Ένα πρωτοποριακό ηλεκτρονικό οδηγό Εκμάθησης Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), ο οποίος, εκπαιδεύοντας τον απλό πολίτη, μπορεί να συμβάλει στη διάσωση ζωών, έχει δημιουργήσει ομάδα πληροφορικών, νοσηλευτών και γιατρών από τα νοσοκομεία Τρικάλων και Νέας Ιωνίας.
O οδηγός, που έχει τη μορφή CD-ROM, σχεδιάστηκε για να παρέχει γνώσεις Βασικής Υποστήριξης της Ζωής σε ενήλικες, σύµφωνα µε τις τελευταίες (2005) κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Αναζωογόνησης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από επαγγελµατίες υγείας όσο και από απλούς πολίτες.
«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή, το οποίο, με τη χρήση πολυμέσων, προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει στο χρήστη τη χρήση της ΚΑΡΠΑ. Ίσως και να είναι μοναδικό στον κόσμο, διότι πουθενά στη διεθνή βιβλιογραφία δεν συναντήσαμε κάτι αντίστοιχο. Το λογισμικό του προγράμματος αναπτύχθηκε, μετά από επίπονη καθημερινή εργασία, που ξεκίνησε το 2007», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νοσηλευτής στο νοσοκομείο Τρικάλων, υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών και εμπνευστής της ιδέας για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού οδηγού, Ιωάννης Ζάντζος.
Το πρόγραμμα εξηγεί στο χρήστη ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν σε περίπτωση αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής (ΑΚΑ), γιατί, και πώς πρέπει να γίνουν, ενώ τονίζονται τα σηµεία προσοχής. Το λογισµικό παρέχει στο χρήστη τη δυνατότητα εύκολης µετάβασης σε οποιοδήποτε σηµείο εντός του προγράµµατος, ενώ ο χρήστης µπορεί να επαναλάβει όποιο τµήµα (σελίδα) του θεωρεί πως δεν κατανόησε.
Ακόµη, το εκπαιδευτικό λογισµικό φροντίζει να πληροφορεί το χρήστη για την πρόοδό του, αξιολογώντας τον µέσω των ενσωµατωµένων διαδραστικών ασκήσεων αυτοαξιολόγησης και προτρέποντάς τον, ταυτόχρονα, να προβεί σε συγκεκριµένες ενέργειες, που θα βελτιώσουν τις όποιες πιθανές αδυναµίες του.
«Σηµαντικό πλεονέκτηµα του εκπαιδευτικού CD-ROM, ως λογισµικό που µπορεί να χρησιµοποιηθεί και για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είναι η δυνατότητα που παρέχει στο χρήστη να επιλέξει τον τόπο, το χρόνο και το ρυθµό µελέτης που ο ίδιος επιθυµεί. Τελικά, η εφαρµογή είναι εύχρηστη, ενδιαφέρουσα, µη κουραστική για το χρήστη και ταυτόχρονα αποτελεί µία προσέγγιση διαφορετική από το βίντεο. Σε περίπτωση που βρεθεί χρηματοδότης, θα μπορούσε να διανεμηθεί δωρεάν σε σχολεία, ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε νομαρχίες ακόμη και μαζί με εφημερίδες και να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τον απλό πολίτη, καθώς θα του έχει δώσει τις γνώσεις για να κάνει ΚΑΡΠΑ, όταν χρειαστεί» αναφέρει ο κ Ζάντζος.
Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία αυτού του οδηγού, ο κ. Ζάντζος αναφέρει: "Σε ενήλικα άτομα που παρουσιάζουν στεφανιαία νόσο, πάνω από 60% των θανάτων οφείλεται στην αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Στην Ευρώπη, κάθε χρόνο, η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή σχετίζεται µε 700.000 άτομα, αποτελώντας µία από τις κύριες αιτίες θανάτου. Από τα θύματα της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, ένα ποσοστό περίπου 40% έχει κοιλιακή μαρμαρυγή. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται ότι, η άμεση έναρξη καρδιοπνευµονικής αναζωογόνησης μπορεί να διπλασιάσει, ακόμη να τριπλασιάσει, την πιθανότητα επιβίωσης. Γίνεται κατανοητό ότι, η γρήγορη αντιµετώπιση, από κάποιον παρευρισκόµενο, διαδραµατίζει καθοριστικό ρόλο για την επιβίωση του πάσχοντα και την τελική έκβαση. Στην αναγκαιότητα παροχής βοήθειας από κάποιον παρευρισκόµενο συνηγορεί επιπρόσθετα το µεγάλο ποσοστό των εξονοσοκοµειακών καρδιακών ανακοπών- περίπου 80%- που συµβαίνουν στο σπίτι ή σε ιδιωτικούς χώρους».
Στην ομάδα που εργάστηκε για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού οδηγού, εκτός από τον κ. Ζάντζο μετείχαν: ο μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, Χρήστος Γκουμόπουλος, η αναπληρώτρια διευθύντρια του νοσοκομείου Τρικάλων, αναισθησιολόγος, Ελένης Πολύζου, η ειδικευόμενης αναισθησιολογίας στο νοσοκομείο Νέας Ιωνίας, Δήμητρα Πόλκου, ο προϊστάμενος χειρουργείου στο νοσοκομείο Τρικάλων, Νικόλαος Λεβέντης και η βιοπαθολόγος, επιμελήτρια Β΄ στο ίδιο νοσοκομείο, Αικατερίνη Κατσούλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου