Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

"Ανθίζουν" τα "πράσινα" δάνεια

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνεται η ζήτηση για τα «πράσινα δάνεια», που εξασφαλίζουν μέχρι και 7.500 ευρώ το χρόνο στον δανειολήπτη, αρκεί να διαθέτει μία ταράτσα εμβαδού από 50 τ.μ. μέχρι 150 τ.μ. Μάλιστα οι τραπεζίτες θεωρούν ότι «τα πράσινα δάνεια είναι τα μόνα που δείχνουν να έχουν μέλλον, σε μία αγορά που είναι παγωμένη».

«Προωθούμε και στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που έχει να κάνει με την πράσινη ανάπτυξη και την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών» σημειώνει στο Capital.gr ο κ. Άγγελος Καρακερέζης, βοηθός γενικός διευθυντής της Eurobank. Όπως λέει, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι «η ίδια μας η ζωή» και για αυτό στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στο οικονομικό όφελος που θα έχει ο υποψήφιος δανειολήπτης, αφού μπορεί να φτάσει και τα 7.500 ευρώ το χρόνο. Παράλληλα όμως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ανοίγει μία μεγαλύτερη αγορά, τροφοδοτώντας σειρά επαγγελματικών κλάδων (όπως είναι οι μηχανικοί, υδραυλικοί κλπ), στηρίζοντας έτσι τις τοπικές οικονομίες ιδιαίτερα στην επαρχία, σε μία δύσκολη συγκυρία.

Για παράδειγμα, κάποιος που διαθέτει ταράτσα εμβαδού 150 τ.μ. (κύρια ή εξοχική κατοικία) μπορεί να κερδίζει 7.500 ευρώ το χρόνο, καθώς το παραγόμενο ρεύμα θα το αγοράζει η ΔΕΗ. Η επένδυση (δάνειο) για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών θα είναι κατά μέσο όρο 40.000 ευρώ.

Ο δανειολήπτης έχει τις εξής εναλλακτικές λύσεις:

Παίρνει 40.000 ευρώ δάνειο με διάρκεια αποπληρωμής 25 χρόνια με εγγύηση το ακίνητο. Στην περίπτωση αυτή, το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου ανέρχεται στα 3.000 ευρώ το χρόνο, ενώ ο ίδιος εισπράττει 4.500 ευρώ το χρόνο (σύνολο 7.500 ευρώ).

Στην περίπτωση που επιλέξει να μην υποθηκεύσει το ακίνητο και δώσει ως εγγύηση τη σύμβαση που έχει υπογράψει με τη ΔΕΗ, τότε η διάρκεια του δανείου είναι 20 έτη και το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του διαμορφώνεται στα 4.300 ευρώ. Ο καταναλωτής εισπράττει τα υπόλοιπα 3.200 ευρώ το χρόνο.

Εάν πάλι αποφασίσει για σύμβαση 20ετίας, το ποσό από την πώληση του ρεύματος στη ΔΕΗ να πηγαίνει ακέραιο στην αποπληρωμή του δανείου, τότε η επένδυση θα αποσβεστεί σε 7 χρόνια και τα υπόλοιπα 13 έτη θα εισπράττει το ποσό των 7.500 ευρώ το χρόνο.

Σήμερα οι τράπεζες προωθούν τα «πράσινα δάνεια» καθώς είναι και τα μόνα που προσελκύουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Τα επιτόκια των δανείων -όταν χορηγούνται με όρους στεγαστικών-επισκευαστικών δανείων- ξεκινούν από τα επίπεδα του 4%, και όταν χορηγούνται ως καταναλωτικά είναι 3 μονάδες χαμηλότερα από τα ισχύοντα επιτόκια καταναλωτικής πίστης.

Για παράδειγμα, η Εθνική Τράπεζα προσφέρει το «Πράσινο Δάνειο» και το «Ενεργειακή Εθνοστέγη». Η Eurobank χορηγεί το Πράσινο Δάνειο Κατοικίας - Εξοικονόμηση Ενέργειας, όπως και δάνειο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ταράτσες, με ετήσιο οικονομικό κέρδος μέχρι 7.500 ευρώ. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προσφέρει το δάνειο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων «ηλιακή ταράτσα», με ετήσιο κέρδος για τον δανειολήπτη μέχρι 4.000 ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει τα δάνεια «Green», είτε ως στεγαστικά είτε ως καταναλωτικά για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Η Τράπεζα Κύπρου έχει σε ισχύ πρόγραμμα Eco Loans, για τη χρηματοδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από ιδιώτες, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις. Η Εμπορική χορηγεί το δάνειο home ecoλογικό και η Alpha Bank προωθεί το Alpha Πράσινες Λύσεις-Ενεργειακό σπίτι. Επίσης, δάνεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών προσφέρουν και οι ΑΤΕ και Marfin Egnatia Bank.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου