Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακαλούνται 10 εκατομμύρια παιχνίδια της Fisher Price

Οι αμερικανικές αρχές διέταξαν σήμερα την ανάκληση περισσότερων από 10εκατομμυρίων παιχνιδιών της Fisher Price, συμπεριλαμβανομένων 7 εκατομμυρίωντρίκυκλων ποδηλάτων, σχετικά με ζητήματα ασφαλείας.

"Οι καταναλωτές πρέπει να σταματήσουν άμεσα να χρησιμοποιούν τα προϊόντα πουέχουν ανακληθεί αν δεν δοθεί κάποια άλλη οδηγία", ανακοίνωσε η Επιτροπή για τηνασφάλεια των καταναλωτικών αγαθών.

Σύμφωνα με την Fisher Price, μικρά τμήματα αποκολλώνται από τα παιχνίδια καικαταλήγουν στο στόμα των παιδιών. Το πρόβλημα των τρίκυκλων εντοπίστηκε σε έναπλαστικό κλειδί το οποίο εξέχει και μπορεί να τραυματίσει το παιδί.

Εκτός από τα 7 εκατομμύρια τρίκυκλα (Fisher Price Trikes και Tough Trikes),ανακαλούνται περίπου 950.000 Healthy Care, Easy Clean και Close to Me HighChairs, περίπου 100.000 Fisher-Price Little People Wheelies Stand 'n PlayRampway και περίπου 2.8 εκατομμύρια Baby Playzone Crawl & Cruise Playground,Baby Playzone Crawl & Slide Arcade, Baby Gymnastics Play Wall, Ocean WondersKick & Crawl Aquarium, 1-2-3 Tetherball, Bat & Score Goal.

H Ελλάδα πρώτη στις αυξήσεις των τιμών στις καφετέριες!!!

Η Ελλάδα συνεχίζει να οδηγεί την κούρσα των αυξήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τον φετινό Αύγουστο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι οι τιμές σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες καταγράφονται ανοδικές, όπως προκύπτει από την έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ που αφορά στις χώρες της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό με 5,6%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη κυμαίνεται γύρω στο 1,6%, ενώ οι τιμές στα προϊόντα διατροφής καταγράφουν αύξηση 2,3%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. καθορίζεται γύρω στο -0,6%.

Στην Ελλάδα η τιμή στο κρέας αυξήθηκε κατά 1,9%, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. κυμαίνεται γύρω στο 0,1%, ενώ αύξηση καταγράφεται και στην τιμή της μπίρας, κατά 14,4%, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωζώνης ορίζεται στο 1,1%.

Η ακριβότερη χώρα είναι η Ελλάδα και στα καύσιμα με αύξηση 39,6% ,όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 18,2%.

Η Ελλάδα έρχεται παράλληλα πρώτη στις ταχυδρομικές μεταφορές με αύξηση 6,4%, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 1,4%, πρώτη στις αυξήσεις των τιμών στις καφετέριες και στα ξενοδοχεία με αύξηση 3,5%, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 1,4% και πρώτη στα αυτοκίνητα με αύξηση 10,3%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 0,1%.

Τέλος, σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται και στις τιμές των παπουτσιών με αύξηση 3,5% όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. κυμαίνεται γύρω στο 0,8%.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=208401

Αναγκαία η μείωση των στρατιωτικών δαπανών και όχι μισθών και συντάξεων

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, επιβάλλεται να επανεκτιμηθούν τα ποσά που κατευθύνονται σε στρατιωτικές δαπάνες. Αυτό άλλωστε συμβαδίζει και με τη γενικότερη τάση, των περισσοτέρων χωρών της Ευρώπης αλλά και του ίδιου του ΝΑΤΟ συνολικά. Φυσικά αυτό οφείλει... να συνοδευτεί και με πρωτοβουλίες στον τομέα της διπλωματίας και για όλα αυτά προέχει η πολιτική βούληση για ανασχεδιασμό δράσης τόσο στον αμυντικό τομέα όσο και στον διπλωματικό τομέα.

Η Ελλάδα σπαταλά τεράστιους πόρους στον στρατιωτικό τομέα και οφείλει να πάρει σοβαρές πρωτοβουλίες.

Η αναγκαιότητα αυτή προκύπτει και με βάση πρόσφατα στοιχεία του ΝΑΤΟ, όπως και τα στοιχεία του Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του 2009, για το οποίο έχουμε στοιχεία για όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, παρατηρούμε τα εξής δεδομένα (σημειώνεται ότι για τις δαπάνες τα στοιχεία υπολείπονται αυτών που δίνει το SIPRI).

1. Για τις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ, η στρατιωτική δύναμη ως ποσοστό του εργατικού δυναμικού ήταν για την Ελλάδα 2,9%, με δεύτερη τη Βουλγαρία (1,2%). Η Ελλάδα πρωτοπορεί και ως προς τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου η δύναμη είναι πολύ μικρότερη.

2. Εκτός των χωρών της Ευρώπης, για την Τουρκία, η στρατιωτική δύναμη είναι το 2,2% του εργατικού δυναμικού, για την Αμερική 1,4%, για το Ηνωμένο Βασίλειο 0,9%. Για να αξιολογήσουμε την ασκηθείσα πολιτική μας αναφέρουμε ότι η Ελλάδα ανάμεσα σε όλες τις ΝΑΤΟϊκές χώρες της Ευρώπης για τις οποίες διατίθενται στοιχεία είχε τη μικρότερη μετά τη Ρουμανία μείωση στρατιωτικού προσωπικού (μείωση μεταξύ 1985 και 2009, περίπου 33%, όταν έχουμε χώρες που η μείωση φθάνει το 50-66%).

3. Σε σχέση με τις στρατιωτικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, στην Ευρώπη, είμαστε πρώτοι στις δαπάνες ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με 3,1 % του ΑΕΠ.

4. Όσον αφορά τόσο στο στρατιωτικό δυναμικό (% εργατικού δυναμικού) όσο και στις δαπάνες (% ΑΕΠ) έχουμε μια περίπου συνεχή μείωση όσον αφορά στις δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, τις τελευταίες δεκαετίες και για όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ.

5. Όμως για την τελευταία περίοδο, 2005 - 2009, ενώ για το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ έχουμε στασιμότητα ή μείωση των δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα τις αύξησε από 2,8% σε 3,1 %.

Μπορούμε να αναφέρουμε εδώ ότι, με βάση τους υπολογισμούς που έχει κάνει το SIPRI, αν οι δαπάνες της Ελλάδας κυμαίνονταν στον μέσο όρο (1,4%) των χωρών Ε.Ε.-15, η Ελλάδα θα είχε εξοικονομήσει περίπου 67 δισ. ευρώ για το διάστημα 1988-2009.

Από όλα τα παραπάνω, με βάση την πορεία των στρατιωτικών δαπανών παντού, αλλά και στην Τουρκία, μπορούμε να πούμε ότι είναι εφικτή η μείωση της έντασης των δύο χωρών και η μείωση των στρατιωτικών δαπανών.

Κατά τη γνώμη μας λοιπόν, δεν έχει καμιά δικαιολογία η πολιτική των κυβερνήσεων μας να συνεχίζουν την αύξηση των εξοπλισμών. Η σημερινή κυβέρνηση οφείλει να πει, έστω σήμερα, με την τεράστια οικονομική πίεση τι σκέπτεται να κάνει. Θυμίζω ότι, παλαιότερα, πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Χριστοδουλάκης, Βάσω Παπανδρέου) είχαν αναφερθεί στην αναγκαιότητα δραστικής μείωσης των στρατιωτικών δαπανών.

Λοιπόν τι λένε σήμερα;

Υπάρχει περίπτωση να δούμε κάποτε συνέπεια σε εξαγγελίες «σοσιαλιστών» στελεχών;

Μπορούμε να αναφέρουμε ότι ο ΣΥΝ κρατά σταθερή θέση που μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση αν θέλει να την αξιοποιήσει.

Αναφέρομαι στις πρωτοβουλίες που ο ΣΥΝ παίρνει επανειλημμένα αλλά και πρόσφατα. Ο ΣΥΝ, τις μέρες αυτές, προωθώντας την καλυτέρευση του κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP) της Τουρκίας. Η συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης(ODP) της Τουρκίας, Αλπέρ Τας, είναι ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και μείωση των εξοπλισμών τους. Η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως και πρόσφατες σχετικά εξαγγελίες του Τούρκου πρωθυπουργού για μείωση των εξοπλισμών των δύο χωρών.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδρανεί, αλλά οφείλει να πάρει αμέσως όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που προωθούν τη συνεννόηση και κάνουν πραγματικότητα τη μείωση των εξοπλισμών. Μείωση που ασφαλώς δεν την βλέπουμε ενταγμένη στις σκοπιμότητες του Μνημονίου, αλλά στην προώθηση κοινωνικής πολιτικής σε παιδεία, υγεία, απασχόληση κ.λπ.

Πηγή:http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=569911

Ελλάδα: Σταθερά πρώτη σε αυξήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης

Την πρώτη θέση στις αυξήσεις κατέχει σταθερά η Ελλάδα σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες, σύμφωνα με την ανάλυση των τιμών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσιών, που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ) για τις χώρες της Ευρωζώνης για τον μήνα Αύγουστο 2010 σε σχέση με τον Αύγουστο 2009.

Ειδικότερα, η Ελλάδα είναι:

- Πρώτη στον πληθωρισμό μέ 5,6% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 1,6%

- Πρώτη στα προϊόντα διατροφή με αύξηση 2,3% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι -0,6%.

- Πρώτη στο κρέας με αύξηση 1,9% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 0,1%.

- Πρώτη στην μπίρα με αύξηση 14,4% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 1,1%

- Πρώτη στά καύσιμα με αύξηση 39,6% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 18,2%.

- Πρώτη στις οδικές μεταφορές επιβατών με αύξηση 17,3% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 2,5%.

- Πρώτη στις καφετέριες και ξενοδοχεία με αύξηση 3,5% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 1,4%.

- Πρώτη στις ταχυδρομικές μεταφορές με αύξηση 6,4% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 1,4%.

- Πρώτη στα παπούτσια με αύξηση 3,5% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 0,8%.

- Πρώτη στα αυτοκίνητα με αύξηση 10,3% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 0,1%.

www.kathimerini.gr

Εκδήλωση του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας

Το Δ.Σ του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας σας προσκαλεί την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου και ώρα 19.00 στην αίθουσα του Λεωνίδου 24,σε ημερίδα επιμόρφωσης-ενημέρωσης με θέματα:

1. Τετράποδοι σύντροφοι και ψυχική υγεία
2. Αδέσποτα-σύγχρονες αντιλήψεις-παροχή πρώτων βοηθειών

με ομιλήτριες
Την Κα Ροσσέλα-Σταυρούλα Αθ. Μπουργανού(Ψυχολόγο)
και την Κα Κατερίνα Σωτηρίου (κτηνίατρο)

και σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με το φιλοζωικό κίνημα και πνεύμα.

ΕΤΕπ: «Πολύ δύσκολη η θέση της Ελλάδας»

«Πιστεύω ότι θα έχουμε σημαντικές μεταβολές, έτσι ώστε να παραταθεί ο χρόνος επίτευξης των στόχων» του μνημονίου, δήλωσε ο επίτιμος Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Π. Γεννηματάς.
«Η θέση της χώρας μας είναι απελπιστικά δύσκολη αυτή τη στιγμή. Χρειάζεται η ενεργή συμμετοχή των πολιτών προς την κατεύθυνση της αναζήτησης των καλύτερων, δυνατόν, διαχειριστών της δυσκολότερης συγκυρίας στην μεταπολεμική μας ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίτιμος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Παναγιώτης Γεννηματάς.

Ο κ. Γεννηματάς, για την έως τώρα εφαρμογή του μνημονίου, τόνισε: «Με την έναρξη του φθινοπώρου είναι σαφές ότι αναθεωρούνται όλα τα προγράμματα και όλοι οι στόχοι. Το ίδιο το μνημόνιο βρίσκεται υπό αναθεώρηση μέσα και έξω από την Ελλάδα» και συμπλήρωσε: «πιστεύω ότι θα έχουμε σημαντικές μεταβολές, έτσι ώστε να ενσωματωθεί το μέγεθος του προβλήματος μέσα στο μνημόνιο και θα παραταθεί ο χρόνος επιτεύξεως των στόχων».

Ειδικότερα δε, όσον αφορά τις ευθύνες των πολιτών στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο επίτιμος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είπε: «Οι ευθύνες των πολιτών είναι μεγάλες. Ναι μεν είναι τα θύματα μιας απελπισμένης προσπάθειας να συγκεντρωθούν χρήματα, στον βαθμό όμως που υφίστανται αυτή την, άδικη εν πολλοίς, αφαίμαξη, έχουν την υποχρέωση να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους ως πολίτες και ως φορολογούμενοι και να αναζητήσουν, για την ερχόμενη πενταετία, την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση που θα υπερασπίσει την αποτελεσματικότητα και την εθνική αξιοπρέπεια».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠ

Αθλητικός χώρος μετατρέπεται σε πάρκινγκ!


Οι δημόσιοι χώροι ως αγαθό” ήταν ο τίτλος του Συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχε η ΚΕΔΚΕ και που έγινε πρόσφατα στα Χανιά και “εξασφάλιση και αξιοποίηση των κοινόχρηστων χώρων στο αστικό περιβάλλον” η εισήγηση του Δημάρχου κ Κοτρωνιά.

Εδώ στην Λαμία όμως η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική, αφού ως “αξιοποίηση” μάλλον ο κ. Κοτρωνιάς εννοεί την αλλαγή χρήσης αθλητικών χώρων -προηγείται η πλήρης απαξίωση και εγκατάλειψη από μέρους της Δημοτικής Αρχής- σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων!

Αφορμή υπήρξε η εγκατάλειψη των γηπέδων μπάσκετ και του ποδοσφαίρου 5χ5 στο Παγκράτι και η πλήρης καταστροφή του πρώτου με την δημιουργία παράλληλα διαγραμμισμένου χώρου παρκινγκ.

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας, μετά τα όσα δημοσιεύτηκαν και ακούστηκαν στα τοπικά ΜΜΕ, θέτει τα παρακάτω ερωτήματα:

- Με ποια δικαιολογία η Δημοτική Αρχή, καιρό τώρα, επέτρεψε την πλήρη απαξίωση και εγκατάλειψη των συγκεκριμένων αθλητικών χώρων;

- Ποια είναι η απόφαση του Πολιτιστικού Συλλόγου Παγκρατίου, που ζητάει από το Δημοτικό Συμβούλιο την αλλαγή χρήσης του χώρου και με ποιο αιτιολογικό; Εμείς δεν είδαμε καμιά ουσιαστική μείωση της καθαρής επιφάνειας του γηπέδου, που έτσι κι αλλιώς δεν ήταν ολυμπιακών προδιαγραφών.

- Πότε το Δημοτικό Συμβούλιο και με ποια απόφαση έκανε δεκτή την παραπάνω αίτηση, ποια η αιτιολόγησή της και τι προβλέπει το Σχέδιο Πόλης για το συγκεκριμένο τμήμα;

- Ποιοι, τέλος, αποφασίζουν να στερήσουν από τα παιδιά μας τους αθλητικούς χώρους και να βάλουν στην θέση τους καυσαέριο και αυτοκίνητα; Να θυμίσουμε ότι η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής με πρόσφατη εγκύκλιό της απαγορεύει ρητά τη μετατροπή χώρων άθλησης.

“Η διαφύλαξη με κάθε τρόπο των κοινοχρήστων χώρων των πόλεων από την επιστροφή στους ιδιώτες, η φροντίδα και η ανάδειξή τους.. είναι θεμελιώδης κοινωνική αλλαγή” διαβάζουμε στο μήνυμα του 22ου Συνεδρίου της ΠΑΝΔΟΙΚΟ, στο οποίο συμμετείχε με εισήγηση ο κ Δήμαρχος.

Αλήθεια, στη Λαμία, με τέτοιες ενέργειες θα το καταφέρουμε;

Κολατσιό: τι να παίρνει μαζί του στο σχολείο;

Τόσες ώρες στο σχολείο, τόσο φορτωμένο πρόγραμμα! Ποια είναι η σημασία του κολατσιού και τι πρέπει να τρώει το παιδί;

Η Διαιτολόγος Διατροφολόγος Τίνα Αντωνίου εξηγεί:

“Οι ώρες στο σχολείο δεσμεύουν το ¼ της ημέρας των παιδιών, χρονική διάρκεια που αντιστοιχεί περίπου στο χρόνο που απαιτείται για να καλυφθεί το 1/3 των ημερήσιων αναγκών των παιδιών σε θερμίδες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία”.


Τι να προσέξετε

Είναι πολύ σημαντικό, να βεβαιωθείτε ότι οι τροφές που προσφέρετε στα παιδιά σας περιλαμβάνουν ποικιλία και έχουν παρασκευαστεί με φαντασία και δημιουργικότητα.

Σε κάθε γεύμα φροντίστε να συμπεριλαμβάνετε κάποιο υγρό, ένα φρούτο φρέσκο ή αποξηραμένο, μία μερίδα υδατάνθρακα, μία μερίδα πρωτεΐνης και ένα γαλακτοκομικό.

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να φάνε τα παιδιά τα λαχανικά μέσα σε σάντουιτς είναι αν τα κόψετε σε λωρίδες, και τα ανακατέψετε όλα μαζί με το τυρί , τη γαλοπούλα κλπ.

Δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε διάφορα είδη ψωμιού όπως π.χ πολύσπορο, αραβική πίτα, στρογγυλά μικρά ψωμάκια (τύπου μαργαρίτα).

Προτιμήστε αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, ποπ κορν (ανάλατα), σπιτικά μικρά κέικ ή και γκοφρέτες αντί για τροφές πλούσιες σε ζάχαρη ή αλάτι.

Δελεάστε τα, με υγιεινές επιλογές.

Αφήστε τα παιδιά σας, να επιλέξουν τα ίδια ανάμεσα σε διάφορες υγιεινές προτάσεις.

Αντί για το κλασσικό τοστ που μπορείτε να δώσετε στα παιδιά να πάρουν μαζί, μπορείτε να δοκιμάσετε:

- Αραβική πίτα (μικρή) με τυρί , ζαμπόν γαλοπούλας, και διάφορα ψιλοκομμένα λαχανικά

- Τορτίγιες γεμιστές με άπαχο τυρί , φασόλια και ψιλοκομμένα λαχανικά

- Σπιτική πίτσα με τυρί και λαχανικά

- Ένα κομμάτι σπανακόπιτα με τυρί ή τυρόπιτα (ταψιού)

- Κουλούρι με σουσάμι

- Ρυζογκοφρέτες και κράκερ ρυζιού

- Σταφιδόψωμο

- Σπιτικά μικρά κέικ ή μπισκότα με φρούτα

- Γκοφρέτες δημητριακών

- Μπισκότα ολικής αλέσεως με σταφίδες

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επιλογή του κολατσιού;

- Αξίζει να αναφέρουμε πως σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το είδος του κολατσιού είναι ο γνωστικός παράγοντας. Πολλά παιδιά, επιλέγουν κολατσιό από το σπίτι, διότι θεωρούν ότι είναι πιο υγιεινό από τα αντίστοιχα που υπάρχουν στο κυλικείο. Η γνώση αυτή προέρχεται από το σπίτι, σε μεγάλο βαθμό από την οικογένεια και σε μικρότερο από το σχολείο και την τηλεόραση.

- Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την επιλογή του κολατσιού, είναι η ντροπή. Σε μικρό ποσοστό, ωστόσο υπαρκτό, τα παιδιά καταφεύγουν στην αγορά κολατσιού από το κυλικείο, διότι ντρέπονται να το φέρουν από το σπίτι. Προτιμούν δηλαδή την ασφάλεια που τους προσφέρει το έτοιμο σχολικό φαγητό από τα πιθανά αρνητικά σχόλια των συμμαθητών.

- Άλλος παράγοντας που επηρεάζει την επιλογή του κολατσιού είναι η υγεία. Παιδιά που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας , το οποίο χρήζει συγκεκριμένη διατροφική αγωγή , παίρνουν κολατσιό από το σπίτι.

- Τέλος, από τους τελευταίους παράγοντες που επηρεάζουν το είδος του κολατσιού των παιδιών, είναι η έλλειψη ποικιλίας αλλά και το είδος των φαγητών που πωλούνται στα σχολικά κυλικεία. Αυτό ωθεί πολλούς μαθητές να καταφεύγουν στο σπιτικό φαγητό.

Μην ξεχνάτε

Χρειάζεται χρόνος και υπομονή για σωστή διατροφική εκπαίδευση των παιδιών, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη διατροφική συμπεριφορά των ενηλίκων.

http://www.tlife.gr/

Πρόσκληση για νέα μέλη στη Δημοτική Χoρωδία Λαμίας

Η Δημοτική Χορωδία Λαμίας καλεί όσους ενδιαφέρονται και επιθυμούν να συμμετάσχουν στη συλλογική και δημιουργική της προσπάθεια ανεξάρτητα από τις μουσικές τους γνώσεις.
Η Μικτή Δημοτική Χορωδία Λαμίας ιδρύθηκε το 1987 με την ένταξη των μελών του μουσικού ομίλου «ΟΡΦΕΑΣ» και την συμμετοχή νέων χορωδών, με σκοπό την ανάπτυξη της χορωδιακής μουσικής στην πόλη μας

Έκτοτε η χορωδία έχει πλαισιώσει με την συμμετοχή της διάφορες μουσικές εκδηλώσεις του Δημοτικού Ωδείου, διοργανώνει το ετήσιο χορωδιακό φεστιβάλ με την συμμετοχή χορωδιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε αντίστοιχα φεστιβάλ του εσωτερικού και εξωτερικού. Η χορωδία αριθμεί σήμερα περίπου 30 άτομα.

Σήμερα η χορωδία κάνει μια νέα αρχή με σκοπό να συνεχίσει με την ίδια ένταση και ποιότητα την πορεία της τις επόμενες δεκαετίες. Επικεφαλής αυτής της πορείας θα είναι ο νέος και πολλά υποσχόμενος μαέστρος της Μιχάλης Παπαπέτρου. ­­­

Για το σκοπό αυτό το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας και η οργανωτική επιτροπή της Μικτής Δημοτικής Χορωδίας του, απευθύνουν πρόσκληση για την συμμετοχή νέων μελών που αγαπούν το ποιοτικό τραγούδι και τη μουσική, να την πλαισιώσουν και να συμμετάσχουν σ’ αυτή.

Η Χορωδία ως επίσημος καλλιτεχνικός οργανισμός του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας δίνει συναυλίες με πλούσιο πρόγραμμα κλασικών και σύγχρονων ελληνικών και ξένων τραγουδιών, στη Λαμία, σ’ όλη την Ελλάδα, στο εξωτερικό.
Όσοι συμμετέχουν στη Χορωδία δεν είναι απαραίτητο να έχουν μουσικές γνώσεις, απλώς πρέπει να τραγουδούν σωστά, κάτι που αξιολογείται σε συνεργασία με τον μαέστρο.
Καλούμε όσους ενδιαφέρονται και επιθυμούν να γίνουν μέτοχοι στη συλλογική δημιουργική μας προσπάθεια ανεξάρτητα από τις μουσικές τους γνώσεις.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας (Αχιλλέως & Δυοβουνιώτη) και στα τηλέφωνα 2231052807 και 2231028884, όπως επίσης στον κ. Μούρτο Δημήτριο (Πρόεδρος της Δημοτικής Χορωδίας Λαμίας) στο τηλέφωνο 6977544178
Οι πρόβες της χορωδίας γίνονται στο Α΄ ΚΑΠΗ (Μακροπούλου 87) κάθε Τετάρτη και Πέμπτη 9 μ.μ. – 10.30 μ.μ.
Οι πρόβες είναι ανοιχτές για το κοινό

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Η ψηφιακή εποχή «κλείνει» τα εργοστάσια χαρτιού στη Φινλανδία

Ο Reino Mustonen, επικεφαλής του Paper Machine No. 4, εργοστασίου παραγωγής και εκτύπωσης χαρτιού, παρακολουθεί μέσα από το γυάλινο γραφείο του μια διαδικασία που συμβαίνει χρόνια τώρα. Ο εκκωφαντικός θόρυβος των μηχανών, η θερμότητα που εκπέμπεται στον χώρο, είναι γνώριμα στοιχεία· το χρώμα δείχνει μια χαρά, η ποιότητα του χαρτιού εξαιρετική.

Ωστόσο, τα ατελείωτα χιλιόμετρα χαρτιού που παράγονται από τη μικρή πόλη της Φινλανδίας, την Varkaus, θα τελειώσουν σύντομα, μια για πάντα. Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου σκέφτεται να κλείσει την επιχείρηση που για 30 χρόνια παρείχε τις υπηρεσίες της σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες όπως οι βρετανικοί Financial Times, η Le Figaro και η El Pais.

Τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ η ζήτηση χαρτιού έχει πέσει παράλληλα με την πτώση της κυκλοφορίας των εφημερίδων και τη σαφή μείωση των διαφημιστικών δαπανών. Ταυτόχρονα, η μεταφορά των ειδήσεων και της ενημέρωσης στο Ιντερνετ συντελεί στην «απαξίωση» των εντύπων.

Ο αντίκτυπος στη Φινλανδία είναι «ηχηρός» με την παραγωγή χαρτιού στη χώρα να αντιστοιχεί στο 12% της παγκόσμιας παραγωγής. Συν τοις άλλοις, η βιομηχανία αυτήν βοηθούσε την οικονομία πόλεων με 23.000 κατοίκους, όπως το Varkaus. «Η χώρα ζούσε από τα δάση της όλα αυτά τα χρόνια, αλλά τώρα ο κλάδος υποφέρει», λέει χαρακτηριστικά ο 60χρονος πλέον Mustonen. «Είναι δυσάρεστο γιατί τα δάση αποτελούν την κληρονομιά μας».

Η βιομηχανία χαρτιού πάντως περνάει δύσκολες στιγμές με την υπερβολική διαθεσιμότητα χαρτιού από τη μια και την πτωτική πορεία των εφημερίδων από την άλλη, τόσο σε Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Στην Ασία και τη Νότια Αμερική βέβαια υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης και επιχειρήσεις όπως η Stora Enso επενδύουν με αυξητικούς ρυθμούς.

Μερικοί εκτιμούν ότι οι συγχωνεύσεις αποτελούν μια λύση σε επικείμενα «λουκέτα». Την ίδια στιγμή τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά. Ο κολοσσός του χώρου International Paper έκλεισε πρόσφατα αρκετές εγκαταστάσεις του και προχώρησε σε περικοπές θέσεων εργασίας διότι η ζήτηση από το 2008 έχει πέσει αρκετά. Σήμερα, απασχολεί 57.000 εργαζομένους από τους 70.000 που είχε στο δυναμικό της το 2007.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Associated Press

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη ρύθμιση του ηπιυπαίθριου χώρου μας - Η διαδικασία βήμα βήμα

Εντυπωσιακά αυξημένη εμφανίζεται η κινητικότητα στις Πολεοδομίες της χώρας, καθώς, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, οι πολίτες σπεύδουν με την είσοδο του φθινοπώρου να επωφεληθούν από την πολεοδομική ασυλία διάρκειας 40 ετών, που τους δίνει η πολιτεία, με την προϋπόθεση καταβολής προστίμου για την αλλαγή χρήσης ημιυπαίθριων χώρων.

Από τις 350 αιτήσεις για ρύθμιση που ήταν η ημερήσια επίδοση στα τέλη Αυγούστου και τις 1.600 των αρχών του Σεπτεμβρίου, οι ρυθμοί επιταχύνθηκαν, την προηγούμενη εβδομάδα, σε περισσότερες από 2.200 ημερησίως, γεγονός που οδηγεί στελέχη του Υπουργείου να κάνουν λόγο για «τρομακτική αύξηση».

«Πρωταθλήτρια» υπηρεσία στην υποδοχή αιτήσεων είναι η Διεύθυνση Πολεοδομίας Νότιου Τομέα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής (Παλλήνη), ακολουθούμενη από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Ανατολικού Τομέα της Νομαρχίας Αθηνών (Αγ. Παρασκευή) και τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Νότιου Τομέα της Νομαρχίας Αθηνών (Αργυρούπολη). Την Αθήνα ακολουθεί η Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια, ο νομός Έβρου είναι στην πρώτη θέση της κατάταξης, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, τον νομό Σερρών. Στην τελευταία θέση είναι ο νομός Φωκίδας, έπεται ο νομός Κεφαλληνίας - Ιθάκης και ακολουθούν οι νομοί Καρδίτσας, Τρικάλων, Καστοριάς, Ροδόπης, και Σάμου.

Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων για ρύθμιση ημιυπαίθριων, που έχουν υποβληθεί, υπερβαίνουν έως στιγμής τις 90.000. Ωστόσο, η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτηρίων Ελλάδος εκτιμά ότι σε 1,5 εκατομμύρια κτήρια σε όλη τη χώρα υπάρχει ζήτημα με «κλεισμένους» ημιυπαίθριους, ή άλλους χώρους, που έχουν αλλάξει χρήση.

Σε ό,τι αφορά τον μέσο όρο συναλλαγής προστίμων, ο μεγαλύτερος μ.ο. στην καταβολή της πρώτης δόσης καταγράφεται στη Βουλιαγμένη (29.000 ευρώ) και ακολούθως, στην Κηφισιά (23.000 ευρώ).

Όλες, δε, οι πολεοδομίες ανταποκρίνονται στη ζήτηση για ρύθμιση των παράνομων ημιυπαίθριων χώρων, επισημαίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.

«Το κλίμα είναι θετικό και οι ίδιες οι πολεοδομίες έχουν αντιληφθεί ότι, επειδή δεν θα δοθεί παράταση, πρέπει να βρουν τρόπους, ώστε να διαχειριστούν τη διαδικασία. Υπάρχει, γενικά, πνεύμα συνεργασίας. Οι πολεοδομίες θα βρουν τρόπους, είτε με βάρδιες, είτε δουλεύοντας το απόγευμα, για να αντιμετωπιστεί αυτός ο όγκος. Υπάρχει θετική διάθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και οι πολεοδομίες έχουν κατανοήσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Μαρία Καλτσά.

Η προθεσμία για τη δήλωση των ημιυπαίθριων λήγει την 28η Δεκεμβρίου 2010 και όπως κάνει σαφές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καλτσά «δεν πρόκειται να δοθεί παράταση».

Για όσους δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση, η πολιτεία επιφυλάσσει «σαφάρι» ελέγχων, μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Στην περίπτωση μη δήλωσης του ημιυπαίθριου, ή μη εξόφλησης της εισφοράς για τη ρύθμιση, ο χώρος θα υπαχθεί στις διατάξεις περί αυθαιρέτων. Η νομοθεσία προβλέπει πρόστιμο 30% επί της αξίας του αυθαιρέτου (σσ. του ημιυπαίθριου, που δεν δηλώθηκε) και πρόστιμο διατήρησης του συγκεκριμένου αυθαιρέτου 5% επί της αξίας του, κατ΄έτος. Προς το παρόν, έχουν ήδη αρχίσει οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι επί των δηλώσεων, που έχουν ήδη υποβληθεί.

«Οι πολεοδομίες είναι έτοιμες, εφόσον αυτοί οι έλεγχοι εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους», υπογραμμίζει η κ. Καλτσά και καθησυχάζει, παράλληλα, τους ιδιοκτήτες που επιθυμούν να προχωρήσουν στη ρύθμιση ως τα ερωτήματα, τα οποία διατυπώνονται συχνά. Ο δήμος και η ΔΕΗ δεν μπορούν να ζητήσουν αναδρομικά μετά τη ρύθμιση του ημιυπαίθριου χώρου, καθώς γίνεται σαφές στην παράγραφο 6 της εγκυκλίου 5/3-5-2010 του ΥΠΕΚΑ ότι «δεν επιβάλλονται νέα πρόστιμα για τους ρυμισθέντες χώρους και δεν οφείλονται αναδρομικά φόροι και εισφορές». Διευκρινίζει, επίσης, ότι με αυτή τη ρύθμιση δεν επηρεάζονται τα κοινόχρηστα.

«Ευεργετικό» για όσους έχουν κλείσει ημιυπαίθριους, χαρακτηρίζει το μέτρο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτηρίων Ελλάδος, Δημήτρης Καψιμάλης. «Εμείς, πάντως, προτρέπουμε τα μέλη μας να ρυθμίσουν τους χώρους, ώστε τα σπίτια, που μπορούν να ρυθμιστούν, να παραδοθούν στους πολίτες ρυθμισμένα και με πραγματική αγοραία αξία. Να μπορεί ο πελάτης στο μέλλον να το μεταβιβάσει στο παιδί του, να το πουλήσει κ.λπ. Να μην έχει το πρόβλημα της παρανομίας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καψιμάλης, αλλά θέτει εκ νέου το αίτημα των κατασκευαστών για μειωτικό συντελεστή, τουλάχιστον 60%, ανάλογα και με τα τετραγωνικά, στο πρόστιμο που θα κληθεί να καταβάλει ο ιδιοκτήτης υπόγειου, ή ημιυπόγειου, του οποίου έχει αλλάξει τη χρήση. Εκτιμά ότι το προβλεπόμενο από τη ρύθμιση πρόστιμο -κυμαίνεται μεταξύ 15.000 και 30.000 ευρώ- λειτουργεί αποτρεπτικά για τον ιδιοκτήτη, μεσούσης της τρέχουσας κρίσης.

Την ευθύνη για το «καλώς έχειν» όσον αφορά το ποιοι χώροι από την εγκεκριμένη μελέτη της πολεοδομίας έχουν αλλάξει χρήση έχει ο ιδιοκτήτης και, κατά συνέπεια, ο μηχανικός που συντάσσει την Τεχνική Έκθεση δεν υποχρεώνεται να πάει επί τόπου για τη σύνταξή της, υποστηρίζει ο αρχιτέκτων-μηχανικός στο γραφείο ΓΟΚ και Πολεοδομικών Εφαρμογών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Μάρκος Φραγκιαδάκης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρινίζει ότι η κατ' οίκον επίσκεψη μπορεί να έχει, ως αποτέλεσμα, τη διαπίστωση άλλων αυθαιρεσιών που ενδεχομένως εξαιρούν την ιδιοκτησία από τη ρύθμιση. «Κάναμε αγώνα γι αυτό. Δεν θέλουμε να έχει την ευθύνη ο μηχανικός για κάτι που έχει γίνει, να πληρώνεται με 230 ευρώ για να επισκέπτεται κτήρια και να αποτυπώνει. Αν θέλει να το κάνει, μπορεί να ζητήσει παραπάνω αμοιβή». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, Νίκος Ζυγούρης, εκτιμά ότι η κατ' οίκον αποτύπωση είναι θέμα συνείδησης, καθώς θεωρεί ότι οφείλει να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη στην περίπτωση, που με την ευκαιρία της επίσκεψης διαπιστώσει άλλα προβλήματα, όπως αυτό της στατικότητας.

Βήμα-βήμα η ρύθμιση ημιυπαίθριων
Στη ρύθμιση ημιυπαίθριων εντάσσονται όλα τα ακίνητα με οικοδομική άδεια, που εκδόθηκε, ή αναθεωρήθηκε μέχρι την 2α Ιουλίου 2009. Δεν εντάσσονται τα εκτός σχεδίου, ή εκτός ορίων οικισμών, ακίνητα, που βρίσκονται σε ρέματα, βιότοπους, αιγιαλό, δάση και αναδασωτέες περιοχές. Επίσης, εντάσσονται οι ημιυπαίθριοι χώροι, που κλείστηκαν παράνομα ή άλλαξαν χρήση, αλλά που βρίσκονται μέσα στον εγκεκριμένο όγκο του κτηρίου.

Σύμφωνα με την Ερμηνευτική Εγκύκλιο 5 του Υπουργείου, εγκεκριμένος κτηριακός όγκος είναι το κέλυφος του κτηρίου που φαίνεται στην οικοδομική άδεια, από το δάπεδο του υπογείου μέχρι το δώμα ή τη στέγη. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται τα υπόγεια, οι πυλωτές, οι αρχιτεκτονικές προεξοχές, τα πατάρια, ο χώρος κάτω από τη στέγη (σοφίτα), οι ημιυπαίθριοι χώροι, ο μηχανολογικός όροφος, η αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων. Δεν περιλαμβάνονται κλεισμένα μπαλκόνια, κλεισμένες - στεγασμένες εγκαταστάσεις στήριξης φυτών (πέργκολες), κατασκευές στο δώμα, στην πρασιά κλπ.

Διαδικασία
- Υποβολή αίτησης στην πολεοδομική υπηρεσία από τον ιδιοκτήτη ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του, η οποία θα συνοδεύεται από:

1. Αίτηση και έντυπο παρατηρήσεων

2. Υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη σε δύο αντίτυπα

3. Παράβολο 250 ευρώ (ένα για το σύνολο των ημιυπαίθριων αυτοτελούς ιδιοκτησίας) ή 350 ευρώ (ένα για το σύνολο των λοιπών χώρων, πλην ημιυπαίθριων αυτοτελούς ιδιοκτησίας) από Δημόσιο Ταμείο. Κατά την πληρωμή των παραβόλων στην τράπεζα, ή την εφορία, η απόδειξη καταβολής πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως με σαφή αναγραφή «Για τον ν. 3843/2010». Η αξία του παράβολου συνυπολογίζεται στο τελικό πρόστιμο. Με την πληρωμή, ο ιδιοκτήτης κρατά το εν λόγω έγγραφο.

4. Τεχνική Έκθεση Μηχανικού και παραστατικό αμοιβής του, όπως αυτή προκύπτει, σύμφωνα με τον κώδικα ελάχιστων αμοιβών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Η κατώτατη αμοιβή του μηχανικού, ανά ιδιοκτησία, διαμορφώνεται στα 286,01 ευρώ (232,53 ευρώ+23% ΦΠΑ) και συνυπολογιζομένων λοιπών φόρων και εισφορών (ΦΕΜ και ΤΣΜΕΔΕ) φθάνει τα 320 ευρώ.

Ο ιδιοκτήτης κρατά το παραστατικό πληρωμής του μηχανικού και παραλαμβάνει από αυτόν την Τεχνική Έκθεση και τα Παραστατικά Εξόφλησης ΦΕΜ & ΤΣΜΕΔΕ.

Η Τεχνική Έκθεση Μηχανικού συνοδεύεται από τα παρακάτω έγγραφα, τα οποία συλλέγει ο ενδιαφερόμενος από την πολεοδομία περιοχής του κτηρίου:

Α. Στέλεχος οικοδομικής άδειας του κτηρίου.

Β. Τοπογραφικό διάγραμμα οικοπέδου.

Γ. Κάτοψη ορόφου με επισήμανση της επιφάνειας, που άλλαξε χρήση.

Σε περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής του πλήρους φακέλου στην αρμόδια πολεοδομία, θα πρέπει όλα τα παραπάνω να βεβαιώνονται για το γνήσιο της υπογραφής από ΚΕΠ, ή Αστυνομικά Τμήματα (σσ. για τους ευρισκόμενους εκτός της Επικράτειας από την Προξενική Αρχή). Ο φάκελος πρέπει να ταχυδρομηθεί, το αργότερο μέχρι την 28η Οκτωβρίου του 2010.

- Μπαίνει σφραγίδα καταχώρησης στην αίτηση του ιδιοκτήτη. Αντίγραφο της αίτησης επιστρέφεται στον ενδιαφερόμενο και στον πίνακα, που υπάρχει στο πίσω μέρος της αίτησης, καταγράφονται τυχόν ελλείψεις.

- Αφού διαπιστωθεί η πληρότητα του φακέλου, μπαίνει στην αίτηση του ιδιοκτήτη και η σφραγίδα πληρότητας.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο φάκελος είναι πλήρης, οι δύο σφραγίδες μπορούν να μπουν ταυτόχρονα.

- Η πολεοδομία ενημερώνει τις συναρμόδιες υπηρεσίες (ΔΟΥ, ΙΚΑ, Τμήμα έκδοσης αδειών, Τμήμα ελέγχου κατασκευών κ.λπ.), ώστε να ανασταλούν τυχόν κυρώσεις και ήδη επιβληθέντα πρόστιμα.

- Σε διάστημα το πολύ 60 ημερών και αφού διαπιστωθεί ότι ο φάκελος είναι πλήρης, στέλνεται από την πολεοδομία στον ενδιαφερόμενο το έντυπο Υπολογισμού Ειδικού Προστίμου, στο οποίο έντυπο θα φαίνεται τόσο το συνολικό ποσό του ειδικού προστίμου, όσο και το ποσό της πρώτης δόσης. Το ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έξι δόσεις (τριμηνιαίες για κατοικίες και τετραμηνιαίες για καταστήματα / γραφεία). Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης επιλέξει τη διαδικασία των δόσεων, η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί πριν την 28η Απριλίου του 2011.

- Ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει το έντυπο Υπολογισμού Ειδικού Προστίμου, που θα έχει πάρει από την πολεοδομία με επικολλημένο τον κωδικό πληρωμής και θα καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος και στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.) ή μέσω του ΔΙΑΣ στις τράπεζες:

Millennium Bank, Aspis Bank, Τράπεζα Κύπρου, Emporiki Bank, Αγροτική Τράπεζα, Alpha Bank, Attica Bank, EFG Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Γενική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, HSBC, Probank, Marfin-Egnatia Bank, Proton Bank ΑΕ, Πανελλήνια Τράπεζα, Citibank, Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου και Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας).

- Ο ενδιαφερόμενος, αφού καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά, προσκομίζει τα παραστατικά πληρωμής στην πολεοδομική υπηρεσία. Αυτά καταγράφονται στο «Ειδικό Βιβλίο Καταχώρησης» και στο έντυπο της Αίτησης του Ιδιοκτήτη μπαίνει η σφραγίδα περαίωσης της διαδικασίας.

- Η πολεοδομία αποστέλλει συγκεντρωτικά στοιχεία, ανά δήμο, του ειδικού προστίμου σε ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Πώς υπολογίζουμε το πρόστιμο, που αναλογεί στον δικό μας ημιυπαίθριο χώρο;
Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρώτης κατοικίας, στους οποίους διαπιστώνεται πολεοδομική αυθαιρεσία, καλούνται να πληρώσουν κλιμακωτό πρόστιμο, που κυμαίνεται από 5% έως 9% επί των δηλούμενων χώρων. Δηλαδή, στα ακίνητα εντός σχεδίου πόλεως, ή εντός ορίων οικισμών,

* για ημιυπαίθριο μικρότερο των 25 τ.μ., το πρόστιμο προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του συνόλου των τετραγωνικών μέτρων, που αριθμεί ο ημιυπαίθριος Χ την αντικειμενική αξία του τ.μ. (αναγράφεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ) Χ τον συντελεστή 5%.

* για ημιυπαίθριο μεγαλύτερο των 25 τ.μ. και μικρότερο των 75 τ.μ., το πρόστιμο προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό επί τον συντελεστή 7% και

* για ημιυπαίθριο μεγαλύτερο των 75 τ.μ., το πρόστιμο προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό επί τον συντελεστή 9%

ΠΡΟΒΟμάστορες - 3/10/2010 : Ορεινή Πεζοπορία στην Οίτη (Μονοπάτι Σιδηροδρομικών)

3/10/2010 : Ορεινή Πεζοπορία στην Οίτη (Μονοπάτι Σιδηροδρομικών)

Κυριακή : Συνάντηση στο Τουριστικό Περίπτερο στη παραλία Καμένων Βούρλων (Απέναντι από την εκκλησία) στις 8:30π.μ..
Θα προωθηθούμε με αυτοκίνητα έως την Ηράκλεια Φθιώτιδας.

Στη συνέχεια θα ανηφορίσουμε σε δασικό δρόμο και μονοπάτι , έως τη θέση που αρχίζει το μονοπάτι των σιδηροδρομικών. Θα κινηθούμε χωρίς υψομετρικές διαφορές στο εντυπωσιακό μονοπάτι που κατασκευάστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα από τους εργάτες που κατασκεύαζαν τη κεντρική γραμμή του τραίνου, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν τα υλικά που χρειάζονταν. Ολόκληρη η διαδρομή έχει απίστευτη θέα στο φαράγγι του Ασωπού ποταμού. Θα συνεχίσουμε έως το σιδηροδρομικό σταθμό του Ασωπού και θα επιστρέψουμε από τα ίδια.

Προαιρετικά μπάνιο στις πηγές Δαμάστας ή Θερμοπυλών και γεύμα σε ταβέρνα.
Η διαδρομή αυτή ενδείκνυται για αρχαρίους. Β.Δ.1-Ω.Π.5-Υ.Δ.300μ.

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως 10:00μ.μ. στις 2/10 /2010.
Συντονιστές της Δράσης αυτής είναι :

1) Μίμης Συκιώτης τηλ: 6977238328
2) Κώστας Ανεστόπουλος τηλ: 6973303831

Για περισσότερες πληροφορίες :
Κωστής Πετρόπουλος τηλ. 6974507311 email kostaspetro2003@yahoo.g

Δεν πληρώνω-Νομική προσέγγιση

Με τον νόμο 3555/2007 κυρώθηκε η αποικιακού χαρακτήρα σύμβαση της εταιρείας «ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» με το ελληνικό Δημόσιο. Για τους χρήστες της ΠΑΘΕ ισχύει ο νόμος αυτός, αλλά φυσικά ισχύει και το Σύνταγμα της Ελλάδας. Με τον παραπάνω νόμο προβλέπεται ότι η «παραχωρησιούχος» εταιρεία μπορεί να απαιτήσει απ’ τον χρήστη που δεν... πλήρωσε την καταβολή του 20πλάσιου του αντιτίμου σαν ΑΣΤΙΚΗ ποινή, με κάποιες προϋποθέσεις και διαδικασίες, ζητώντας εντέλει την έκδοση διαταγής πληρωμής.

Η διάταξη όμως αυτή είναι αντισυνταγματική, αφενός γιατί δεν παρέχει στον πολίτη το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης και αφετέρου γιατί παρέχει στο προσωπικό της «παραχωρησιούχου» ιδιωτικής εταιρείας αρμοδιότητες δημοσίου υπαλλήλου (παράβαση άρθρων 20 και 103 αντίστοιχα του Συντάγματος).Συγχρόνως ο ίδιος ο νόμος (35 55/07) ορίζει ότι το Δημόσιο (Αστυνομία, Τροχαία, Δ.Ο.Υ.) δεν έχει καμιά ανάμειξη στη διαδικασία επιδίωξης είσπραξης του αντιτίμου και της αστικής ποινής.

Πρόκειται δηλαδή για μια ιδιωτική οικονομική διαφορά μεταξύ χρήστη και του ιδιώτη ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.Για όλους τους παραπάνω λόγους πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι εάν ο «Παραχωρησιούχος» προσπαθήσει μέσω διαταγής πληρωμής να εισπράξει πρόστιμα απ’ τους πολίτες που αρνούνται να πληρώσουν διόδια, τα Δικαστήρια, που θα προσφύγουν αυτοί, θα τους δικαιώσουν και η εταιρεία θα έχει γενικότερα προβλήματα σχετικά με τη νομιμότητα της Σύμβασής της (που μπάζει από παντού).

Σε κάθε περίπτωση η άρνησή μας να πληρώνουμε διόδια και το ανέβασμα της μπάρας για να περάσουμε δεν συνιστά κανένα ποινικό αδίκημα. Ούτε παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας έχουμε. Γι’ αυτό και η Τροχαία δεν επεμβαίνει.Η μπάρα των ιδιωτικών εταιρειών στα διόδια αντιστρατεύεται και παραβιάζει την ελευθερία και δη την ελευθερία μετακίνησής μας στους εθνικούς δρόμους, που προστατεύεται απόλυτα για όσους βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια.

Το δικαίωμα αυτό, ως μερικότερο δικαίωμα του δικαιώματος για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, αφορά Έλληνες πολίτες και αλλοδαπούς που βρίσκονται στη χώρα μας και προστατεύεται «απόλυτα» από το άρθρο 7 του Συντάγματος.- ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ- ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ- ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΑΣ, και- ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ!(Ούτε δίνουμε το ονοματεπώνυμό μας ή παραλαμβάνουμε οποιοδήποτε χαρτί απ’ τους ανθρώπους των ιδιωτικών εταιρειών).

ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ!

Υ.Γ. Τις δυνατότητες και τα δικαιώματά μας αυτά δεν πρόκειται να τα πληροφορηθούμε από τα μεγάλα αθηναϊκά ΜΜΕ, γιατί οι ιδιοκτήτες τους είναι και οι εργολάβοι των χρυσοφόρων έργων (π.χ. Μπόμπολας κ.λ.π.).

ΓΙΑΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ Η ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.

Επιθυμία και επιδίωξη όλων είναι η πλήρης κατάργηση των διοδίων, αλλά μέχρι να επιτευχθεί είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τις διατάξεις που ισχύουν σήμερα.

Για τους χρήστες της ΠΑΘΕ ισχύει ο νόμος 3555/2007 (που κύρωσε την σύμβαση της εταιρίας ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. με το ελληνικό Δημόσιο). Για τους κατοίκους των περιοχών όπου λειτουργούν διόδια, ισχύει ο νόμος 2539/1997, που τους απαλλάσσει από την υποχρέωση καταβολής διοδίων και φυσικά για όλους ισχύει το Σύνταγμα της Ελλάδας.

Ειδικότερα, ο νόμος 3555/2007 ΦΕΚ 81 Α, προβλέπει:

- Άρθρο 24.2.2: ισχύει η αρχή καθορισμού των διοδίων-τελών, ανάλογα με τη διανυόμενη από το χρήστη απόσταση.

- Άρθρο 24.1.3: ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται να μεριμνήσει για την σταδιακή εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος.

- Άρθρο 18.2.2: μέσα σε 20 μήνες, ήτοι μέχρι τις 26/12/2008, θα έπρεπε να είχανολοκληρωθεί όλα τα έργα και εγκαταστάσεις στο τμήμα της Εθνικής Οδού Μεταμόρφωση-Σχηματάρι (εκτός από τον Α/Κ Βαρυμπόμπης).

- Άρθρο 18.2.3: μέσα σε 32 μήνες, ήτοι μέχρι τις 26/12/2009, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα και εγκαταστάσεις στο τμήμα της Εθνικής Οδού Μεταμόρφωση-Αγ.Κωνσταντίνος, δηλαδή ΚΑΙ το πλήρες ηλεκτρονικό σύστημα που αναφέρεται στο άρθρο 24.2.5.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η δυνατότητα που δόθηκε στον Παραχωρησιούχο να τοποθετήσει μετωπικά διόδια στις Αφίδνες και να εισπράττει Διόδια για όλο το τμήμα των 51χλμ., από Μεταμόρφωση έως Σχηματάρι, ανεξάρτητα από την διανυόμενη απόσταση, εκτός από το ότι έχει νομικά κενά που θα αναφερθούν στη συνέχεια, ήταν και εντελώς προσωρινού χαρακτήρα, μέχρι δηλαδή να εκπνεύσουν οι τμηματικές προθεσμίες του άρθρου 18. Επομένως, η λειτουργία των διοδίων με τον σημερινό τρόπο είναι εντελώς αυθαίρετη και παράνομη.

ΝΟΜΙΚΑ ΚΕΝΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3555/2007

1. Τα διόδια στο τμήμα των 51χλμ., της ΠΑΘΕ από Μεταμόρφωση έως Σχηματάρι, που έχει κατασκευαστεί από χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα για τους χρήστες, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος τους (65% έως 90%) προορίζεται για την κατασκευή της Ιόνιας Οδού, στο Δυτικό τμήμα της χώρας και έτσι παραβιάζονται τα Άρθρα 4.2 και 4.5 του Συντάγματος, που ορίζουν ότι: «οι Έλληνες έχουν ίσες υποχρεώσεις και συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».

2. Η επιβολή διοδίων που αντιστοιχούν σε χρήση 51χλμ. σε όσους εισέρχονται/εξέρχονται από ενδιάμεσους κόμβους, μεταξύ των οποίων μεσολαβεί ο σταθμός διοδίων των Αφιδνών, είναι αντίθετη με τα άρθρα 24.2.2, 24.1.3 & 24.2.5 του νόμου 3555/2007, καθώς και με το άρθρο 25 του Συντάγματος, γιατί συνιστά καταχρηστική άσκηση δικαιώματος και δεν σέβεται την αρχή της αναλογικότητας (π.χ. για τα 6χλμ. από Αφίδνες μέχρι Αγ. Στέφανο, καλούμαστε να πληρώσουμε για χρήση 51χλμ.).

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Στο άρθρο 24.1.5(2), εδάφια (i) και (ii), προβλέπεται ότι ο Παραχωρησιούχος μπορεί να απαιτήσει από το χρήστη που δεν πλήρωσε, την καταβολή του 20πλάσιου του αντιτίμου σαν αστική ποινή με τις ακόλουθες προϋποθέσεις και διαδικασίες:

α) Πρέπει να έχει πάρει άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για να εγκαταστήσει και να χρησιμοποιεί κάμερες.

β) Να στείλει στο αρμόδιο Υπουργείο την φωτογραφία των πινακίδων με σημείωση του χρόνου διέλευσης. Το υπουργείο πρέπει μέσα σε 5 ημέρες να του παρέχει τα στοιχεία του κατόχου του οχήματος. Στη συνέχεια, ο Παραχωρησιούχος μπορεί να ζητήσει την έκδοση διαταγής πληρωμής, εφ΄όσον περάσουν 15 ημέρες και ο χρήστης δεν έχει πληρώσει.

Η διάταξη όμως αυτή του άρθρου 24.1.5 είναι αντισυνταγματική γιατί:

α) δεν παρέχει στον πολίτη το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης (άρθρο 20.2), και

β) γιατί παρέχει στο προσωπικό του Παραχωρησιούχου (ο οποίος μπορεί να προσλαμβάνει οποιονδήποτε, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα και με ανεξέλεγκτα προσόντα και ιδιότητες) αρμοδιότητες δημοσίου υπαλλήλου (άρθρο 103.1 του Συντάγματος).

Στο ίδιο άρθρο, ρητά αναφέρεται ότι το Δημόσιο (Αστυνομία, Τροχαία και Δ.Ο.Υ.) δεν έχει καμία ανάμειξη στη διαδικασία επιδίωξης είσπραξης του αντιτίμου και της αστικής ποινής, πρόκειται δηλαδή για μια οικονομική διαφορά μεταξύ του ιδιώτη χρήστη και του ιδιώτη ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι σχεδόν βέβαιο ότι εάν ο Παραχωρησιούχος προσπαθήσει μέσω διαταγής πληρωμής να εισπράξει πρόστιμα από τους πολίτες που αρνούνται να πληρώσουν διόδια, τα Δικαστήρια όπου αυτοί θα προσφύγουν, θα τους δικαιώσουν και η εταιρεία θα έχει γενικότερα προβλήματα σχετικά με τη νομιμότητα της Σύμβασής της.

Εκτός όμως από την παράνομη, αυθαίρετη και καταχρηστική απαίτηση καταβολής Διοδίων, η μη συμμόρφωση του Παραχωρησιούχου με τις συμβατικές του υποχρεώσεις και η αδιαφορία του Δημοσίου, έχουν προκαλέσει προβλήματα οδικής ασφάλειας στον επικίνδυνο και ημιτελή παράπλευρο δρόμο (παράδρομο) από τον Άγιο Στέφανο μέχρι τη Μαλακάσα διότι:

α) Για να αποφύγουν τα διόδια των Αφιδνών, σχεδόν όλα τα φορτηγά διεθνών μεταφορών, κινούνται στον παράδρομο, ο οποίος πλέον είναι γεμάτος λακκούβες και εξογκώματα. Αυτό συμβαίνει διότι οι προδιαγραφές του δεν αφορούν βαριά κυκλοφορία, δεν έχει διαχωριστική λωρίδα, αλλά ούτε και κατάλληλη σήμανση, με αποτέλεσμα συνεχή πρόκληση ατυχημάτων και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία. Ο παράδρομος, αντί να εξυπηρετεί τους κατοίκους και την τοπική κυκλοφορία, έχει αποκτήσει κίνηση επιπέδων εθνικής οδού.

β) Από τη δεξιά πλευρά του παράδρομου (με φορά κίνησης προς Αθήνα), αυτός παραμένει ημιτελής, αφού διακόπτεται στη Μαλακάσα (από τη Σφενδάλη έως τις Αφίδνες), στις Αφίδνες (από την ιδιοκτησία του κ. Παπαρούνη), αλλά και στον Αγ. Στέφανο (από το στρατόπεδο της 651ΑΒΥΠ).

Εμείς οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι των περιοχών, από τις Αφίδνες μέχρι τον Ωρωπό, δεν υποκύπτουμε στο εκβιαστικό δίλημμα του τύπου “να πληρώνουμε το παράνομο χαράτσι ή να διακινδυνεύουμε τη ζωή μας στον άθλιο και ημιτελή παράδρομο”.

Αποφασίσαμε ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ, να μη δίνουμε το ονοματεπώνυμό μας και αρνούμαστε να παραλάβουμε οποιοδήποτε χαρτί, ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΕΝΟΙ το ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ & ΚΑΤΟΙΚΩΝ Β.Α. ΑΤΤΙΚΗΣ

Πρότυπο μήνυσης, αν ΔΕΝ ανοίξουν την μπάρα των διοδίων.Έχετε μαζι ένα αντίγραφο
Π Ρ Ο Σ

Τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών .........

Μ Η Ν Υ Σ Η - Ε Γ Κ Λ Η Σ Η



----------------------------------------------------- κατοίκου ......., οδός ...................................., τηλ. ........................................



Κ Α Τ Α

........................................... του......................... , κατοίκου ...........................................................................,

οδός .............................................................. , τηλ............................................

Και παντός άλλου ηθικού αυτουργού, συνεργού, συμμετόχου και υπευθύνου.

Στις .............., ημέρα ............και περί ώρα ............ οδηγούσα το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με αριθμό κυκλοφορίας .............. επί της Εθνικής Οδού .........................., με κατεύθυνση από ............ προς ...............και συγκεκριμένα μετέβαινα………………….

Φτάνοντας στα διόδια των Αφιδνών δήλωσα στην ταμία που εργαζόταν εκείνη την ώρα στη θυρίδα υπ. αριθμ………….. ότι δεν επιθυμώ να καταβάλω το αντίτιμο, όπως και χιλιάδες άλλοι οδηγοί, διότι η καταβολή του αντιτίμου είναι αντισυνταγματική, παράνομη και καταχρηστική και δεν αναλογεί στη χρήση της οδού που έκανα και στην ποιότητά της.

Η/ο ταμίας μου δήλωσε ότι είναι αναρμόδια/ος να διευθετήσει το ζήτημα και απευθύνθηκε στον μηνυόμενο, ο οποίος ήταν ο προϊστάμενος της ομάδας των υπαλλήλων της εταιρείας με την επωνυμία .........................., που έχει αναλάβει τη συντήρηση και εκμετάλλευση του τμήματος του αυτοκινητόδρομου .............. από τη .............................................., που εργάζονταν εκείνη την ώρα στον σταθμό και υπεύθυνος εκ μέρους της εταιρίας για τη λειτουργία των Διοδίων.

Ο μηνυόμενος τότε έδωσε εντολή να μην ανοίξει η μπάρα των διοδίων ώστε να καταστεί δυνατή η διέλευση του οχήματός μου αν δεν καταβάλω το αντίτιμο μη επιτρέποντας την κίνηση μου έως την .......... ώρα της ίδιας ημέρας.

Στην ενέργεια αυτή προέβη παράνομα, χωρίς να έχει τέτοιο δικαίωμα, δεδομένου ότι η ισχύουσα από ............... σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της προαναφερόμενης εταιρίας, υπό τους όρους της οποίας εκμεταλλεύεται η παραπάνω εταιρία το έργο, ο ν. 3555/2007 (Φ.Ε.Κ. Α 81/2007/416), με τον οποίο η σύμβαση αυτή κυρώθηκε και απέκτησε ισχύ νόμου, και το όλο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο λειτουργούν όλοι οι σταθμοί διοδίων της Εθνικής Οδού ......................., μεταξύ των οποίων και ο συγκεκριμένος, δεν επιτρέπουν την παρεμπόδιση διέλευσης στους οδηγούς, οι οποίοι για διάφορους λόγους αρνούνται η αδυνατούν να καταβάλλουν το αντίτιμο των διοδίων.

Στις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται μόνο η φωτογράφηση των οχημάτων κατά τρόπο που να φαίνεται ευδιάκριτα ο αριθμός κυκλοφορίας τους, με τη χρήση συστημάτων βιντεοσκόπησης εγκεκριμένων προηγουμένως για την εγκατάσταση και λειτορυγία τους από την Α.Π.Δ.Π.Χ. και στη συνέχεια η ταχυδρομική αποστολή ειδοποίησης πληρωμής στον «παραβάτη», του οποίου τα στοιχεία παρέχονται από το Υπουργείο Μεταφορών στην παραχωρησιούχο εταιρία εφόσον η φωτογράφηση εγένετο νόμιμα κατά τα ανωτέρω, και σε περίπτωση μη πληρωμής εντός προθεσμίας 15 ημερών, η παραχωρησιούχος εταιρία δύναται να επιδιώξει την έκδοση διαταγής πληρωμής για το ποσό του μη καταβληθέντος αντιτίμου πλέον της προβλεπόμενης αστικής ποινής (άρθρο 24.1.5 σελίδα 142 της από 19/12/2006 σύμβασης παραχώρησης).

Σε καμμία δε περίπτωση δεν προβλέπεται η στέρηση του δικαιώματος διέλευσης των αρνουμένων η αδυνατούντων την καταβολή του αντιτίμου των διοδίων εκ μέρους των υπαλλήλων της εταιρίας η άλλου οργάνου, ακόμη δε και εκ μέρους της Τροχαίας, η άλλης Δημόσιας Αρχής.

Ο μηνυόμενος τα γνωρίζει αυτά πολύ καλά διότι τυγχάνει στέλεχος της παραχωρησιούχου εταιρίας και έχει γνώση των σχετικών κειμένων της σύμβασης και των νόμων που προαναφέρθηκαν.

Επειδή συνεπώς ο μηνυόμενος με τις παραπάνω περιγραφόμενες πράξεις του μου στέρησε με πρόθεση και χωρίς τη θέλησή μου, την ελευθερία κίνησής μου.

Επειδή η ανωτέρω συμπεριφορά του μηνυομένου σε βάρος μου στοιχειοθετεί το αδίκημα της παράνομης κατακράτησης κατ’ άρθρο 325 του Ποινικού Κώδικα.

Επειδή κατόπιν αυτών επιθυμώ, έως έχω δικαίωμα, την ποινική δίωξη και τιμωρία του, καθώς και κάθε άλλου υπευθύνου, ηθικού αυτουργού, συνεργού και συμμετόχου.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Και με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μου.

Μηνύω και εγκαλώ τον .................................... του ................., κάτοικο .............., οδός ........................................................................................................., τηλ. .............................................



για το αδίκημα της παράνομης κατακράτησης κατ’ άρθρο 325 Π.Κ. και κάθε άλλον κατά νόμο υπεύθυνο και ζητώ την ποινική δίωξη και τιμωρία τους.

Δηλώνω παράσταση πολιτικής αγωγής για χρηματική μου ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

Προσκομίζω το κατά νόμο απαιτούμενο παράβολο.

Προσκομίζω και επικαλούμαι τα ακόλουθα έγγραφα προς υποστήριξη της μήνυσής μου :



Προτείνω μάρτυρες τους :

1) ..................................... του ......................., κάτοικο .................., οδός .....................................................

2)



Διορίζω πληρεξούσιό μου, συνήγορο πολιτικής αγωγής και αντίκλητο τον δικηγόρο Αθηνών ...................................................


Αθήνα, / /2010

Ο μηνύων και εγκαλών.

του Χρήστου Σταμόπουλου Δικηγόρου



Πηγή:http://epitropesdiodiastop.blogspot.com/p/blog-page_17.html

Πρόσκληση "στα στενά" από τη Φωτογραφική Ομάδα Λαμίας

Την Πέμπτη 30/9/2010 και ώρα 19.00’ εγκαινιάζεται έκθεση φωτογραφίας, των μελών της Φωτογραφικής Ομάδας Λαμίας.

Η έκθεση πραγματοποιείται στην οδό Ανδρούτσου (στενά Λαμίας) και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 2/10/2010.

Ώρες λειτουργίας: κάθε μέρα από 17.30 έως 24.00

Φωτογραφική Ομάδα Λαμίας

Αν σας αρέσει η φωτογραφία και θέλετε να ασχοληθείτε διαβάστε τα παρακάτω:

Φωτογραφική Ομάδα Λαμίας
Κέντρο Νεότητας Δήμου Λαμίας - Όθωνος 17 - 35100 Λαμία
Τηλέφωνα: 6939789628 - 6972025402 Email:: info@fotolam.gr Site: www.fotolam.gr

Δραστηριότητες:

1. Συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς
2. Εκθέσεις φωτογραφίας
3. Σεμινάρια Φωτογραφίας
4. Μαθήματα Φωτογραφίας

Τα μαθήματα γίνονται στο Κέντρο Νεότητας κάθε Δευτέρα και Τετάρτη και από ώρα 20.00’ έως 22.00’

Πρόταση για την δημιουργία Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας στον Δήμο Λαμιέων









Το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας είναι μια Συλλογική Προσπάθεια που διαχειρίζεται το καλό όνομα και το περιβάλλον μιας περιοχής. Σ’ αυτή μπορούν να συμμετέχουν και να εμπλακούν παραγωγοί τοπικών προϊόντων, ταβέρνες, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εργαστήρια τοπικών προϊόντων, γραφεία εναλλακτικού τουρισμού, ελεύθεροι επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών που διοργανώνουν εκδηλώσεις, Δήμοι, Επιμελητήριο, Αγροτικοί και Βιοτεχνικοί Συνεταιρισμοί, συλλογικότητες της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς διαχείρισης Μνημείων Πολιτισμού, θρησκευτικού τουρισμού, αρχαιολογικών χώρων, λαογραφικών Μουσείων και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας διαχειρίζεται, με προδιαγραφές που εκπονεί και συμφωνούνται για τα μέλη του, τη φήμη των παραδοσιακών προϊόντων, τις ομορφιές της περιοχής οι οποίες συνδέονται με ιστορικά, γεωγραφικά αρχαιολογικά και πολιτισμικά στοιχεία, τις προδιαγραφές παραγωγής και εμπορίας τους, τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις, τις ορθές και υγιεινές συνθήκες παραγωγής και εν γένει όλα αυτά που μπορούν να σηκώσουν αναπτυξιακά την περιοχή.

Με λίγα λόγια το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας έχει στόχο ένα συνολικό θετικό αποτέλεσμα, που μπορεί να προκύψει με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, είτε αυτά είναι τοπικά ονομαστά προϊόντα ποιότητας, είτε είναι παρεχόμενες υπηρεσίες, δεμένα όλα με την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου.

Τι μπορεί να “πουλήσει” η περιοχή της Λαμίας σήμερα; Το καλό όνομα των τοπικών προϊόντων της και το περιβάλλον της. Όλα αυτά όμως απαιτούν μια Συλλογική Προσπάθεια διαχείρισης, γιατί δεν ανήκουν σε κανέναν. Μεταβιβάζονται όμως από γενιά σε γενιά ως κοινωνικό κεφάλαιο της περιοχής.

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας προτείνει την άμεση έναρξη αυτής της προσπάθειας στη λογική της ενίσχυσης των μικρών παραγωγών και της δημιουργίας μικρών ευέλικτων τοπικών αγορών. Προτείνει τη δημιουργία του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας, προκειμένου να δημιουργηθούν συμμαχίες – δίκτυα παραγωγών τοπικών προϊόντων με καταναλωτές των αστικών περιοχών.

Είναι απαραίτητο να διεκδικηθεί γι’ αυτό ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο για να μπορέσει να ανθίσει η αγροτουριστική επιχειρηματικότητα, που σήμερα “πνίγεται” στη γραφειοκρατία των πολλαπλών αδειοδοτήσεων της ίδρυσης και λειτουργίας για μικρούς παραγωγούς. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι απαιτείται άδεια για κάθε μια χωριστά από τις πιο κάτω δραστηριότητες: Παραγωγή στο αγρόκτημα - πώληση - μεταποίηση - διαμονή επισκεπτών της φάρμας - διατροφή - ξεναγήσεις σε αξιοθέατα της περιοχής - ηλεκτρονικό εμπόριο κλπ.

Στις σημερινές ασφυκτικές συνθήκες στις επιχειρηματικές επιλογές των νέων της υπαίθρου, που συνδέονται άμεσα και με την πολύμορφη οικονομική κρίση, η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών υποστηρίζουμε ότι μπορεί να ανθίσει μια μορφή Πράσινης Επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο για τη δημιουργία τοπικής παραγωγικής βάσης.

ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ
Να οριστεί μια Επιτροπή Πρωτοβουλίας για το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας της Λαμίας

Βήμα 1ο
ΖΥΜΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΒΑΣΗ
Καταγραφή των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων και υποψηφίων μελών του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας Λαμίας μέσα από μια ενημερωτική Ημερίδα, συζητήσεις σε ΜΜΕ, αρθογραφία, ενημερωτικό υλικό, ιστοσελίδα, e-mails, όπου θα πρέπει να αναγνωρίσουν (συνομολογήσουν) όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι έχουν κοινά προβλήματα και για τούτο θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν από κοινού συλλογικά αποδεκτές λύσεις.

ΒΗΜΑ 2ο
Α) Συζήτηση και ψήφιση του καταστατικού της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΑμΚΕ «Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Λαμίας με την επωνυμία …………………»

Β) Αρχαιρεσίες – εκλογή Διοικητικών Οργάνων

ΒΗΜΑ 3ο
Έκδοση προδιαγραφών - διαδικασιών (ενδεικτικά) για:
α) την Παραγωγή και την Πιστοποίηση των τοπικών Προϊόντων
β) τη λειτουργία των υφιστάμενων μονάδων εστίασης – διαμονής – εργαστηρίων παραδοσιακών προϊόντων
γ) τη λειτουργία των υπό ίδρυση νέων μονάδων – μελών, που επιθυμούν να ενταχθούν στο Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας
δ) Αρχιτεκτονικές προδιαγραφές κτιριακών
ε) Περιβαλλοντικές προδιαγραφές
στ) εργασιακές προδιαγραφές
ζ) Συμμετοχή σε εκθέσεις - προβολής και προώθησης στις αγορές εντός και εκτός Φθιώτιδας

ΒΗΜΑ 4ο
Μαζική Συμμόρφωση στις απαιτήσεις των προδιαγραφών

ΒΗΜΑ 5ο
α) Πιστοποίηση Σήματος μονάδων - μελών του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας Λαμίας
β) επιθεώρηση του Σήματος του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας Λαμίας
γ) Αξιολόγηση του συστήματος και ανανέωση.

Η πρόταση της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας για το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας έχει ως στόχο τη στροφή στα ντόπια, ποιοτικά και ασφαλή και προϊόντα. Έχει ως στόχο ένα συνολικό θετικό αποτέλεσμα, που μπορεί να προκύψει με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, είτε αυτά είναι τοπικά προϊόντα ποιότητας, είτε είναι παρεχόμενες υπηρεσίες, δεμένα όλα με την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου.

Οι καταναλωτές είναι καιρός να στραφούν στην τοπική παραγωγή των ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων, ακόμα και σε απευθείας σύνδεση με τους παραγωγούς, για να έχουν καλύτερο έλεγχο στο τι τρώνε και πολύ καλύτερες τιμές, για να ενισχυθεί η τοπική αγορά εργασίας και η τοπική παραγωγή, για να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στο τι παράγουμε και τι καταναλώνουμε.

(συνέχεια και της πρότασης για το Λαμία: πόλη – τουριστικός προορισμός)

Εναρμονισμένες τιμές στους Παιδικούς Σταθμούς της περιοχής Λαμίας

Έχω ρωτήσει τιμές σε 5 τουλάχιστον παιδικούς σταθμούς της Λαμίας και οι 5 έχουν τις ίδιες τιμές.
180 ευρώ/μήνα χωρίς φαγητό
220 ευρώ/μήνα με φαγητό
60 ευρώ εγγραφή
60 ευρώ τα Χριστούγεννα
60 ευρώ το Πάσχα.

Ειδικά τα 3 εξηντάρια δεν έχουν καμία λογική

Το γήπεδο έγινε πάρκινγκ!!


Πειράζει να έχουμε ένα γήπεδο μπάσκετ και ποδοσφαίρου λιγότερο;
Όχι βέβαια!
Μας χρειάζονται χώροι στάθμευσης!..
Έξαλλου σε αυτή την πόλη σημασία δεν έχει που θα αθληθούν οι νέοι αλλά που θα βάλουμε τα αυτοκίνητά μας.


Ποιος απαξίωσε και κατέστρεψε τους χώρους άθλησης;
Ποιος πήρε την απόφαση να διαγραμμιστούν και να αριθμηθούν στο εν λόγω γήπεδο θέσεις στάθμευσης;
Ποιός αποφάσισε ότι τα αυτοκίνητα είναι πιο σημαντικά από τα παιδιά μας;
Ο υπεύθυνος αθλητικών υποδομών του Δήμου μήπως πρέπει να κάνει μια βόλτα από τα Παγκράτι για να διαπιστώσει ''ιδίοις όμμασι'' την κατάντια;

Γιάννης Κούτσικος
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Κατάθλιψη προκαλεί ο κυβερνό-εκφοβισμός

Αμερικανοί επιστήμονες δήλωσαν πρόσφατα ότι ο κυβερνό-εκφοβισμός μπορεί να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στα θύματα απ' ότι η φυσική βία. Ενώ, αντίθετα με τις άλλες μορφές εκφοβισμού, ο θύτης φαίνεται να έχουν λιγότερα προβλήματα από το θύμα, σύμφωνα με επιστημονική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ.

Οι Τζινγκ Γουάνγκ, Τόνια Νανσέλ και Ρόναλντ Ιανότι, του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης ανέλυσαν στοιχεία διεθνούς έρευνας σε 4.500 εφήβους που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ τη διετία 2005-2006. Συγκεκριμένα ερωτήθηκαν για τα αισθήματα της κατάθλιψης, της ενόχλησης και την ικανότητα να συγκεντρωθούν, ενώ ερωτήθηκαν συγκεκριμένα αν είχαν ποτέ χτυπηθεί από τρίτους ή δεχθεί αρνητικά μηνύματα μέσω υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου, ή αν έχουν οι ίδιο κάνει κάτι τέτοιο σε άλλους.

«Σε αντίθεση με τον παραδοσιακό εκφοβισμό, που συνήθως περιλαμβάνει συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο, τα θύματα του κυβερνό-εκφοβισμού μπορεί να μη γνωρίζουν την ταυτότητα του δράστη», ανέφερε η επιστημονική ομάδα στην επιστημονική έκδοση «Εφηβική Υγεία». «Ως εκ τούτου, τα θύματα του κυβερνο-εκφοβισμού είναι πιθανότερο να αισθανθούν απομονωμένοι και αβοήθητοι την ώρα της επίθεσης».

Όσοι ασκούν φυσική και λεκτική βία πάσχουν σε πολλές περιπτώσεις από κατάθλιψη. Όμως, αν και υπήρχε μικρή διάφορα ανάμεσα στο βαθμό κατάθλιψης ανάμεσα στο θύτη και το θύμα, οι τρεις επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα θύματα κυβερνό-εκφοβισμού ανέφεραν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης σε σχέση με τους θύτες.

Ο εκφοβισμός μπορεί να καταστεί ζήτημα πολιτικής, λειτουργεί ανασταλτικά στη μάθηση και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχολικές επιδόσεις. Τα σχολεία των ΗΠΑ βρίσκονται υπό συνεχή πίεση να βελτιώσουν τη συνολική τους εικόνα που αντικατοπτρίζεται στη συμπεριφορά και τους βαθμούς των μαθητών τους.

Την περασμένη χρονιά, η ίδια ομάδα βρήκε ότι περισσότερο από 20% των Αμερικανών εφήβων είχαν πέσει θύματα φυσικού εκφοβισμού τουλάχιστον μία φορά σε διάστημα δύο μηνών, ενώ 53% είχε δεχθεί λεκτικό εκφοβισμό, 51% είχαν δεχθεί κοινωνικό εκφοβισμό και απομόνωση, ενώ 13,6% είχαν πέσει θύματα κυβερνό-εκφοβισμού.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters


«Ήρωες: Θνητοί και Μύθοι στην Αρχαία Ελλάδα»

«Ήρωες: Θνητοί και Μύθοι στην Αρχαία Ελλάδα» έχει τίτλο η πολύ σημαντική έκθεση που παρουσιάζεται από τις 5 Οκτωβρίου ώς τις τις 3 Ιανουαρίου 2011 στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Ίδρυμα στο Μανχάταν. Η έκθεση συγκεντρώνει περισσότερα από ενενήντα εξαιρετικά έργα τέχνης της αρχαϊκής, κλασικής και ελληνιστικής περιόδου (6ος-1ος αιώνας π.Χ.), από συλλογές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Στόχος της είναι να δείξει πώς οι αρχαίοι Έλληνες ήρωες γίνονταν αντιληπτοί και πώς λειτούργησαν ως πρότυπα. Επίσης, διερευνά την ανθρώπινη ανάγκη για ύπαρξη ηρώων ως προτύπων στις τέχνες ενός από τους αρχαιότερους και με τη μεγαλύτερη ιστορικά επιρροή σε άλλους πολιτισμούς.

Η έκθεση συγκεντρώνει περισσότερα από ενενήντα εξαιρετικά έργα τέχνης της αρχαϊκής, κλασικής και ελληνιστικής περιόδου (6ος-1ος αιώνας π.Χ.), από συλλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Μέσα από αυτά τα αντικείμενα, που κυμαίνονται από αρχιτεκτονικά γλυπτά μεγάλης κλίμακας μέχρι όμορφα διακοσμημένα κεραμικά και μικρογραφίες εγχάρακτων πολύτιμων λίθων, η έκθεση δείχνει πώς οι αρχαίοι Έλληνες ήρωες γίνονταν αντιληπτοί και πώς λειτούργησαν ως πρότυπα. Επίσης, διερευνά την ανθρώπινη ανάγκη για ύπαρξη ηρώων ως προτύπων στις τέχνες ενός από τους αρχαιότερους, και με τη μεγαλύτερη ιστορικά επιρροή σε άλλους, πολιτισμούς.

Στα σημαντικότερα εκθέματα περιλαμβάνονται ένα χάλκινο κορινθιακό κράνος 700 - 500 π.Χ. (Walters Art Museum), ένας μελανόμορφος αμφορέας που απεικονίζει τον Αχιλλέα και τον Αίαντα να παίζουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι έξω από την Τροία (τέλη του έκτου αιώνα π.Χ., Royal Ontario Museum), ένας μελανόμορφος κρατήρας (περ. 510 π.Χ.) που απεικονίζει την απόδραση του Οδυσσέα από τη σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου (Badisches Landesmuseum Karlsruhe), ένα μαρμάρινο γλυπτό του κορμού ενός ηρωικού αθλητή (Ρωμαϊκό αντίγραφο, π. 430 π.Χ., βασισμένο σε πρωτότυπο του Πολύκλειτου, Walters Art Museum), ένα γλυπτό του Ηρακλή ως αγένειου νέου, βασισμένο σε Ελληνιστικό πρότυπο (πρώτος ή δεύτερος αιώνας μ.Χ., Staatliche Museen zu Berlin), ένα μαρμάρινο γλυπτό της κεφαλής του Πολύφημου (πρώτος ή δεύτερος αιώνας μ.Χ., Μουσείο Καλών Τεχνών, Βοστώνη), ένα γλυπτό μαρμάρινο ανάγλυφο με σκηνές από τον Τρωικό Πόλεμο (πρώτο μισό του πρώτου αιώνα μ.Χ., Metropolitan Museum of Art) και ένα χρυσό περιδέραιο με την προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (περ. 218-235 μ.Χ., Walters Art Museum).

Το πρώτο τμήμα της έκθεσης, «Ήρωες στον Μύθο», παρουσιάζει τα αντικείμενα που απεικονίζουν στιγμές των κύκλων ζωής των τεσσάρων μεγάλων μορφών (του Ηρακλή, του Αχιλλέα, του Οδυσσέα και της Ελένης) προβάλλοντας την συνυφασμένη με την αρχαία ελληνική έννοια του ηρωισμού πολυπλοκότητα. Παρόλο που αναδύονται κοινά μοτίβα, όπως η εξαιρετική καταγωγή και οι γεννήσεις των ηρώων, οι αξιόλογοι άθλοι που πραγματοποίησαν στην πρώτη τους νιότη και η συχνά ταραγμένη εμπειρία τους στο γάμο, τα γνωρίσματα του χαρακτήρα, οι αγώνες και οι θάνατοι αυτών των τεσσάρων μορφών ήταν σαφώς διαφορετικά.

Η δεύτερη ενότητα της έκθεσης, «Ήρωες στη Λατρεία» επεκτείνεται στην πίστη στην επιβίωση του ήρωα μετά θάνατον, φωτίζοντάς την με την αρχαία ελληνική πρακτική της λατρείας ηρώων σε τοπικά ιερά.

Η τρίτη ενότητα, «Ήρωες ως Πρότυπα», φέρνει την έκθεση πιο κοντά στις σύγχρονες ιδέες μας για τον ηρωισμό, εξετάζοντας το πώς οι αρχαίοι Έλληνες πολεμιστές, αθλητές, μουσικοί και κυβερνώντες διαμόρφωσαν τη συμπεριφορά τους, και μερικές φορές τις εικόνες τους, στα πρότυπα των ηρώων. Τα εκτιθέμενα αντικείμενα ποικίλουν από μελανόμορφα αγγεία ζωγραφικής στρατιωτών και αναβατών μέχρι κέρματα που φέρουν τις εικόνες των βασιλέων ντυμένων ως Ηρακλή.

Η έκθεση οργανώθηκε από το Walters Art Museum, της Βαλτιμόρης, σε συνεργασία με το Frist Center for Visual Arts, του Νάσβιλ, το San Diego Museum of Art και το Θυγατρικό Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης (ΗΠΑ). Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Walters Art Museum (11 Οκτωβρίου 2009 - 3 Ιανουαρίου 2010) και ταξίδεψε στο Frist Center for Visual Arts, του Νάσβιλ (29 Ιανουαρίου - 25 Απριλίου 2010) και στο San Diego Museum of Art (22 Μαΐου - 5 Σεπτεμβρίου 2010).

Η τελευταία παρουσίαση της έκθεσης πραγματοποιείται στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεταλλαγμένα κατά βούληση, η πρόταση της ΕΕ στα κράτη-μέλη

Κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ θα κρίνει κατά πόσο θα επιτρέπεται η καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων καλλιεργειών στο έδαφός του, πρότεινε η Κομισιόν σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος σε ένα θέμα που διχάζει την Ευρώπη επί πολλά χρόνια.

Ο αρμόδιος επίτροπος για την Υγεία Τζον Ντάλι εξήγησε ότι η άδεια για καλλιέργεια δεν πρέπει να δίνεται μόνο εφόσον έχουν ληφθεί υπόψη θέματα υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και εφόσον ληφθούν υπόψη «τοπικές ιδιαιτερότητες».

Όπως αναφέρεται στην Ελευθεροτυπία της Τετάρτης, το Το θέμα περνά τώρα στους ειδικούς των κρατών-μελών, οι οποίοι θα πρέπει να σχηματίσουν ειδική πλειοψηφία.

Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν γίνει, το θέμα περνά στο Συμβούλιο Υπουργών. Εάν ούτε εκεί σχηματιστεί ειδική πλειοψηφία, τότε η πρόταση επανάρχεται στην Κομισιόν, η οποία πλέον μπορεί να αποφασίσει μόνη της.

Η Greenpeace εξέφρασε την αντίθεσή της, σημειώνοντας ότι πρόκειται για απόπειρα να διατεθούν τα ευρωπαϊκά εδάφη για την καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών.

Ενστάσεις διατυπώνουν και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας, όπως γράφουν Τα Νέα της Τετάρτης: οι συγκεκριμένες εταιρείες προειδοποιούν ότι οι προτάσεις της Κομισιόν θα δημιουργήσουν νομική σύγχυση και θα διασπάσουν την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά αγροτικών προϊόντων.
Newsroom ΔΟΛ

Ευρωπαϊκή διαδικτυακή πύλη για την ηλεκτρονική Δικαιοσύνη

Την ευρωπαϊκή διαδικτυακή πύλη για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη (European e-Justice portal) εγκαινίασε η ΕΕ, ένα ηλεκτρονικό εργαλείο ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης που παρέχει πρόσβαση στη Δικαιοσύνη σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ο δικτυακός τόπος απευθύνεται στους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους δικηγόρους και τους δικαστές που έχουν απορίες σχετικά με νομικά ζητήματα διασυνοριακού χαρακτήρα και ενισχύει την αμοιβαία κατανόηση των διαφόρων νομικών συστημάτων.

Στις 12.000 και πλέον σελίδες περιεχομένου, που διαθέτει, η πρώτη έκδοση της πύλης παρέχει πληροφορίες και συνδέσμους σχετικά με τους νόμους και τις πρακτικές σε όλα τα κράτη-μέλη.

Για παράδειγμα, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη νομική συνδρομή, την κατάρτιση των δικαστών και τη μέθοδο της τηλεσυνδιάσκεψης, καθώς και συνδέσμους προς τις νομικές βάσεις δεδομένων και τα ηλεκτρονικά μητρώα αφερεγγυότητας και κτηματολόγια.

«Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για τον ευρωπαϊκό χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης» δήλωσε ο Στεφάν ντε Κλερκ, υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου.

«Μέσω της συγκεκριμένης διαδικτυακής πύλης, θέτουμε τα θεμέλια για μια Δικαιοσύνη περισσότερο αποτελεσματική και προσιτή στους Ευρωπαίους πολίτες. Το πρόγραμμα σχετικά με την ηλεκτρονική δικαιοσύνη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού συστήματος απονομής δικαιοσύνης, και η διαδικτυακή πύλη για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη αποτελεί την θύρα που παρέχει πρόσβαση προς το σύστημα αυτό. Για τη μακροχρόνια επιτυχία του εγχειρήματος απαιτείται πλέον εντατική συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών» ανέφερε.

Με τη σειρά της Βίβιαν Ρέντιγκ, επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Ιθαγένεια, δήλωσε: «Ηλεκτρονική δικαιοσύνη σημαίνει δικαιοσύνη με ένα κλικ. Σήμερα κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα προόδου για να φέρουμε τη Δικαιοσύνη πιο κοντά στους πολίτες της ΕΕ και να ενισχύσουμε τις γνώσεις των πολιτών των διαφόρων χωρών σχετικά με τα νομικά συστήματα των άλλων χωρών.

»Η γνώση οδηγεί σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη, με τη σειρά της, δημιουργεί στους πολίτες τη βεβαιότητα ότι τα δικαιώματά τους θα γίνονται σεβαστά οπουδήποτε κι αν βρίσκονται στην Ευρώπη. Οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι δικηγόροι θα μπορούν να χρησιμοποιούν μια πραγματική διαδικτυακή θυρίδα ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης και να αντλούν από εκεί πληροφορίες σχετικά με την απονομή της δικαιοσύνης.»

Η Ευρωπαία επίτροπος σημείωσε ότι «εντέλει, ο συγκεκριμένος δικτυακός τόπος θα εκσυγχρονίσει και θα εξορθολογήσει τον τρόπο με τον οποίον οι πολίτες λαμβάνουν νομικές πληροφορίες και συμβουλές. Οι πολίτες θα λαμβάνουν τις απαντήσεις που χρειάζονται στη γλώσσα τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όλοι γνωρίζουμε πόσο καθοριστικό είναι αυτό. Η δικαιοσύνη που αργεί υπερβολικά είναι δικαιοσύνη άνευ ουσίας».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Προσφυγή κατά της Ελλάδας για τον Ασωπό για προσβολή του δικαιώματος στην υγεία

Παρεμβαίνοντας στο περιβαλλοντικό ζήτημα του Ασωπού, η Διεθνής Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατέθεσε συλλογική προσφυγή κατά της ελληνικής δημοκρατίας, ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Με την προσφυγή δίνεται μια διεθνής διάσταση στο θέμα του Ασωπού, θίγεται το ζήτημα της υγείας των πολιτών, οι παραλήψεις των δημόσιων φορέων και τίθεται το θέμα σε μια δικαστική διαδικασία», επισήμανε σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε σήμερα στην αίθουσα συνεντεύξεων της ΕΣΗΕΑ, ο δικηγόρος και λέκτορας δημοσίου διεθνούς δικαίου του πανεπιστημίου της Θράκης, Γιάννης Κτιστάκις, ο οποίος συνέταξε την προσφυγή.

Η προσφυγή στρέφεται κατά της ελληνικής Δημοκρατίας, για πράξεις και παραλείψεις της κεντρικής διοίκησης, της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Βοιωτίας και του δήμου Οινοφύτων. Επίσης, καταλογίζει στην ελληνική Δημοκρατία ότι παραβίασε το άρθρο 11 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, δηλαδή, το δικαίωμα στην υγεία των κατοίκων των Οινοφύτων.

Η ενδοκρινολόγος και διευθύντρια του ενδοκρινολογικού τμήματος του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», Φωτεινή Μαλανδρίνου, χαρακτήρισε το περιβαλλοντικό πρόβλημα του Ασωπού ως «μια βόμβα στο σύστημα υγείας, με δούρειο ίππο την επόμενη γενιά», ενώ επεσήμανε τις ορμονικές και ενδοκρινικές διαταραχές που προκαλούνται εξαιτίας των τοξικών αποβλήτων και που ως συνέπεια έχουν, μεταξύ άλλων και την στείρωση.

Ο επίκουρος καθηγητής υγείας τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Ζαμπετάκης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τα τρόφιμα που παράγονται στις περιοχές που υφίστανται την μόλυνση.

Ωστόσο, το μέλος του ΙΤΕΑΠ, ο πρεσβύτερος Ιωάννης Οικονομίδης δήλωσε ότι: «Αυτή τη φορά έχουμε, όχι απέναντί μας, αλλά πλάι μας ένα υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο φανερώνει μια ελπιδοφόρα βούληση για τον Ασωπό. Η αναγνώριση της σοβαρότητας του προβλήματος, οι θετικές εξαγγελίες, οι σωστές θεσμικές ρυθμίσεις και οι στοχευμένοι έλεγχοι της ΕΥΕΠ αποτελούν θετικά βήματα που μας ανεβάζουν ένα σκαλί πιο πάνω, αλλά δυστυχώς σταματάμε εκεί». Τόνισε ακόμη την ανάγκη για γρήγορη υλοποίηση, σωστή λειτουργία των εξαγγελθέντων και θεραπεία των παθογενειών του συστήματος.

Επίσης, ζήτησε από την δικαιοσύνη την απόδοση ευθυνών των υπηρεσιακά υπεύθυνων για την αδειοδότηση των εργοστασίων, ενώ επεσήμανε την συνέχιση των αγωγών αποζημιώσεων κατοίκων της περιοχής του Ασωπού.

Παρέμβαση έκανε και η ειδική γραμματέας επιθεωρητών περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη, η οποία είναι και μέλος του ΙΤΑΠ λέγοντας ότι σε μια περιοχή που μπορεί να λειτουργήσει ως «πιλότος», γίνεται μια απόπειρα μαζί με τους κατοίκους και τα συναρμόδια υπουργεία, όσο κι αν αυτά δεν κινητοποιούνται πάντα.
πηγη lamiareport.gr

Βλέπει «σωστά»;

Είναι αδέξιο, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στο μάθημα... Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα ματάκια του; Μεγάλη! Κι αυτό γιατί οι δυσκολίες του παιδιού στη μελέτη, αλλά και στις διάφορες καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να οφείλονται στο ότι η όρασή του δεν λειτουργεί καλά.
Υπάρχει μάλιστα, μια νέα επιστήμη, η Οπτομετρία, η οποία ασχολείται με τον τρόπο που λειτουργεί η όραση. Γι αυτό, λοιπόν, σε αυτές τις περιπτώσεις εκτός από τον οφθαλμίατρο είναι απαραίτητη η εξέταση και από τον πιο ειδικό: τον οπτομέτρη.
Με τη συνεργασία του Φώτη Βελισσαράκου, Οπτικού-Οπτομέτρη, Ινστιτούτο Οπτομετρικών Ερευνών και Εφαρμογών

Ένα παιδί που δεν βλέπει «σωστά», χωρίς να είναι σε θέση να εξηγήσει το γιατί, δυσκολεύεται να παρακολουθήσει το μάθημα. Το αποτέλεσμα είναι να μην προσέχει, να μη συμμετέχει και βέβαια να προσπαθεί να βρει ενδιαφέρον σε συζητήσεις με τους συμμαθητές του και παιχνίδια. Μια συμπεριφορά που βάζει στο μικρό την ταμπέλα του άτακτου ή του κακού μαθητή, χαρακτηρισμοί που, όμως, αδικούν το παιδί. Τι συμβαίνει; Σε αυτή την περίπτωση το μυαλό μας δεν πάει εύκολα στο ζήτημα «κακή όραση».

Αν δεν υπάρξει κάποιος ειδικός που να μας βάλει την ιδέα, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ασχοληθούμε καθόλου με το ζήτημα της όρασης του μικρού μας. Κι όμως, υπάρχουν αρκετά ενδεικτικά στοιχεία στην καθημερινή ζωή του παιδιού που μας καθοδηγούν και μας δείχνουν ότι η όρασή του δεν έχει τις απαραίτητες ικανότητες. Και δεν έχουν όλα να κάνουν με το διάβασμα ή τη μελέτη, αλλά και με το αν το παιδί ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδια με μπάλα, αν μπορεί να ακολουθήσει οδηγίες προσανατολισμού, αν δυσκολεύεται σε δραστηριότητες που περιέχουν ρυθμό (π.χ. χορός κ.ά.).

Πώς λειτουργεί η όραση

Τι σχέση, όμως, μπορεί να έχει -και πολύ σωστά αναρωτιέστε- η όραση με το αν το παιδί χορεύει ή κινείται με χάρη; Ή ακόμη γιατί ένα παιδί είναι «αδέξιο», μόνο και μόνο επειδή δεν έχει καλά αναπτυγμένη όραση;. Υπάρχει μία ολόκληρη επιστήμη -νέα για τη χώρα μας- που ονομάζεται Οπτομετρία, η οποία -ανάμεσα σε πολλούς άλλους τομείς- ασχολείται και με τον τρόπο που λειτουργεί και συμμετέχει η όραση στις καθημερινές δραστηριότητες του ανθρώπου.

Οι οπτομέτρες γνωρίζουν ότι η όραση αναπτύσσεται μαζί με τον άνθρωπο και είναι η κυρίαρχη αίσθηση. Οι νευρολόγοι αναφέρουν ότι το 80% των πληροφοριών λαμβάνονται από την όραση. Στην πορεία της συνδέεται με όλες τις υπόλοιπες αισθήσεις (ακοή, ισορροπία, κιναισθησία -αυτή μας δίνει πληροφορίες για την θέση των άκρων και του σώματός μας στο χώρο). Το «μέσο» για τη συνεργασία των αισθήσεων είναι η κίνηση. Όσο πιο πολλά ερεθίσματα έχει το παιδί γύρω του καθώς μεγαλώνει, τόσο το καλύτερο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να εμποδίσουν τη σωστή ανάπτυξη της όρασης.

Η επιστήμη της Οπτομετρίας αναλύει τον τρόπο που τα δύο μάτια συνεργάζονται μεταξύ τους με μεγάλη έμφαση στις κοντινές αποστάσεις. Η κακή συνεργασία των ματιών είναι πολλές φορές υπεύθυνη για την εμφάνιση ενοχλητικών συμπτωμάτων κατά το διάβασμα και τη μελέτη. Επίσης, ελέγχει αν η όραση του παιδιού έχει συνδεθεί αρμονικά με τις υπόλοιπες αισθήσεις (ακοή, ισορροπία, κιναισθησία). Όταν η συνεργασία της όρασης με την κιναισθησία και την ισορροπία δεν έχει αναπτυχθεί σωστά, το παιδί δεν έχει καλή αντίληψη της θέσης του σώματός του στο χώρο και σε σχέση με τα αντικείμενα γύρω του. Μπερδεύει το «δεξιά» με το «αριστερά» και δεν μπορεί να προβάλλει αυτές τις έννοιες στο χώρο (η ηλικία που θα έπρεπε να έχει αποκτήσει αυτές τις ικανότητες είναι 7 - 8 χρόνων). Για παράδειγμα, αν κάποιος κάθεται αντικριστά και το ρωτήσει: «πιο είναι το δεξί μου χέρι;» το παιδί δυσκολεύεται να απαντήσει ή απαντά στην τύχη.

Πώς θα καταλάβετε ότι κάτι δεν... πάει καλά

Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα συμπτώματα/ενδείξεις που φανερώνουν αν το παιδί βλέπει καλά, για να το πούμε πιο σωστά, αν η όρασή του λειτουργεί αποτελεσματικά. Εκτός από τα γνωστά διαθλαστικά προβλήματα, μυωπία, αστιγματισμός, υπερμετρωπία, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να κρύβουν μία δυσλειτουργία της συνεργασίας των δύο ματιών ή πρόβλημα στην οριοθέτηση στο χώρο, στη συνεργασία ματιού - χεριού, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να παρατηρήσετε αν το παιδί:

Έχει πονοκέφαλο μετά το διάβασμα
Βλέπει θολά από την αρχή ή λίγη ώρα μετά την έναρξη του διαβάσματος
Βλέπει τις εικόνες ή τα γράμματα διπλά (διπλωπία)
Τα μάτια του τσούζουν ή πονάνε και είναι κόκκινα
Τρίβει υπερβολικά τα μάτια του
Ανοιγοκλείνει τα μάτια του πάρα πολύ συχνά
Κρατά το βιβλίο πολύ κοντά στο πρόσωπό του όταν διαβάζει
Σκύβει πολύ κοντά στο τετράδιο όταν γράφει
Δεν κρατά την ευθεία όταν γράφει
Δεν στοιχίζει καλά τους αριθμούς σε πράξεις
Διαβάζει ή γράφει έχοντας το ένα μάτι κλειστό
Ακολουθεί έντονα με το κεφάλι τις γραμμές στο κείμενο που διαβάζει
Χρησιμοποιεί το δάχτυλο του ή το μολύβι για να διαβάσει
Χάνει το σημείο που βρίσκεται όταν διαβάζει
Υποστηρίζει ότι οι λέξεις «κινούνται»
Παραλείπει τις μικρές λέξεις όταν διαβάζει
Δυσκολεύεται να αντιγράψει από τον πίνακα
Αποφεύγει το διάβασμα, καθώς και κάθε άλλη ενασχόληση με κοντινή για τα μάτια του εργασία
Αποφεύγει τις αθλητικές δραστηριότητες
Δυσκολεύεται στα παιχνίδια με τη μπάλα
Μπερδεύει το «αριστερά» με το «δεξιά»
Δυσκολεύεται σε δραστηριότητες που περιέχουν ρυθμό
Αντιστρέφει γράμματα ή αριθμούς
Κάνει προφορικά λάθη σε λέξεις που μοιάζουν
Διαβάζει αργά
Βοηθήστε το παιδί

Το πρώτο βήμα είναι η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο ή τον παιδοφθαλμίατρο για τον έλεγχο της υγείας των ματιών και για να αποκλειστεί κάποιο παθολογικό πρόβλημα που προκαλεί παρόμοια συμπτώματα. Ο παιδοφθαλμίατρος θα εξετάσει το παιδί και θα δώσει μια συνταγή γυαλιών, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού. Στη συνέχεια ο εξειδικευμένος οπτικός-οπτομέτρης (δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα) θα κάνει μια αναλυτική αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το οπτικό σύστημα. Έχει στη διάθεσή του πάρα πολλά τεστ που ελέγχουν όλες τις ικανότητες της όρασης και που μετρούν:

Αν τα δύο μάτια «δουλεύουν» ταυτόχρονα λαμβάνοντας και μεταφέροντας στον εγκέφαλο τον ίδιο όγκο πληροφοριών.

Κατά πόσο τα δύο μάτια συνεργάζονται σωστά, συγκλίνουν (όταν κοιτάμε κοντά), αποκλίνουν (όταν κοιτάμε μακρυά) στο ίδιο σημείο του χώρου.

Πόσο λειτουργεί η ικανότητα των δυο ματιών (των φακών των ματιών) να προσαρμόζουν/εστιάζουν (όπως μία φωτογραφική μηχανή) σε όλες τις αποστάσεις του τρισδιάστατου χώρου. Τα μάτια πρέπει να διατηρούν την εικόνα καθαρή για όσο χρόνο χρειαστεί π.χ. κατά το διάβασμα. Η εναλλαγή του βλέμματος απο μακριά κοντά και από κοντά μακριά, όπως συμβαίνει όταν ένα παιδί αντιγράφει από τον πίνακα, πρέπει να γίνεται αβίαστα και με σταθερή απόδοση χωρίς να θολώνει η όραση.

Την ακρίβεια, την ταχύτητα και την άνεση των κινήσεων των ματιών του παιδιού, όταν ακολουθεί ένα κινούμενο αντικείμενο ή μεταφέρει την προσοχή του από το ένα σημείο του χώρου στο άλλο. Οι λεγόμενες σακκαδικές κινήσεις και οι κινήσεις παρακολούθησης είναι πολύ σημαντικές στο διάβασμα και στις αθλητικές δραστηριότητες.

Τη στερεοσκοπική (τρισδιάστατη) όραση. Η ικανότητα να βλέπουμε το βάθος πεδίου έχει άμεση σχέση με το πόσο καλά συνεργάζονται τα μάτια. Αυτό βοηθά το παιδί να αποδώσει καλά σε αθλητικές δραστηριότητες, στην εκτίμηση των αποστάσεων κ.ά.

Την ικανότητα του παιδιού να οριοθετεί μέσα από την όραση τη θέση του στο χώρο και τη θέση των αντικειμένων μεταξύ τους. Αυτό απαιτεί πολύ καλή αντίληψη και συνεργασία των δυο μερών του σώματός μας. Έτσι δημιουργούνται οι βάσεις για την κατανόηση των εννοιών «αριστερά-δεξιά», «πάνω- κάτω», «μπρος-πίσω», καθώς και για την ικανότητα προβολής αυτών των εννοιών στο χώρο.

Την ικανότητα συνεργασίας ματιού-χεριού. Η όραση γίνεται ο οδηγός της κίνησης.

Την ικανότητα της όρασης να εντοπίζει, να διαχωρίζει, να αναλύει και να ανακαλεί οπτικές πληροφορίες. Είναι πολύ βασικές ικανότητες για την ανάγνωση, την ορθογραφία, τα μαθηματικά, τον αθλητισμό.

Σημασία κατά τη διάκεια της οπτομετρικής αξιολόγησης δεν έχει μόνο η καταγραφή των αποτελεσμάτων των τεστ αλλά και ο τρόπος που το παιδί φτάνει στο αποτέλεσμα. Δυσκολεύεται; Πιέζει τα μάτια του; Κουράζεται γρήγορα; Αρκετά από τα τεστ πρέπει να γίνονται και κάτω από συνθήκες «πίεσης» της όρασης, καθώς κάποια ενοχλητικά συμπτώματα παρουσιάζονται ύστερα από λίγη ώρα κοντινής εργασίας.

Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται

Παρόλο που ένα παιδί σχολικής ηλικίας έχει αναπτύξει ένα μεγάλο μέρος από τις ικανότητές του, ποτέ δεν είναι αργά για να τις βελτιώσει. Υπάρχουν πάρα πολλές ασκήσεις για τη βελτίωση των ικανοτήτων που πρέπει να έχει η όραση ενός παιδιού. Ειδικά προγράμματα οπτομετρικών ασκήσεων (Vision Training) έχουν αναπτυχθεί εδώ και πολλές δεκαετίες σε όλο τον κόσμο από οπτομέτρες για την αντιμετώπιση λειτουργικών προβλημάτων στην όραση των παιδιών. Στόχος των ασκήσεων είναι να δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες που θα δώσουν στο παιδί την ευκαιρία να έχει τις απαραίτητες εμπειρίες ώστε να αποκτήσει λειτουργική όραση μέσα από την εξάσκηση και τη μάθηση. Η διάρκεια ενός προγράμματος ασκήσεων εξαρτάται από την ιδιομορφία του προβλήματος και κυμαίνεται από 4 ως 12 μήνες.

Ο οπτομέτρης έχει στη διάθεσή του πολλά μέσα όπως φακούς, πρίσματα, χρωματιστά ή πολωτικά φίλτρα, ειδικά μηχανήματα, στερεοσκόπια, ταχυστοσκόπια, τρισδιάστατες εικόνες, προγράμματα στο κομπιούτερ κ.ά. Οι ασκήσεις που γίνονται στο σπίτι είναι αρκετά διασκεδαστικές και ενδιαφέρουσες και συνήθως είναι μια καλή ευκαιρία για παιχνίδι με όλη την οικογένεια. Όταν το πρόγραμμα πρέπει να γίνει σε ένα παιδί, η συνεργασία με κάποιο από τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας είναι απαραίτητη.

Το Vision Training δεν είναι μια παθητική διαδικασία, καθώς η συνεργασία του οπτομέτρη και του παιδιού που ακολουθεί το πρόγραμμα είναι καθοριστική. Ο οπτομέτρης καθοδηγεί το παιδί μέσα από τις ασκήσεις και το βοηθά να μάθει να χρησιμοποιεί την όρασή του σωστά. Οι ασκήσεις έχουν λογική συνέχεια και η εμπειρία κάθε άσκησης χρησιμοποιείται για την κατανόηση κάποιας επόμενης. Ο σκοπός για τον οποίο γίνεται κάθε άσκηση εξηγείται αναλυτικά στο παιδί και στο γονιό του ή στον ενήλικο που ακολουθεί το πρόγραμμα. Οι οπτομετρικές ασκήσεις είναι η πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στα προβλήματα της λειτουργίας της όρασης.

kids.in.gr

Το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου για την απαγόρευση του καπνίσματος και μέσα στα ΙΧ αυτοκίνητα, όταν σε αυτά επιβαίνουν ανήλικοι εξετάζει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου για την απαγόρευση του καπνίσματος και μέσα στα ΙΧ αυτοκίνητα, όταν σε αυτά επιβαίνουν ανήλικοι εξετάζει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος δεν έχει ακόμη εξευρεθεί, οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι ο κ.Λοβέρδος ενημέρωσε τη Δευτέρα σχετικά τους νομικούς συμβούλους του υπουργείου, όπως αναφέρει «Το Βήμα».

Σημειώνεται ότι εισηγήσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος και στα ΙΧ αυτοκίνητα είχε δεχθεί και η πρώην υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, οι οποίες αποσκοπούσαν στην προστασία των επιβατών και δη των παιδιών από το παθητικό κάπνισμα και στην αύξηση των μέτρων οδικής ασφάλειας.

Η απαγόρευση του καπνίσματος στα ΙΧ, υπό προϋποθέσεις, ισχύει ήδη σε αρκετές χώρες.
Newsroom ΔΟΛ