Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Λαμία-Πόλη:Τουριστικός προορισμός


 Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού η 27η Σεπτεμβρίου. Η Λαμία ως πόλη - τουριστικός προορισμός φαντάζει μια ουτοπία. Κι όμως πρέπει να αποτελέσει άμεσο στόχο στα πλαίσια και της νέας αυτοδιοικητικής δομής του “Καλλικράτη”.

Η Λαμία, ως γεωγραφική ενότητα πλέον, διαθέτει ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης του αγροτοτουρισμού και του εναλλακτικού τουρισμού, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών με τα ανάλογα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Χρειάζεται όμως η Αυτοδιοίκηση, αλλά και όλοι οι υπεύθυνοι να το πιστέψουν και να κάνουν τις σωστές κινήσεις. Έχει ένα πλούσιο ανάγλυφο συνδυάζοντας τη γειτνίαση με τη θάλασσα με τους σημαντικούς ορεινούς όγκους, την όμορφη φύση με την πλούσια χλωρίδα και τους βιότοπους, σημαντικό αριθμό ιαματικών πηγών, αρχαιολογικά, ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία. Κι όλα αυτά σε μικρή απόσταση από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όντας στο κέντρο της Ελλάδας και πάνω στον άξονα της Εθνικής Οδού.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Λαμίας, ως τουριστικός προορισμός: Οι φυσικές της ομορφιές, οι ιαματικές πηγές, η Οίτη και ο Εθνικός Δρυμός, τα ορειβατικά μονοπάτια της Οίτης και του Καλλιδρόμου, τα φαράγγια της Οίτης, η Υπάτη, η Παύλιανη, όλα τα χωριά της Οίτης, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Υπάτης, η Μονή Αγάθωνα και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ο Γοργοπόταμος, που μπορεί να αναγνωριστεί ως στοιχείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, (η ιστορική γέφυρα, η φυσική ομορφιά, το φαράγγι), ο Ηρακλής, ως παγκόσμια όνομα (brand name) και η Πυρά του Ηρακλή, η Ηράκλεια, η Τραχίνα, Οι Θερμοπύλες, ως παγκόσμιο όνομα (brand name) και το Μουσείο Θερμοπυλών, όλοι οι αρχαιολογικοί μας χώροι και τα στοιχεία της ιστορικής μας αναφοράς.

Επίσης: Ο Σπερχειός (ο θεός…), οι υγροβιότοποι της περιοχής και το Δέλτα του Σπερχειού, οι χώροι περιπάτου και αναψυχής, τα πεζοπορικά μονοπάτια, τα μονοπάτια της Δίβρης, του Παλαιοχωρίου – Λιμογαρδίου, ο Ξηριάς, ως Βοτανικός Κήπος της Λαμίας

Μέτρα για την ίδια την πόλη:
- Η βελτίωση των όρων λειτουργίας του κέντρου, το εμπορικό κέντρο
- Η βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη – η προοπτική για το τραμ της Λαμίας
- Η μεταφορά του Αρχαιολογικού Μουσείου από το Κάστρο στο κέντρο της πόλης και η στέγασή του στο σημερινό Δικαστικό Μέγαρο
- Το περιαστικό δάσος, το Κάστρο, ο Άγιος Λουκάς
- Η ανάδειξη του χώρου της πρώην Δημοτικής Αγοράς
- Οι Μύλοι Μουζέλη και το Μουσείο Βιομηχανικής Ιστορίας της περιοχής
- Τα ιστορικά μνημεία της πόλης, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Άρης Βελουχιώτης

Και προπαντός η σωστή ενημέρωση τόσο των ίδιων των κατοίκων όσο και των επισκεπτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου