Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Κλίμα: ξεκίνησε η Σύνοδος του Κανκούν

Αρχισε  χθές  29 Νοεμβρίου η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Κανκούν του Μεξικού, όπου θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου και θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι από 194 χώρες με σκοπό την επίτευξη μια δεσμευτικής συμφωνίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η ατμόσφαιρα στη 16η Σύνοδο για το Κλίμα δεν έχει τίποτε από τον ενθουσιασμό που επικρατούσε περίπου πριν ένα χρόνο στην παραμονή της Συνόδου στην Κοπεγχάγη.
Υπενθυμίζουμε ότι στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο του 2009 είχαν συγκεντρωθεί 129 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο, με στόχο μια νέα συμφωνία που θα αντικαθιστούσε το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο λήγει το 2012.
Οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί τότε, από τις δηλώσεις που είχαν κάνει οι μεγαλύτεροι ρυπαντές, ότι είχαν κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος, γρήγορα διαψεύστηκαν.
Μετά από την αποτυχημένη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, ο πήχης των προσδοκιών για τη Σύνοδο του Κανκούν είναι πολύ πιο χαμηλά.
Θεωρείται απίθανη η επίτευξη συμφωνίας στο Κανκούν.
Στο Κανκούν δεν θα παραστούν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αλλά υπουργοί Περιβάλλοντος.
Η Λοράνς Τουµπιανά, επικεφαλής του γαλλικού Ινστιτούτου Αειφόρου Ανάπτυξης και ∆ιεθνών Σχέσεων τόνισε ότι «Ο στόχος είναι να υπάρξει µια συµφωνία έστω και κατ’ ελάχιστον».
Ο Ιβο ντε Μπόερ, ο πρώην επικεφαλής της ∆ιακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τις Κλιµατικές Αλλαγές, επισημαίνει σε συνέντευξη του ότι μια «Συμμαχία προθύμων» ανάµεσα στις µμεγαλύτερες οικονομίες του κόσµου θα µπορούσε να άρει το αδιέξοδο στις διεθνείς διαπραγµατεύσεις για τη µείωση των αερίων του θερµοκηπίου.

Πηγή: Econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου