Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Πρόταση για την δημιουργία Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας στον Δήμο Λαμιέων









Το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας είναι μια Συλλογική Προσπάθεια που διαχειρίζεται το καλό όνομα και το περιβάλλον μιας περιοχής. Σ’ αυτή μπορούν να συμμετέχουν και να εμπλακούν παραγωγοί τοπικών προϊόντων, ταβέρνες, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εργαστήρια τοπικών προϊόντων, γραφεία εναλλακτικού τουρισμού, ελεύθεροι επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών που διοργανώνουν εκδηλώσεις, Δήμοι, Επιμελητήριο, Αγροτικοί και Βιοτεχνικοί Συνεταιρισμοί, συλλογικότητες της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς διαχείρισης Μνημείων Πολιτισμού, θρησκευτικού τουρισμού, αρχαιολογικών χώρων, λαογραφικών Μουσείων και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας διαχειρίζεται, με προδιαγραφές που εκπονεί και συμφωνούνται για τα μέλη του, τη φήμη των παραδοσιακών προϊόντων, τις ομορφιές της περιοχής οι οποίες συνδέονται με ιστορικά, γεωγραφικά αρχαιολογικά και πολιτισμικά στοιχεία, τις προδιαγραφές παραγωγής και εμπορίας τους, τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις, τις ορθές και υγιεινές συνθήκες παραγωγής και εν γένει όλα αυτά που μπορούν να σηκώσουν αναπτυξιακά την περιοχή.

Με λίγα λόγια το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας έχει στόχο ένα συνολικό θετικό αποτέλεσμα, που μπορεί να προκύψει με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, είτε αυτά είναι τοπικά ονομαστά προϊόντα ποιότητας, είτε είναι παρεχόμενες υπηρεσίες, δεμένα όλα με την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου.

Τι μπορεί να “πουλήσει” η περιοχή της Λαμίας σήμερα; Το καλό όνομα των τοπικών προϊόντων της και το περιβάλλον της. Όλα αυτά όμως απαιτούν μια Συλλογική Προσπάθεια διαχείρισης, γιατί δεν ανήκουν σε κανέναν. Μεταβιβάζονται όμως από γενιά σε γενιά ως κοινωνικό κεφάλαιο της περιοχής.

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας προτείνει την άμεση έναρξη αυτής της προσπάθειας στη λογική της ενίσχυσης των μικρών παραγωγών και της δημιουργίας μικρών ευέλικτων τοπικών αγορών. Προτείνει τη δημιουργία του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας, προκειμένου να δημιουργηθούν συμμαχίες – δίκτυα παραγωγών τοπικών προϊόντων με καταναλωτές των αστικών περιοχών.

Είναι απαραίτητο να διεκδικηθεί γι’ αυτό ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο για να μπορέσει να ανθίσει η αγροτουριστική επιχειρηματικότητα, που σήμερα “πνίγεται” στη γραφειοκρατία των πολλαπλών αδειοδοτήσεων της ίδρυσης και λειτουργίας για μικρούς παραγωγούς. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι απαιτείται άδεια για κάθε μια χωριστά από τις πιο κάτω δραστηριότητες: Παραγωγή στο αγρόκτημα - πώληση - μεταποίηση - διαμονή επισκεπτών της φάρμας - διατροφή - ξεναγήσεις σε αξιοθέατα της περιοχής - ηλεκτρονικό εμπόριο κλπ.

Στις σημερινές ασφυκτικές συνθήκες στις επιχειρηματικές επιλογές των νέων της υπαίθρου, που συνδέονται άμεσα και με την πολύμορφη οικονομική κρίση, η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών υποστηρίζουμε ότι μπορεί να ανθίσει μια μορφή Πράσινης Επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο για τη δημιουργία τοπικής παραγωγικής βάσης.

ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ
Να οριστεί μια Επιτροπή Πρωτοβουλίας για το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας της Λαμίας

Βήμα 1ο
ΖΥΜΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΒΑΣΗ
Καταγραφή των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων και υποψηφίων μελών του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας Λαμίας μέσα από μια ενημερωτική Ημερίδα, συζητήσεις σε ΜΜΕ, αρθογραφία, ενημερωτικό υλικό, ιστοσελίδα, e-mails, όπου θα πρέπει να αναγνωρίσουν (συνομολογήσουν) όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι έχουν κοινά προβλήματα και για τούτο θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν από κοινού συλλογικά αποδεκτές λύσεις.

ΒΗΜΑ 2ο
Α) Συζήτηση και ψήφιση του καταστατικού της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΑμΚΕ «Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Λαμίας με την επωνυμία …………………»

Β) Αρχαιρεσίες – εκλογή Διοικητικών Οργάνων

ΒΗΜΑ 3ο
Έκδοση προδιαγραφών - διαδικασιών (ενδεικτικά) για:
α) την Παραγωγή και την Πιστοποίηση των τοπικών Προϊόντων
β) τη λειτουργία των υφιστάμενων μονάδων εστίασης – διαμονής – εργαστηρίων παραδοσιακών προϊόντων
γ) τη λειτουργία των υπό ίδρυση νέων μονάδων – μελών, που επιθυμούν να ενταχθούν στο Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας
δ) Αρχιτεκτονικές προδιαγραφές κτιριακών
ε) Περιβαλλοντικές προδιαγραφές
στ) εργασιακές προδιαγραφές
ζ) Συμμετοχή σε εκθέσεις - προβολής και προώθησης στις αγορές εντός και εκτός Φθιώτιδας

ΒΗΜΑ 4ο
Μαζική Συμμόρφωση στις απαιτήσεις των προδιαγραφών

ΒΗΜΑ 5ο
α) Πιστοποίηση Σήματος μονάδων - μελών του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας Λαμίας
β) επιθεώρηση του Σήματος του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας Λαμίας
γ) Αξιολόγηση του συστήματος και ανανέωση.

Η πρόταση της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας για το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας έχει ως στόχο τη στροφή στα ντόπια, ποιοτικά και ασφαλή και προϊόντα. Έχει ως στόχο ένα συνολικό θετικό αποτέλεσμα, που μπορεί να προκύψει με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, είτε αυτά είναι τοπικά προϊόντα ποιότητας, είτε είναι παρεχόμενες υπηρεσίες, δεμένα όλα με την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου.

Οι καταναλωτές είναι καιρός να στραφούν στην τοπική παραγωγή των ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων, ακόμα και σε απευθείας σύνδεση με τους παραγωγούς, για να έχουν καλύτερο έλεγχο στο τι τρώνε και πολύ καλύτερες τιμές, για να ενισχυθεί η τοπική αγορά εργασίας και η τοπική παραγωγή, για να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στο τι παράγουμε και τι καταναλώνουμε.

(συνέχεια και της πρότασης για το Λαμία: πόλη – τουριστικός προορισμός)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου