Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ο «Έλληνας Σιράκ» θα μας έκοβε το τσιγάρο

Μαθήματα Γαλλικών
Όταν ένα χρόνο πριν, τον Δεκέμβριο του 2010, έστελνα το πρώτο άρθρο μου στο aixmi.gr με «Τίτλο το κάπνισμα είναι μαγκιά», είχα διπλή αγωνία. Πρώτον αν ο νόμος περί απαγόρευσης του καπνίσματος θα αποτελούσε την εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τους νόμους στην Ελλάδα να μην εφαρμόζονται, κυρίως, από έλλειψη πολιτικής βούλησης και δεύτερον αν η ελληνική κοινωνία που στατιστικά ανήκει στους κορυφαίους καπνιστές της Ευρώπης θα μπορούσε να σεβαστεί το δημόσιο χώρο, να σεβαστεί τον μη καπνιστή, και να μην προτάξουν οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες μαγαζιών την οικονομική κρίση ως δικαιολογία για την ανυπακοή στο νόμο.
Τον Δεκέμβριο του 2011 όλοι καπνίζουν παντού! Ένας χρόνος «σημειωτόν» στο σημείο απ’ όπου ξεκινήσαμε! Θα μου πείτε, αποχώρησε ο Πρωθυπουργός που κέρδιζε διεθνή βραβεία για τη μάχη κατά του καπνίσματος. Σωστό. Θα μου πείτε, είναι τέτοια η κατάσταση στη χώρα που με το κάπνισμα θα ασχοληθούμε; Σωστό.
Κι, όμως, η ιστορία της απαγόρευση του καπνίσματος αποτυπώνει την πλήρη ρήξη της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στο πολιτικό (νομοθετικό-εκτελεστικό) σύστημα και την κοινωνία.
Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, η αλλαγή στον τρόπο ζωής και στη νοοτροπία προϋποθέτει την αποκατάσταση αυτής της σχέσης εμπιστοσύνης κράτους-πολίτη.
Ίσως η καταδίκη ενός «Έλληνα Σιράκ» θα μας έκανε να το ξανασκεφτούμε πριν ανάψουμε τσιγάρο δίπλα στο φίλο μας που τρώει.
Η ατιμωρησία, η υποκρισία, ο ατομισμός και η ιδεοληψία είναι μερικές από τις αιτίες της σημερινής πτώχευσης.
Το aixmi.gr, ένα χρόνο τώρα, συμβάλλει με την προβολή όλων των απόψεων στην καταπολέμησή τους.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία των προσωπικών μου απόψεων.
Χρόνια Πολλά!
* Ο Νίκος Μηλαπίδης είναι νομικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου