Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Και όμως, λεφτά υπάρχουν για ανάπτυξη !

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ υπάρχουν πλέον στη διάθεση των 325 δήμων όλης της χώρας, μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για την τοπική ανάπτυξη μεταξύ της ΠΕΤΑ Α.Ε. (μέσω του προέδρου Δημήτρη Καλογερόπουλου και του διευθύνοντα συμβούλου Ευστάθιου Ραγκούση) και του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων (μέσω του προέδρου του Άγγελου Αντωνόπουλου). Όπως χαρακτηριστικά είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της aftodioikisi.gr, ο πρόεδρος του Παρακαταθηκών, «δεν υπάρχει "ταβάνι" στη χρηματοδότηση, ενώ το "μπαλάκι" είναι πλέον στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». «Τα ποσά που υπάρχουν υπερκαλύπτουν αυτή τη στιγμή τη ζήτηση», συμπλήρωσε για καταλήξει: «Ούτως ή άλλως το ΤΠ&Δ δίνει περίπου 250 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για έργα στην Αυτοδιοίκηση». Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας, τα πρώτα έργα στα οποία φαίνεται ότι βρίσκονται σε διαδικασία ωρίμανσης είναι εκείνα του οδοφωτισμού, όπως επίσης και αυτά της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε δημοτικά κτήρια και εκείνα μονάδων αφαλάτωσης. Επίσης, βιολογικοί σταθμοί επεξεργασίας λυμάτων, διαχείριση στερεών αποβλήτων, έργα ενεργειακής απόδοσης κτλ.
Τέσσερις δράσεις
Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, με τίτλο «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» και με σκοπό την προώθηση και υποστήριξη Αναπτυξιακών Επενδυτικών Σχεδίων των ΟΤΑ, συνίσταται στις ακόλουθες δράσεις:
α) Στην αναζήτηση, αξιολόγηση και ομαδοποίηση αναπτυξιακών έργων των ΟΤΑ α' και β΄ βαθμού (δήμων και περιφερειών), τα οποία χρήζουν χρηματοδότησης.
β) Στην ωρίμανση των επενδυτικών σχεδίων, σε συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
γ) Στην οργάνωση και λειτουργία HELPDESK - ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ και web εφαρμογής για την υποστήριξη των ΟΤΑ και των ιδιωτών, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
δ) Στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης των αναπτυξιακών έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είτε μέσω δανειοδότησης απευθείας των ΟΤΑ από το ΤΠ&Δ, είτε με την εξεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα επενδύονται στα έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με το κλειδί στο χέρι μέσω μοντελοποίησης
Η συγκεκριμένη σύμπραξη ΠΕΤΑ-ΤΠ&Δ θα αναζητεί ώριμα έργα στους δήμους της χώρας, ώριμα έργα τα οποία θα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα (λαϊκιστί, «βγάζουν τα λεφτά τους»). Την οικονομοτεχνική μελέτη την αναλαμβάνει η ΠΕΤΑ και τη χρηματοδότηση το Παρακαταθηκών. Πέραν της συγκεκριμένης τράπεζας, θα αναζητηθούν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία «λιμνάζουν», αλλά και από κάποια «funds» τραπεζών στην Ελλάδα, όπως, λόγου χάριν, η «Attica Finance», θυγατρική της «Attica Bank». Εν κατακλείδι, ένα έργο θα αποδίδεται σε ένα δήμο κυριολεκτικά με «το κλειδί στο χέρι».
Για παράδειγμα, έχει υπολογιστεί ότι ένας μέσος δήμος στην Αττική σπαταλά περί το 1,5 εκατ. ευρώ για οδοφωτισμό το χρόνο. Με το να απευθυνθεί στην ΠΕΤΑ-ΤΠΔ&Δ και να του κάνει μια ολοκληρωμένη μελέτη για λαμπτήρες ΕΞΕ, θα έχει αμέσως αμέσως κέρδος 35%-40% στην ενέργειά του αλλά και στα χρήματά του. Και εκεί που πληρώνει 1,5 εκατ. ευρώ, θα πληρώνει το πολύ μέχρι 1 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα για τη μελέτη-κατασκευή που μπορεί να κοστίζει αρκετά χρήματα και τα οποία σίγουρα δεν μπορεί να καλύψει ένας δήμος με τη σημερινή του οικονομική κατάσταση θα τα βάζει το Παρακαταθηκών ή κάποιος άλλος εταίρος.
Στη σύμβαση που θα υπογράψει ο δήμος, εάν, π.χ., ένα έργο στοιχίζει 5 εκατ. ευρώ, θα αναφέρεται ότι θα την εξοφλήσει μέσα σε 10 χρόνια, ήτοι 500.000 το χρόνο. Ωστόσο, τη δεκαετία αυτή ο δήμος θα εγγράφει κανονικά στον προϋπολογισμό του το κόστος οδοφωτισμού (το κανονικό), δηλ. 1,5 εκατ. ευρώ, θα αποπληρώνει το έργο που έχει γίνει, με αποτέλεσμα και καλύτερο φωτισμό να έχει και χρήματα στα ταμεία του μέχρι να αποπληρώσει οριστικά το έργο.
Μάλιστα, προκειμένου να βρεθούν ευκολότερα κονδύλια, ΠΕΤΑ και Παρακαταθηκών έχουν βάλει ως στόχο η απόδοση των έργων αυτών να κυμαίνεται γύρω στο 8% το χρόνο. Επιπλέον, με στόχο την εύκολη και μαζική αναπαραγωγή ενός πετυχημένου πρότζεκτ, σκοπεύουν να δημιουργήσουν κάποια πρότυπα, πολλά ξεχωριστά, δοκιμασμένα μοντέλα, τα οποία θα έχουν ως βάση ένα δήμο. Για παράδειγμα, ένα μοντέλο- πετυχέμενο πρότζεκτ μπορεί να είναι αυτό με τους λαμπτήρες ΕΞΕ, ένα άλλο με ΑΠΕ, ή τα εργοστάσια αφαλάτωσης που τόσο ανάγκη έχουν οι νησιωτικοί δήμοι κτλ.
Δηλώσεις Αντωνόπουλου-Ραγκούση
Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, δήλωσε σχετικά: «Η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, έχει καταστήσει επιτακτική την ανάγκη για την ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε άμεση συνεργασία την ΠΕΤΑ αλλά και την ΚΕΔΕ δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο αναγνώρισης, ωρίμανσης και εξεύρεσης χρηματοδότησης έργων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με ή χωρίς τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα, το οποίο προσδοκά να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες αλλά και να παράσχει τη σχετική τεχνογνωσία στα στελέχη της Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιστεύουμε ότι η σύμπραξη αυτή, θέτει νέες ισχυρές βάσεις για την ανάδειξη του ρόλου της Τοπική Αυτοδιοίκηση σε έναν από τους σημαντικούς συντελεστές αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης στα επόμενα έτη».
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού στην προσπάθειά της για ανάληψη αναπτυξιακών δράσεων αντιμετωπίζει δυσεπίλυτα προβλήματα στην εξασφάλιση των αναγκαίων επενδυτικών κεφαλαίων. Η αδυναμία εξεύρεσης των κεφαλαίων σε συνδυασμό με την έλλειψη των απαραίτητων πόρων (ανθρώπινων και οικονομικών) για την ωρίμανση των επενδυτικών της σχεδίων, οδηγούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αποτυχίες υλοποίησης ή και σε αναβολή στην προώθηση επενδυτικών αναπτυξιακών προγραμμάτων και σχεδίων. Αυτές τις αδυναμίες επιδιώκει να καλύψει αυτή η συνεργασία και το πρόγραμμα "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ". Η εταιρεία μας θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην επιτυχία του», τόνισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΕΤΑ Στάθης Ραγκούσης.
http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου