Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

"Η εφεδρεία δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς"

Το ζήτημα της εφεδρείας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, οι διορισμοί νέων εκπαιδευτικών συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στη σημερινή πολύωρη συνάντηση της υπουργού Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου με τους εκπροσώπους των δασκάλων.

Σχετικά με την προσυνταξιοδοτική εφεδρεία, στην ανακοίνωση του υπουργείου για τη σημερινή συνάντηση υπογραμμίζεται ότι «ο θεσμός της εφεδρείας ήταν μία πολιτική που εφαρμόστηκε πρώτη φορά και είχε περισσότερο συμβολικό, παρά δημοσιονομικό χαρακτήρα. Όπως επανειλημμένα έχει αποσαφηνιστεί από την Υπουργό Παιδείας ο θεσμός της εφεδρείας σε καμιά περίπτωση δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς και δεν μπορεί να βρει εφαρμογή στο χώρο της εκπαίδευσης, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών λειτουργίας των σχολείων. Είναι επίσης σαφές ότι η ορθολογική διαχείριση του προσωπικού στο χώρο της εκπαίδευσης πρέπει να γίνεται βάσει θεσμών που εξασφαλίζουν αξιοκρατία και διαφάνεια, στο πνεύμα που υπηρετεί το σύστημα διορισμών που έχει εισαχθεί με το ν.3848/10».

Το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας ανέφερε, πάντως, πως τυχόν εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας - απόλυσης στο χώρο της εκπαίδευσης, θα αποτελεί αιτία πολέμου. Οι δεσμεύσεις που δίνονται κάθε φορά δεν είναι δυνατό να αναιρούνται με την επίκληση νέων έκτακτων οικονομικών συνθηκών, οι οποίες τάχα επιβάλλουν την αλλαγή τους, τόνισε το ΔΣ της ΔΟΕ, ζητώντας τη σαφή τοποθέτηση της υπουργού.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι η εργασιακή εφεδρεία δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς. Δεν απάντησε, όμως, εάν θα υπάρξει μετακίνηση εκπαιδευτικών σε Δήμους ή άλλους φορείς.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την εφεδρεία των διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια, η υπουργός είπε ότι «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια με τον καλύτερο τρόπο, στο πλαίσιο βέβαια των κατευθύνσεων της κυβέρνησης».

Όσον αφορά τους διορισμούς νέων εκπαιδευτικών, τονίστηκε στη συνάντηση ότι οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η βαθύτατη οικονομική κρίση την οποία περνά η Ελλάδα, αυτήν την περίοδο, καθιστούν απαραίτητη την επανεξέταση μέτρων που αφορούν τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών. Στην κατεύθυνση αυτή, «προωθείται σχετική ρύθμιση για μείωση του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής, από τα τρία, στα δύο έτη. Επίσης, διευρύνονται τα κίνητρα για την προαιρετική παραμονή των εκπαιδευτικών για δύο επιπλέον έτη, με τον διπλασιασμό του αριθμού των μονάδων μετάθεσης, που εξασφαλίζει ο εκπαιδευτικός που παραμένει για τρίτο και τέταρτο χρόνο. Στο πλαίσιο της παραπάνω ρύθμισης, θα δοθεί και στους εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν το σχολικό έτος 2010-11 η δυνατότητα να υποβάλλουν τώρα αίτηση μετάθεσης για το επόμενο σχολικό έτος. Θα εκδοθεί σχετική συμπληρωματική εγκύκλιος.»

Σχετικά με τη διενέργεια του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, τονίστηκε ιδιαίτερα ότι προωθούνται άμεσα οι διαδικασίες διενέργειας του πρώτου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή (κλάδων ΠΕ61 & ΠΕ71), «ώστε και μέσα στην κρίση να ενισχυθεί το μήνυμα ότι όλοι οι μαθητές έχουν ισότιμη πρόσβαση στη γνώση».

Το υπουργείο Παιδείας έχει απασχολήσει το θέμα της διευκρίνησης του τρόπου αξιοποίησης του πλεονάζοντος χρόνου προϋπηρεσίας που θα προκύψει από τους οριστικούς πίνακες κατάταξης, αφού η μη προσμέτρησή του δημιουργεί προβλήματα σχεδόν στο σύνολο των εκπαιδευτικών. Για το θέμα αυτό, οι υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν απευθύνει σχετικό ερώτημα στα καθ΄ ύλην αρμόδια υπουργεία και αναμένεται απάντηση.

Στο τέλος της σημερινής συνάντησης, η υπουργός ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς, συγχαίροντας τους , καθώς αυτή τη δύσκολη χρονιά για τους ίδιους, αλλά και για τα σχολεία , όπως είπε, απέδειξαν στην πλειοψηφία τους ότι έχουν αίσθημα αποστολής. Ευχήθηκε, επίσης, για τα Χριστούγεννα, προσθέτοντας ότι θέλει να διαβεβαιώσει τους πάντες ότι «όλοι είμαστε στην ίδια πλευρά όσον αφορά τα σχολεία, τους μαθητές, το μέλλον δηλαδή της χώρας».

Πηγή: www.athina984.gr


Πηγή:www.capital.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου