Υπάρχει έντονη αντίθεση ανάμεσα στο να δεχθούν οι άνθρωποι ότι γερνάνε και στο πόσο πραγματικά είναι προετοιμασμένοι γι΄αυτό, επισημαίνει μια διεθνής έρευνα της Bupa Health Pulse 2010.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι, σχεδόν τα ¾ (72%) των ανθρώπων άνω των 65 ετών, δεν αισθάνονται ότι έχουν μεγαλώσει πολύ, ενώ το 67% νοιώθει πολύ καλά σε σχέση με τη υγεία του.
Όμως, επειδή οι άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αδυνατούν να δεχθούν ότι γερνάνε, δεν προετοιμάζονται και για τίποτα από όλα όσα φέρνει μαζί του το γήρας! Για παράδειγμα, μόνο το 22% των ηλικιωμένων σε όλο τον κόσμο έχει βάλει στην άκρη οικονομίες για τυχόν δυσκολίες που θα προκύψουν ή έχει τακτοποιήσει νομικά και κληρονομικά ζητήματα!
Όμως, παρά το γεγονός της έλλειψης προετοιμασίας για την έλευση της τρίτης ηλικίας, οι περισσότεροι έχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις που προκαλούνται λόγω του περάσματος των ετών. Όταν 12000 άτομα από όλο τον κόσμο, που έλαβαν μέρος στην έρευνα, ρωτήθηκαν από τους επιστήμονες, ποια νόσος τους προκαλεί περισσότερη ανησυχία καθώς μεγαλώνουν, το 37% απάντησε την άνοια, ενώ 27% τα διάφορα είδη καρκίνου.
Παράλληλα με αυτές τις διαπιστώσεις, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο London School of Economics (LSE), αποκαλύφθηκε και η κατάρρευση του παραδοσιακού οικογενειακού προτύπου, όπου η οικογένεια ήταν αυτή που φρόντιζε τους ηλικιωμένους συγγενείς, ενώ αντίθετα, ο αριθμός των μεγάλων μοναχικών ανθρώπων συνεχώς παρουσιάζει αύξηση. Αυτό οφείλεται κυρίως, εκτός από την έλλειψη της οικογενειακής στήριξης, στα διαζύγια, τα ελλιπή συστήματα κοινωνικής φροντίδας, την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των ανθρώπων σήμερα αλλά και τη μετανάστευση.
Δεδομένου ότι τα ηλικιωμένα άτομα που χρειάζονται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, πολλές φορές καταλήγουν -για οικονομικούς λόγους- να εκποιούν την περιουσία τους, πρέπει να βάλει πολιτεία και πολίτες σε σκέψεις, ώστε ο καθένας από τη μεριά του να βάλει το δομικό λίθο για καλύτερα γηρατειά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου