους και διαθέτουν διάφορα επίπεδα προσόντων. Δεν διατρέχουν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι "κίνδυνο" όσον αφορά την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, αλλά υπάρχουν τρία ζητήματα επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας (ΕΑΥ) που αφορούν τους διακινούμενους εργαζόμενους και προκαλούν ανησυχία.
Αυτά είναι τα εξής:
  • Τα υψηλά ποσοστά απασχόλησης διακινούμενων εργαζόμενων σε τομείς υψηλού κινδύνου·
  • Οι γλωσσικοί και πολιτισμικοί φραγμοί που τίθενται στην επικοινωνία και την κατάρτισή τους σε θέματα ΕΑΥ· και
  • Οι διακινούμενοι εργαζόμενοι συχνά εργάζονται πολλές ώρες υπερωριακά ή/και δεν είναι υγιείς, συνεπώς είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς και ασθένειες στην εργασία.
Απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με τους επαγγελματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι διακινούμενοι εργαζόμενοι, καθώς παρόλο που υπάρχει βιβλιογραφία σχετικά με την μετανάστευση, την υγεία και τις συνθήκες εργασίας, λίγες είναι οι έρευνες που συνδέουν όλα αυτά τα ζητήματα. Το θέμα περιπλέκεται λόγω των ποικίλων ορισμών της έννοιας "μετανάστης", της χρήσης διαφορετικής ορολογίας, της απουσίας αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων και του γεγονότος ότι μεγάλο μέρος του υλικού σχετικά με το θέμα προέρχεται από τις ΗΠΑ και δεν μπορεί απαραίτητα να μεταφερθεί στην πραγματικότητα της ΕΕ.

Παράλληλα, απαιτούνται περισσότερες καλές πρακτικές για να διασφαλιστεί ότι οι εργοδότες, οι εκπρόσωποι ασφάλειας των εργαζομένων και άλλοι ενδιαφερόμενοι είναι σε θέση να βρουν πρακτικές λύσεις για να αποτρέψουν τυχόν βλάβες σε διακινούμενους εργαζόμενους.

Διαβάστε περισσότερα για τα σημαντικότερα ζητήματα που σχετίζονται με την ΕΑΥ των διακινούμενων εργαζομένων στην Μελέτη έντυπου υλικού για τους μετανάστες εργζόμενους του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου των Κινδύνων.

Δείτε τους πόρους σχετικά με την Καλή Πρακτική για τους διακινούμενους εργαζόμενους.

HORECA forum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου