Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων, με τη δημιουργία περισσότερων δημόσιων κοινόχρηστων χώρων, βρέθηκε μεταξύ άλλων στο επίκεντρο του 22ου συνεδρίου του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο.) που πραγματοποιείται στα Χανιά.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικής Ανάπλασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Μαρία Καλτσά, που κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου η αξιοποίηση και ανάδειξη των ελεύθερων χώρων είναι απαραίτητη για τις μεγάλες πόλεις: « Όλες οι πόλεις θα μπορούν να ενταχθούν πολύ σύντομα σε άξονες και προγράμματα αναπλάσεων καθώς από το ΕΣΠΑ θα ανοίξουν πολλά προγράμματα. Το σημαντικό είναι να υπάρξουν οι πρωτοβουλίες να υπάρξουν οι μελέτες και οι συνέργειες που θα επιτρέψουν αυτές οι πρωτοβουλίες διότι χρήματα υπάρχουν» τόνισε η Κα Καλτσά.
Σύμφωνα με την ίδια όλες οι μεγάλες πόλεις θα πρέπει να ανασυνταχθούν και να γίνουν φιλικότερες προς τους πολίτες.
«Οι καθημερινές δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να στρέφονται προς την κατεύθυνση για φιλικότερες πόλεις,» επεσήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων Κοινοτήτων Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης.
Όπως τόνισε το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Οργανωτικής Επιτροπής του ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο. Πάρις Φούντας, «οι ελεύθεροι χώροι λείπουν από τους κοινόχρηστους που έχουμε ανάγκη για να επιβιώσουμε και να ζούμε καλύτερα ως άνθρωποι σε αυτό το οικιστικό περιβάλλον. Είμαστε υποχρεωμένοι να συγκατοικούμε όλοι μαζί στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις όπως έχουν δομηθεί από τη δεκαετία του ’60, όμως θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι έχουμε υποχρεώσεις απέναντι στους ελεύθερους χώρους, πρέπει να τηρούμε τη νομοθεσία αλλά και να συμβάλλουμε στη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, που είναι πάρα πολύ σημαντικοί για την επιβίωσή μας» .
Από την πλευρά του ο Mιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων επεσήμανε ότι, «εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες, οι πράσινες ιδέες έχουν αρχίσει να μπαίνουν στην καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών. Ένα παγκόσμιο κίνημα που προσπαθεί να αλλάξει τις πολιτικές, τον τρόπο ζωής των ανθρώπων και να επιδιώξει εκείνες τις δομικές μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο πολιτικής, κεντρικά αλλά και τοπικά». Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό γίνεται και μέσα από τέτοιες προσπάθειες όπως το ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο που στόχο έχει να αναδειχθούν ιδέες όπως αυτή της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής αλλά και το συλλογικό αγαθό των ελεύθερων χώρων μέσα στις σύγχρονες πόλεις. Οι σημερινές ευρωπαϊκές πόλεις μετασχηματίζονται, πολλές φορές κάτω από τη συμμετοχή στη διοίκηση δράσεων που μεταμορφώνουν τις πόλεις της σύγχρονης Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά.
Ένα ακόμα θέμα που συζητήθηκε στο συνέδριο ήταν αυτό της σύνδεσης των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων.
Ο αρχιτέκτονας Γιώργος Καλλιγέρης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της πόλης των Χανίων λέγοντας πώς θα μπορούσε για παράδειγμα να συνδεθούν μεταξύ τους μέσω μιας διαδρομής το στρατόπεδο Μαρκοπούλου ( οι τοπικοί φορείς ζητούν να δοθεί ως χώρος πρασίνου,) το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας και οι Άγιοι Απόστολοι.
«Το ζητούμενο είναι η αξιοποίηση και η σύνδεση τέτοιων χώρων,» είπε χαρακτηριστικά.
Στην πόλη των Χανίων αναφέρθηκε και ο αρχιτέκτονας Νίκος Συντιχάκης τονίζοντας, «πώς θα μπορούσαν τα Χανιά να αποτελέσουν πρότυπο πράσινης πόλης αφού υπάρχουν οι προοπτικές» .
Στο συνέδριο των Χανίων έγινε αναφορά και στην λεγόμενη οικολογική δόμηση.
Σύμφωνα με τον μηχανικό Κώστα Τσιπίρα σε διάφορες περιοχές της χώρας υπάρχουν 15 οικολογικά σπίτια, δύο από τα οποία βρίσκονται στα Χανιά.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου το βράδυ του Σαββάτου θα γίνει η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Χίλιες χαμένες μπάλες του γκολφ» .
Η ταινία αναφέρεται στις προθέσεις αγγλικής εταιρείας να επενδύσει στη χερσόνησο του Κάβο Σίδερο στην ανατολική Κρήτη, επένδυση για την οποία η μεν εταιρεία υποστηρίζει ότι θα είναι η μεγαλύτερη στη Μεσόγειο και ένα μέτρο σύγκρισης για τον ελληνικό τουρισμό, εκείνοι όμως που αντιτίθενται στο μέγεθός της υποστηρίζουν ότι θα απειλήσει την Κρητική ύπαιθρο. Το συνέδριο διοργανώνει το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και με συνδιοργανωτές τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, τον Δήμο Χανίων, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Τμήμα Δυτικής Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου.
Το συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγή, ολοκληρώνεται την Κυριακή με την « εσωτερική συνάντηση» των μελών του δικτύου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ
Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου στους ομιλητές διαβάζουμε: Παρασκευή 3/9/2010 20:20–20:40: «Εξασφάλιση και αξιοποίηση των κοινόχρηστων χώρων στο αστικό περιβάλλον» ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ, δήμαρχος Λαμιέων, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΚΕ και αναρωτιόμαστε για τα παραδείγματα που θα περιέχει η παρουσίαση από την Λαμία, μετά από 12 χρόνια Δημαρχίας του.
Δήμαρχε, εδώ ισχύει το ρητό:''Δάσκαλε που δίδασκες....''
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου