Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Χωρίς υλικά πάλι τα νοσοκομεία απο την άλλη εβδομάδα

Την αναστολή παραδόσεων υλικών στα νοσοκομεία ανακοίνωσαν οι προμηθευτές, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την απόφαση αυτή «μονόδρομο» καθώς αδυνατούν πλέον να προμηθεύουν χωρίς να πληρώνονται. Έτσι, το ΕΣΥ κινδυνεύει να ξεμείνει και πάλι απο υλικά πρώτης ανάγκης όπως ειναι γάζες και σύριγγες έως στεντ και ορθοπεδικά υλικά.

Ειδικότερα και όπως ανακοίνωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας (ΣΕΠ), απο την ερχόμενη Δευτέρα θα βάλουν «στοπ» στις παραδόσεις υλικών καθώς το χρέος του ΕΣΥ αντί να μειωθεί έχει αυξηθεί. Τα ανεξόφλητα χρέη ξεπερνούν των πέντε τελευταίων ετών ξεπερνούν πλέον τα 2,6 δις ευρώ, ενώ για τα προμήθειες που έχουν πραγματοποιηθεί το 2010 έχουν λάβει μόλις το 4,6% απο το ποσό των τιμολογίων που έχουν κόψει.

Σημειώνεται, πως ο ΣΕΠ είναι ο μεγαλύτερος σύνδεσμος εταιρειών, τα μέλη του οποίου διακινούν επιστημονικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, δηλαδή κάθε είδους υγειονομικό υλικό εκτός από φάρμακα. Πάγιο αίτημα τους, για να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις, είναι η εξόφληση των οφειλών των νοσοκομείων για το πρώτο εξάμηνο του 2010 αλλά και η πληρωμή 200.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος σε όλους τους προμηθευτές.

Την πλήρη διακοπή προμηθειών ορθοπεδικού υλικού σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία αποφάσισε και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ.), ο οποίος όπως ανακοίνωσε θα ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις του την επόμενη Τετάρτη.

Πάντως, οι ελλείψεις έχουν ήδη προκαλέσει προβλήματα στην λειτουργία των νοσοκομείων της χώρας. Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας, «εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά φοβούμαστε πως μπορούν να κινδυνέψουν ασθενείς που νοσηλεύονται ή προσέρχονται στα Νοσοκομεί».

Και προσθέτει: «θεωρούμε ανεπίτρεπτο να επαναληφθούν εκ μέρους της κυβέρνησης χαρακτηρισμοί περί «εκβιαστών», όταν είναι γνωστό ότι στο παιχνίδι των υπερκοστολογήσεων και της εκτεταμένης διαφθοράς συμμέτοχος ήταν, εκτός από τους προμηθευτές, τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, εκτοξεύοντας τα χρέη σε δυσθεώρητα ύψη».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου