Κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ θα κρίνει κατά πόσο θα επιτρέπεται η καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων καλλιεργειών στο έδαφός του, πρότεινε η Κομισιόν σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος σε ένα θέμα που διχάζει την Ευρώπη επί πολλά χρόνια.
Ο αρμόδιος επίτροπος για την Υγεία Τζον Ντάλι εξήγησε ότι η άδεια για καλλιέργεια δεν πρέπει να δίνεται μόνο εφόσον έχουν ληφθεί υπόψη θέματα υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και εφόσον ληφθούν υπόψη «τοπικές ιδιαιτερότητες».
Όπως αναφέρεται στην Ελευθεροτυπία της Τετάρτης, το Το θέμα περνά τώρα στους ειδικούς των κρατών-μελών, οι οποίοι θα πρέπει να σχηματίσουν ειδική πλειοψηφία.
Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν γίνει, το θέμα περνά στο Συμβούλιο Υπουργών. Εάν ούτε εκεί σχηματιστεί ειδική πλειοψηφία, τότε η πρόταση επανάρχεται στην Κομισιόν, η οποία πλέον μπορεί να αποφασίσει μόνη της.
Η Greenpeace εξέφρασε την αντίθεσή της, σημειώνοντας ότι πρόκειται για απόπειρα να διατεθούν τα ευρωπαϊκά εδάφη για την καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών.
Ενστάσεις διατυπώνουν και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας, όπως γράφουν Τα Νέα της Τετάρτης: οι συγκεκριμένες εταιρείες προειδοποιούν ότι οι προτάσεις της Κομισιόν θα δημιουργήσουν νομική σύγχυση και θα διασπάσουν την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά αγροτικών προϊόντων.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου