Έκκληση για την προστασία της ευρωπαϊκής χλωρίδας και πανίδας από τα αλλόχθονα επεκτατικά είδη απευθύνουν προς τις Βρυξέλλες κορυφαίοι ερευνητές. Καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει άμεσα ειδικό νομοθετικό πλαίσιο καθώς, όπως λένε, τα είδη-εισβολείς τής στοιχίζουν πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Οι επιστήμονες που συναντώνται στην Κοπεγχάγη έχουν εντοπίσει περισσότερα από 10.000 τέτοια είδη –ζώα, φυτά, έντομα- τα οποία εισάγονται εκουσίως ή ακουσίως σε περιοχές, όπου υπό κανονικές συνθήκες δεν θα υπήρχαν, διαταράσσοντας το φυσικό τους περιβάλλον. Υποστηρίζουν ότι από αυτά τα είδη, περίπου 1.300 έχουν αντίκτυπο είτε στο περιβάλλον είτε στην οικονομία ή ακόμη και στην ανθρώπινη υγεία.
Παράδειγμα, το ασιατικό κουνούπι-τίγρης, που έχει εμφανιστεί και στη χώρα μας και το οποίο μπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια παρόμοια με το Δάγγειο πυρετό. Το αμερικανικό κεφαλούδι, ένα είδος πάπιας που εισήχθη στην Ευρώπη ως διακοσμητικό, απειλεί ιθαγενή είδη, με τα οποία διασταυρώνεται. Τις σοβαρότερες επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην οικονομία έχει, κατά τους επιστήμονες, η καναδόχηνα.
Πρόσφατη έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο Science, δείχνει ότι τα αλλόχθονα είδη στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 76% μέσα σε μόλις 30 χρόνια. Μιλώντας στο BBC ο Πιέρο Τζενοβέζι, επικεφαλής διεθνούς δικτύου που ειδικεύεται στα είδη-εισβολείς δήλωσε ότι το ποσό των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ που χάνεται ετησίως εξαιτίας τους «είναι μόνο ένα τμήμα του πραγματικού κόστους».
Από την πρωτεύουσα της Δανίας οι επιστήμονες κάλεσαν την Κομισιόν να αναπτύξει και να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατό –το αργότερο μέσα στο 2011- νομοθεσία αντίστοιχη με αυτήν που υπάρχει σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, όπως άλλωστε είχαν συμφωνήσει πέρυσι τον Ιούνιο οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι υπουργοί.naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου