Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση διαχείρισης ενός από τους προβληματικότερους ασφαλιστικούς φορείς του Δημοσίου και συγκεκριμένα του ΟΠΑΔ, στον οποίο είναι ασφαλισμένοι συνταξιούχοι και ενεργοί δημόσιοι υπάλληλοι.
Αυτός ο οργανισμός ήταν τελείως παρατημένος, είχε μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια σε χώρο άσκησης άπειρων μικρών και μεγάλων συμφερόντων. Με περίπου 1,5 εκατ. ασφαλισμένους είχε φθάσει το 2010 να ξοδεύει τον χρόνο πάνω από 1,7 δισ. ευρώ για φάρμακα, νοσηλεία, διαγνωστικές εξετάσεις και γενικώς ιατρικές υπηρεσίες, όταν το 2007 ξόδευε 850 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του δηλαδή είχαν διπλασιασθεί σε τρία χρόνια.
Διέθετε 1500 υπαλλήλους - οι περισσότεροι αποσπασμένοι από το υπουργείο Οικονομικών - πλουσιοπάροχα αμειβόμενους, οι οποίοι άκουσον - άκουσον υπηρετώντας σε κρατικό ασφαλιστικό οργανισμό ελάμβαναν ως παροχή από το υπουργείο Οικονομικών και ιδιωτική ασφάλιση από διεθνή ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα! Και βεβαίως χρωστούσε και της Μιχαλούς.
Οταν πριν από ένα χρόνο τον ανέλαβε ο καθηγητής Κυριάκος Σουλιώτης έμοιαζε με πίθο των Δαναίδων. Φρόντισε στην αρχή να καταλάβει τη λειτουργία του, εντόπισε τις πηγές κλοπής και σπατάλης, προσδιόρισε τις εστίες υπερδαπανών, κατήρτισε ένα σχέδιο και άρχισε να το εφαρμόζει βήμα - βήμα.
Στρίμωξε τους προμηθευτές, απαίτησε εκπτώσεις, έσπασε τη σχέση εξάρτησης που πήγαζε από τα χρέη του δημοσίου, διαπραγματεύθηκε με τους φαρμακοποιούς και με τους γιατρούς, ήλεγξε τη συνταγογράφηση και γενικώς έθεσε κανόνες στη λειτουργία του οργανισμού.
Ταυτόχρονα συγκρούσθηκε με τους αποσπασμένους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και μπόρεσε να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις που η υπαλληλία είχε διαμορφώσει.
Το 2011 ο ΟΠΑΔ λειτουργεί με 500 υπαλλήλους, αποδέσμευσε περίπου 1000, τους έστειλε πίσω στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να βοηθήσουν τον κ. Σαχινίδη στο έργο του ελέγχου των δαπανών. Και ακόμη θα εξοφλήσει όλα του τα χρέη, έχει αναθεωρήσει τις τιμές των προμηθειών του, θα μειώσει τις δαπάνες του από 1,7 δισ. ευρώ σε 1,3 δισ. ευρώ και δεν θα χρειάζεται κρατική επιχορήγηση, θα τα βγάζει πέρα με τις εισφορές των ασφαλισμένων του. Και όλα αυτά αθορύβως, με συγκρούσεις βεβαίως, αλλά χωρίς δημοσιότητα και πολύ βαβούρα.
Αν λοιπόν η κυβέρνηση, αν ο κ. Παπανδρέου θέλει να μάθει πως μαζεύονται οι δαπάνες, πως αποβάλλονται προνόμια και προκλητικά βάρη, πως εντέλει οργανώνεται το κράτος και πως αλλάζει η λειτουργία ενός οργανισμού, δεν έχει παρά να φωνάξει τον κ. Σουλιώτη να φανερώσει το ''μυστικό'' του, να τους περιγράψει την αλληλουχία των πράξεων και των ενεργειών που ακολούθησε.
Τη λύση του οικονομικού προβλήματος της χώρας ο κ. Παπανδρέου την έχει δίπλα του, ας την αναζητήσει και ας την αξιοποιήσει.
akarakousis@dolnet.gr
Εφημερίδα Το ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου