Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Γιατί είμαι τόσο κουρασμένος;

Ο βηματισμός σας έχει γίνει αργός και κοπιαστικός; Το ανέβασμα μιας σκάλας φαντάζει σαν αναρρίχηση στο Έβερεστ; Το μυαλό σας είναι ομιχλώδες; Όποια και αν είναι τα δικά σας συμπτώματα, είναι η ώρα για δράση.

«Η κόπωση που είναι ανεξήγητα παρατεταμένη και δραματική, μπορεί να σημαίνει ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, όπως καρδιακή νόσο ή αναιμία», λέει η Δρ Lori Mosca, MD, διευθύντρια της προληπτικής καρδιολογικής κλινικής στο νοσοκομείο New York-presbyterian.

«Πολλοί άνθρωποι, αν και διστάζουν, πρέπει να συζητάνε με το γιατρό τους για τη χαμηλή τους ενεργητικότητα, ή κάποια αίσθηση απροσδόκητης κούρασης.

Αφού ο γιατρός ελέγξει πρώτα τις συνηθέστερες αιτίες τέτοιων προβλημάτων όπως είναι η αϋπνία, το άγχος, η άπνοια ύπνου, η κατάθλιψη και ο διαβήτης, αλλά δεν καταλήξει σε κάποιο σαφές πόρισμα, πρέπει να προβεί σε εξέταση, άλλων, βαθύτερων αίτιων που συχνά παραβλέπονται.

Παρακάτω παρατίθενται οι 4 από τις συχνότερες αιτίες αυτής της κατάστασης:

1. Ο θυρεοειδής αδένας, που βρίσκεται στη βάση του λαιμού, ελέγχει τη μεταβολική ταχύτητα του σώματος παράγοντας τις ορμόνες Τ3 και Τ4. Εάν αυτή η διαδικασία απορυθμιστεί τότε όλες οι λειτουργίες στο σώμα επιβραδύνονται, με αποτέλεσμα μειωμένη αντοχή και υποτονικό νου.
Μετά την ηλικία των 70 ετών, το 25% των ατόμων μπορεί να παρουσιάσει ήπιας μορφής υποθυρεοειδισμό, με τα ακόλουθα συμπτώματα: αύξηση του σωματικού βάρους, έντονη αίσθηση κρύου, δυσκοιλιότητα, ξηρό δέρμα και κατάθλιψη.
Η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται με χάπια θυροξίνης, αφού γίνει βέβαια πρώτα αιματολογικός έλεγχος για τα επίπεδα των ορμονών και βέβαια πάντα με την παρακολούθηση του θεράποντος ιατρού.

2. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η κόπωση είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των καρδιαγγειακών νοσημάτων, που πλήττουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Σε μια μελέτη 515 ατόμων που επέζησαν μετά από καρδιακή προσβολή, το 70% ανέφερε ασυνήθιστη κόπωση λίγες εβδομάδες πριν το συμβάν και μόνο το 57% αυτών είχε οξύ πόνο στο στήθος. Σε μια άλλη μελέτη, η κούραση ήταν ένα σύμπτωμα για τα άτομα που είχαν φραγμένες αρτηρίες.
Άλλα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι: δύσπνοια, δυσπεψία, πόνος στον ώμο, το χέρι ή το σαγόνι.
Αφού γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και ελεγχθούν η χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο στο αίμα, τότε ο γιατρός θα προτείνει την ανάλογη θεραπεία. Συγχρόνως, βέβαια, πρέπει να ακολουθείται και μια υγιεινή διατροφή καθώς και τακτική σωματική άσκηση.

3. Άλλη αιτία κούρασης, πιθανόν να είναι μια αναιμία, η οποία μπορεί να έχει αφήσει τον οργανισμό με χαμηλό σίδηρο. Αυτό σημαίνει ότι τα μικρής ισχύος ερυθρά αιμοσφαίρια δεν μπορούν να δώσουν αρκετό οξυγόνο σε κάθε κύτταρο του σώματος και έτσι δημιουργείται αυτή η αίσθηση της αδυναμίας.
Οι μελέτες δείχνουν ότι η θεραπεία της αναιμίας με πλούσια διατροφή σε σίδηρο, καθώς και συμπληρώματα σιδήρου, πάντα υπό τη φροντίδα ενός γιατρού, μπορεί να φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

4. Εάν νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι, ίσως να υπάρχει κάποια ηπατική βλάβη στον οργανισμό. Άλλα συμπτώματα εκτός από την κούραση είναι: ο ίκτερος, η μειωμένη όρεξη, ο πυρετός και οι κοιλιακοί πόνοι.
Για να εξακριβωθεί μια τέτοια βλάβη, γίνεται αιματολογικός έλεγχος για ηπατίτιδα C και εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά γίνεται και έλεγχος ηπατικών ενζύμων, αλλά ενδεχομένως και μια βιοψία ήπατος.
Αυτή η κατάσταση αντιμετωπίζεται πάντα με ιατρική παρακολούθηση και ένας συνδυασμό φαρμάκων που θεραπεύει περίπου το 50% των πασχόντων, σύμφωνα με τον Δρ Michael Fried, MD, διευθυντής ηπατολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου