Διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο αναρωτιόμαστε: στη Λαμία σε ποια θέση βρίσκεται η ελευθερία του τύπου;
Ραγδαία πτώση, από την 35η στην 73η θέση, καταγράφηκε για την Ελλάδα, στην ετήσια λίστα που καταγράφει το σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου και την δυνατότητα του να δίνει ανεξάρτητο και ελεύθερο ρεπορτάζ παγκοσμίως και την οποία συντάσσει η Οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF).
Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ελλάδα μέτρησαν οι πολιτικές αναταραχές και οι επιθέσεις εναντίον αρκετών δημοσιογράφων, οι οποίες αυξήθηκαν δραματικά το τελευταίο έτος. Η έκθεση της οργάνωσης δίνει «βραβείο πολιτικής παρέμβασης» στην Ελληνική κυβέρνηση η οποία «με τρόπο παρόμοιο μ’ αυτόν των περισσότερων κρατικών λογοκριτών, έφτασε στο σημείο να ζητήσει την συγνώμη της Γερμανικής κυβέρνησης για τον τίτλο του περιοδικού Stern για την Ελληνική οικονομική κρίση», αναφέρουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα και προσθέτουν ότι «η Ελλάδα, που καταλαμβάνει την 70η θέση στην τελική κατάταξη των χωρών, βρίσκεται και στην χειρότερη θέση απ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η Κύπρος βρίσκεται στην 45η θέση του καταλόγου και η Τουρκία στην 138η θέση.
Τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη καταλαμβάνουν η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία. Η ΠΓΔΜ κατέχει την 68η θέση, η Αλβανία την 80ή, το Ισραήλ την 86η. Το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Σομαλία και το Μεξικό συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ενώ οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα έχουν εκφράσει επανειλημμένως την ανησυχία τους για την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των δημοσιογράφων στις χώρες της Ε.Ε.
Σύμφωνα με την έκθεση η Ρουάντα, η Υεμένη και η Συρία μπαίνουν φέτος στην λίστα των 10 χειρότερων παραβατών της ελευθερίας του τύπου. Η οργάνωση προειδοποιεί ότι επιδεινώνεται η καταπίεση της ελευθερίας των δημοσιογράφων από απολυταρχικά καθεστώτα και τονίζει ότι εκτός απ’ τις τρεις προαναφερθείσες χώρες η ελευθερία του τύπου συνεχίζει να καταρρακώνεται στο Σουδάν, το Τουρκμενιστάν, την Ερυθραία, την Βόρεια Κορέα, την Βιρμανία, την Κίνα και το Ιράν. Και οι 10 αυτές χώρες καταδυναστεύουν τα μέσα ενημέρωσης και παρεμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση ειδήσεων και πληροφοριών προς τους πολίτες τους, αναφέρουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα.
Επίσης η οργάνωση επισημαίνει πως για πρώτη φορά από το 2002, που άρχισε να συντάσσεται η ετήσια αυτή έκθεση, η Κούβα δεν βρίσκεται μεταξύ των 10 χειρότερων παραβατών στον τομέα της ελευθερίας του τύπου. Οι Κουβανικές αρχές απελευθέρωσαν 14 δημοσιογράφους και 22 ακτιβιστές τους τελευταίους μήνες. Βέβαια οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα επισημαίνουν ότι οι εκπρόσωποι του τύπου στην Κούβα παραμένουν υπό καταπίεση από την κυβέρνηση σε καθημερινή βάση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου