Η κολύμβηση σε πισίνα που περιέχει χλώριο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. Μάλιστα, αρκούν 40 λεπτά στο νερό για να προκληθούν αλλοιώσεις στο DNA.
Στο πλαίσιο της μελέτης, όλοι όσοι κολυμπούσαν σε κλειστές πισίνες, εμφάνισαν τις αλλαγές που υπήρξαν σε μια σειρά από δείκτες που δείχνουν μόνιμες γενετικές τροποποιήσεις.
Μάλιστα, οι τοξικές για το DNA επιπτώσεις παρατηρήθηκαν σε 49 υγιή άτομα μετά από κολύμβηση μόλις 40 λεπτών σε μια κλειστή χλωριωμένη πισίνα, όπως ανακοίνωσε το CREAL.
Οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις για αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε υγιήάτομα, αλλά και για πιθανά αναπνευστικά προβλήματα από το χλώριο που χρησιμοποιείται ως μικροβιοκτόνο.
Ερευνητές του Κέντρου Ερευνών στην Περιβαλλοντική Επιδημιολογία (CREAL) της Βαρκελώνης και του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Νοσοκομείου Ντελ Μαρ, υπό τον έλληνα συν-διευθυντή του Κέντρου CREAL επιδημιολόγο Μανόλη Κογεβίνα, δημοσίευσαν τη μελέτη τους στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Health Perspectives.
Ο κ. Κογεβίνας, ο οποίος επίσης συνεργάζεται με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας της Αθήνας, ξεκαθαρίζει πως «τα ευρήματα της έρευνας δεν πρέπει να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από το να κολυμπάνε σε πισίνες, καθώς οι θετικές επιπτώσεις για την υγεία από την κολύμβηση μπορούν να αυξηθούν, αν μειωθούν τα επίπεδα αυτών των χημικών στο νερό».
Εν τούτοις, ο βιολογικός καθαρισμός πισίνας με τη διαδικασία ηλεκτρόλυσης που χρησιμοποιείται και σε αρκετές δημόσιες πισίνες στην Ελλάδα, είναι ο πιο υγιεινός και αβλαβής τρόπος απολύμανσης του νερού.
Πηγή : Web Only
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου