Αξιόλογη η πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, απαιτούνται όμως ξεκάθαρες πράσινες πολιτικές χωρίς παρεκκλίσεις.
Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθούν οι λαοί και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της Μεσογείου από μία επερχόμενη κλιματική κρίση, είναι η στροφή σε μία κοινωνία 100% ΑΠΕ. Η Greenpeace χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού ‘Mediterranean Climate Change Initiative’,[1] παράλληλα όμως τον καλεί να απορρίψει κάθε πιθανότητα εκμετάλλευσης των νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων σε Ελασσόνα, Δράμα και Βεύη και να δώσει γενναία φορολογικά κίνητρα στους Έλληνες πολίτες και τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για πράσινες δράσεις.
Το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης των τελευταίων λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας εκτός από την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες, θα εκτροχίαζε οριστικά κάθε προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών για το 2020, αλλά και της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 40% στην ηλεκτροπαραγωγή.
Παράλληλα με τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης προωθούν οικονομικά κίνητρα και διευκολύνσεις για επικίνδυνες επενδύσεις που ναυάγησαν για λόγους ‘βιωσιμότητας’ (LPG, Κατάρ)[2], ενώ επικίνδυνες και πανάκριβες τεχνολογίες όπως η καύση απορριμμάτων επιδοτούνται ως πράσινες επενδύσεις[3]. Στον αντίποδα, το υπουργείο οικονομικών συνεχίζει να αγνοεί τη σημασία των ουσιαστικών φορολογικών κίνητρων[4] για τους Έλληνες πολίτες για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους.
Η Greenpeace καλεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό:
· Να υποστηρίξει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης και 29ης Οκτωβρίου τη μονομερή αναβάθμιση του ευρωπαϊκού στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε 30% έως το 2020.
· Να προχωρήσει σε μέτρα και πολιτικές που θα αναδείξουν την Ελλάδα σε πρωτοπόρο της πράσινης ανάπτυξης στη Μεσόγειο. Πιο συγκεκριμένα:
Να απορρίψει οριστικά την προοπτική εκμετάλλευσης των τελευταίων λιγνιτικών κοιτασμάτων και την καύση απορριμμάτων.
Να προωθήσει τολμηρά φορολογικά κίνητρα για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης στον οικιακό τομέα, τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις.
Σημειώσεις:
1. http://www.medclimatechangeinitiative.org/
2. Η Greenpeace από την πρώτη στιγμή τάχθηκε ενάντια στη δημιουργία μονάδας καύσης υγροποιημένου αερίου πετρελαιοειδών (LPG) στον Αστακό. Δείτε τις σχετικές ανακοινώσεις της Greenpeace.
3. Η καύση απορριμμάτων είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον και την υγεία και επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες και την εθνική οικονομία προς όφελος μερικών ιδιωτών επενδυτών. Δείτε τη σχετική έκθεση της Greenpeace για την καύση αποβλήτων και την εναλλακτική πρόταση 4 οργανώσεων για την ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων.
4. Μία τέτοια κίνηση θα αποτελούσε σημαντική βοήθεια προς τους Έλληνες πολίτες, θα δημιουργούσε χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο και θα επιτάχυνε τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την κρίση. Η Greenpeace στις αρχές του 2010 κατέθεσε αντιπρόταση στο πρόγραμμα ‘Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον’.
Από την Greenpeace
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου