Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Τα συχνότερα λάθη των Ελλήνων ασθενών!

Παρά το γεγονός ότι τα πιο συνήθη συμπτώματα που προκαλούν οι κοινές λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι μπούκωμα, καταρροή, βήχας, πυρετός, σπανιότερα συμβαίνουν σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία, βρογχίτιδα, καρδιακές αλλοιώσεις, ή και αναπνευστική ανεπάρκεια.Ορισμένα συνήθη λάθη που γίνονται από τους ασθενείς κατά την διάρκεια των λοιμώξεων, συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών. Τα πιο συχνά, λοιπόν, λάθη είναι:

• Η κατάχρηση αντιβιοτικών ή η χρήση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή ή κατά παρέκκλιση των ιατρικών οδηγιών.
Συχνά ο Έλληνας ασθενής αγοράζει αντιβιοτικά με βάση παλαιές συνταγές και μετά από παράκαμψη ιατρικής εξέτασης. Άλλες φορές, χρησιμοποιεί το αντιβιοτικό με βάση τις ιατρικές οδηγίες στην αρχή της λοίμωξης και μετά μόλις νοιώσει καλύτερα, παύει να τις ακολουθεί. Άλλες φορές, νομίζει ότι το αντιβιοτικό είναι πανάκεια και πάει στον ιατρό πιέζοντάς τον να συνταγογραφήσει ένα τέτοιο φάρμακο. Όμως τα αντιβιοτικά δεν έχουν δράση στις ιογενείς λοιμώξεις και μάλιστα η κατάχρησή τους, η χρησιμοποίηση λάθος αντιβιοτικών και η πλημμελής χορήγηση (όταν επιβάλλεται η χρήση τους), είναι πρακτικές που οδηγούν σε ανθεκτικά μικρόβια και επικίνδυνες λοιμώξεις.

• Η κατάχρηση τοπικών αποσυμφορητικών.
Τα τοπικά αποσυμφορητικά χρησιμοποιούνται ευρύτατα χωρίς συνταγή ιατρού και μάλιστα συχνά μετά από επίδραση στοχευμένων διαφημίσεων φαρμακευτικών εταιρειών. Η κατάχρηση τοπικών αποσυμφορητικών οδηγούν σε χρόνια φαρμακευτική ρινίτιδα, κακή οξυγόνωση και επικίνδυνες επιμολύνσεις.

• Η κακή χρήση αντιβηχικών.
Πολλά αντιβηχικά, που προκαλούν καταστολή του βήχα, αγοράζονται αφειδώς από φαρμακεία. Όμως κατά την φυσική εξέλιξη της λοίμωξης, η καταστολή του βήχα δεν είναι επιθυμητή σε περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχει κίνδυνος κατακράτησης εκκρίσεων και κακής παροχέτευσης. Στις περιπτώσεις αυτές η καταστολή του βήχα, μπορεί να οδηγήσει σε επέκταση της λοίμωξης και εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών.

• Η παθητική ή ενεργητική έκθεση σε καπνό κατά την διάρκεια της λοίμωξης.
Ο άκαυστος καπνός περιέχει βλαπτικές ουσίες. Με την καύση οι βλαπτικές ουσίες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των διαφόρων ειδών τσιγάρου. Οι τοξικές αυτές ουσίες αλλοιώνουν σημαντικά την άμυνα του αναπνευστικού επιθηλίου και την συστηματική άμυνα του σώματος.

• Η πλημμελής αγωγή σε περιπτώσεις χρόνιων νοσημάτων.
Αρκετά χρόνια νοσήματα προκαλούν πτώση της ανοσολογικής ετοιμότητας (π.χ. διαβήτης, καρδιαγγειακά, νεφρική ανεπάρκεια, aids, πνευμονικά νοσήματα). Εκτός από την εφαρμογή εμβολιαστικών προγραμμάτων, που κλασσικά εφαρμόζονται κατά την διάρκεια του Φθινοπώρου, η άριστη ρύθμιση των νοσημάτων αυτών με την ενδεικνυόμενη θεραπεία και την τήρηση των σωστών διαιτητικών προγραμμάτων κατά την διάρκεια της λοίμωξης είναι σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.


Η κα. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός, Ειδική Παθολόγος
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου