Η υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης οδηγεί σε λογοτεχνική πενία, προειδοποιεί ο Μάριο Βάργκας Λιόσα, ο περουβιανός συγγραφέας (που κατέχει και την ισπανική υπηκοότητα) που τιμήθηκε με το Νομπέλ Λογοτεχνίας 2010.
«Τα γράμματα και οι τέχνες αποτελούσαν μέχρι στιγμής τον κοινό παρανομαστή του πολιτισμού: του χώρου όπου κατέστη δυνατή η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, παρά τις διαφορετικές γλώσσες, τις πεποιθήσεις και τις εποχές», δήλωσε ο νομπελίστας συγγραφέας χθες, Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων με τίτλο «Τα σύνορα της σκέψης», στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας.
Σύμφωνα με τον νομπελίστα, η εκπαίδευση είναι το βασικό πολιτιστικό πρόβλημα της σύγχρονης εποχής. «Η υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας παραχώρησε στην ιδιωτική εκπαίδευση, στην οποία για οικονομικούς λόγους δεν έχει πρόσβαση παρά μόνο μία μειοψηφία, τον σημαντικότατο ρόλο της μόρφωσης των πολιτικών αρχόντων και των επαγγελματιών».
Ο νομπελίστας συγγραφέας αναφέρθηκε επίσης στις τεχνολογικές καινοτομίες τονίζοντας ότι συνέβαλαν μεν στη βελτίωση της επικοινωνίας, αλλά προειδοποίησε για τον κίνδυνο «το ηλεκτρονικό βιβλίο να επιφέρει μία ομογενοποίηση της λογοτεχνίας, όπως συνέβη με την τηλεόραση η οποία, προκειμένου να έχει περισσότερους θεατές, εκχυδαΐζει συνεχώς το περιεχόμενό της».
«Από εμάς εξαρτάται να διασφαλίσουμε ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο διατηρεί τον πλούτο του περιεχομένου που ιστορικά κατέχει το βιβλίο», κατέληξε ο συγγραφέας
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου