Τη δέσμευση των παγκόσμιων ηγετών για ευρυζωνική πρόσβαση για περισσότερο από το 50% του πληθυσμού του πλανήτη μέχρι το 2015 ζήτησε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, αρμόδιου φορέα του ΟΗΕ για τις τηλεπικοινωνίες, Χάμαντουν Τουρέ.
«Η ευρυζωνικότητα είναι ο επόμενος στόχος, η επόμενη εξελικτική τεχνολογία. Μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να βοηθήσει στην ανάπτυξη και την αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς επίσης να βοηθήσει στην μακρόχρονη ανταγωνιστικότητα. Είναι το πιο ισχυρό εργαλείο που έχουμε στη διάθεση μας για την επίτευξη των Στόχων της Χιλιετίας, που απέχουν μόλις πέντε χρόνια», δήλωσε ο Τουρέ στην ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την Ψηφιακή Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Η σχετική έκθεση περιγράφει το λεπτομερές πλαίσιο την επέκταση της ευρυζωνικότητας και δέκα σημεία δράσης που έχουν στόχο την κινητοποίηση των ιδιωτών και των δημόσιων λειτουργών για τη δημιουργία ευρυζωνικών δικτύων για τους πολίτες τους. Πρόσφατες έρευνες εντόπισαν έντονη σχέση ανάμεσα στη διείσδυση της ευρυζωνικότητας και την οικονομική ανάπτυξη. «Στον 21ο αιώνα, τα ευρυζωνικά δίκτυα θα είναι τόσο αναγκαία στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη όσο είναι τα υπόλοιπα δίκτυα μεταφορών, ύδρευσης και ενέργειας. Η ευρυζωνικότητα θα είναι η πηγή καινοτομίας του αύριο, αντιπροσωπεύοντας την ψηφιακή επανάσταση, τους καρπούς της οποίας δεν έχουμε ακόμη φανταστεί καν».
Η έκθεση παρουσιάστηκε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων, Μπαν Κι-Μουν, ο οποίος σημείωσε ότι η δύναμη της τεχνολογίας μπορεί να δώσει νέα ώθηση στο αναπτυξιακό πρότυπο. «Οι τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ως οδηγοί της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, θα χρειαστούν όμως συνεργασίες που θα εξασφαλίσουν ότι οι τεχνολογίες αυτές θα αποδώσουν τα προσδοκόμενα οφέλη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαν. «Πρόκειται για πολύ σημαντική συμβολή στις προσπάθειες μας να εξασφαλίσουμε ότι τα οφέλη της τεχνολογίας θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων του ΟΗΕ».
Η έκθεση προειδοποιεί ακόμη για τις μεγάλες αποκλίσεις στη διαθεσιμότητα ευρυζωνικών δικτύων παγκοσμίως, σημειώνοντας ότι εκείνοι με τη χαμηλότερη οικονομική δυνατότητα πληρώνουν ακριβότερα την πρόσβαση. Ενώ οι συνδρομητές στον ανεπτυγμένο κόσμο πληρώνουν ποσό μικρότερο από το 1% του ετήσιου μέσου εθνικού εισοδήματος για να έχουν ευρυζωνική σύνδεση, σε πολλές από τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, ακόμη και μια αργή ευρυζωνική σύνδεση κοστίζει πολλές φορές παραπάνω από τον μέσο μηνιαίο μισθό.
www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου