Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Στήριξη στις τολμηρές προτάσεις


Του Ιωακείμ Γρυσπολάκη, Πρύτανη Πολυτεχνείου Κρήτης


"Ακόμη και αν η χώρα μας είχε όλο το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας, τα διαμάντια της Ν. Αφρικής και τη βιομηχανία της Γερμανίας, δεν θα σπαταλούσε (στην κυριολεξία) όλο αυτό το δυναμικό των νέων ανθρώπων ηλικίας 18-25 ετών για να προφασίζεται ότι σπουδάζει τη νεολαία της.

Κατ’ ουσίαν το έγκλημα αυτό διαπράττεται προκειμένου ορισμένοι να απαλλάσσονται από το βάσανο της πολιτικής σκέψης και διοχέτευσης των πόρων στην παραγωγή, ορισμένες δε επαρχιακές πόλεις να παρασιτούν επιδιδόμενες στο αντιαναπτυξιακό «επάγγελμα» της ενοικίασης κατοικιών και της λειτουργίας καφετεριών.

Οι πολιτικοί μας (όχι όλοι, αλλά αρκετοί) βάσισαν την πολιτική τους στη διόγκωση του δημοσίου φορέα με τη δημιουργία αχρείαστων ΑΕΙ. Εσπειραν στην επικράτεια πανεπιστήμια κατακερματισμένα για να εξυπηρετήσουν τα κακώς εννοούμενα κοινωνικά συμφέροντα. Χρησιμοποίησαν τις προσλήψεις στο Δημόσιο ως τον άξονα της πολιτικής τους, εξαπατώντας την κοινωνία. Τώρα γευόμαστε τους καρπούς της αποτυχίας μας, αφού όλα αυτά έχουν φέρει σε απόγνωση τόσο την κυβέρνηση όσο και τους νέους που προσβλέπουν πλέον στη μετανάστευση για να επιβιώσουν.

Ενα μόνο μένει.

Ο μεν πρωθυπουργός να παραμερίσει το πολιτικό κόστος, οι δε συμπολίτες να επιδοθούμε σε έναν αγώνα δρόμου αξιοπρέπειας, σκληρής εργασίας και αξιοκρατίας.

Οι τοπικές κοινωνίες ας αντιληφθούν ότι ο πρόσκαιρος πλούτος τούς αποξένωσε από τις παραγωγικές ασχολίες τους και, κυρίως, ήλθε με δανεικά χρήματα. Συγχρόνως, ας αντιληφθούν ότι τα «πανεπιστήμιά τους», που ιδρύθηκαν τα τελευταία χρόνια και για τα οποία είναι περήφανοι, όπως λένε, απέχουν παρασάγγας από το να είναι πανεπιστήμια και από το να παρέχουν γνώσεις χρήσιμες για την κοινωνία.
Οι ίδιοι οι Ελληνες άρχισαν να το αντιλαμβάνονται, αφού ακόμη και με την κατάργηση της βάσης του 10 μερικές χιλιάδες θέσεων έμειναν κενές.

Αμεση λοιπόν κατάργηση μη βιώσιμων τμημάτων, αλλά και ιδρυμάτων, μαζί με την προσαρμογή του πλαισίου λειτουργίας τους στα διεθνή πρότυπα."



http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_7_18/09/2010_415507

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου