Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Προς ένα αειφόρο σχολείο

To Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού διοργανώνει το διαγωνισμό ‘Βραβείο Αειφόρου Σχολείου’. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό μεταξύ σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το συνολικό «πρασίνισμα» του σχολείου, ή καλύτερα, για τον προσανατολισμό όλης της σχολικής κοινότητας προς την αειφορία.
Το φιλόδοξο πρόγραμμα υποστηρίζεται από πανεπιστήμια και τελεί
υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Κύριος στόχος είναι η ενσωμάτωση της ιδέας της αειφορίας σε κάθε πλευρά της ζωής. Δηλαδή στη διοίκηση, στη μαθησιακή διαδικασία, στη διαχείριση των κτηρίων, στις μετακινήσεις από και προς το σχολείο, στις σχέσεις του σχολείου με τη σχολική κοινότητα, στον τρόπο που καταναλώνεται η ενέργεια, το χαρτί, κ.α.
Τα σχολεία διαγωνίζονται στην επίτευξη καλύτερων επιδόσεων σε τρεις γενικούς τομείς: α.το παιδαγωγικό, β.το κοινωνικό και οργανωτικό, γ.το περιβαλλοντικό-τεχνικό-οικονομικό. Για κάθε έναν από τους τομείς υπάρχουν συγκεκριμένοι «δείκτες» ή κριτήρια, με τα οποία γίνεται η σύγκριση μεταξύ των σχολείων, που συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Οι δείκτες αυτοί στηρίζονται σε σημαντικό βαθμό στο σετ των «δεικτών αειφόρου ανάπτυξης» του Ο.Η.Ε., ενώ έχουν ληφθεί υπόψη και οι «δείκτες εκπαίδευσης για την αειφορία», που έχει δημιουργήσει η UNΕCE. Το κάθε σχολείο μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στην ιστοσελίδα του Βραβείου, www.aeiforosxoleio.gr, Οι εγγραφές για το διαγωνισμό έχουν ανοίξει και θα διαρκέσουν έως και τις 31 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου