Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Επικίνδυνα τα συμπληρώματα βιταμινών

Εκατομμύρια ανθρώπων παίρνουν βιταμίνες καθημερινά, αλλά νέα μελέτη δείχνει ότι, η κατάχρηση βιταμινών μπορεί να κάνει στον οργανισμό περισσότερο κακό παρά καλό!
Ο ψυχρός καιρός, καθώς και τα αλλεπάλληλα χειμερινά κρυολογήματα, μπορεί να οδηγήσουν σε λήψη βιταμινών, αλλά μάλλον πρέπει να επανεξετασθεί αυτή η τακτική.
Σε βιβλίο που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ και σύντομα θα έλθει και στην Ευρώπη, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Michael Specter, εξετάζει την εμμονή που έχουν οι άνθρωποι με τις βιταμίνες και τα διάφορα συμπληρώματα διατροφής. Η ανάλυσή του, που βασίζεται σε αποτελέσματα από έρευνες δεκαετιών, καταλήγει σε πολύ περίεργα συμπεράσματα.

Παγκοσμίως, οι πωλήσεις των βιταμινών καθώς και των διατροφικών συμπληρωμάτων είναι σε μεγάλη άνθηση, όμως, η έρευνα δείχνει ότι η μεγάλη κατανάλωση μπορεί να αυξήσει ακόμα και τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Στα καταστήματα προσφέρονται χιλιάδες συνδυασμοί βιταμινών και συμπληρωμάτων, τα οποία προωθούνται σε ανθρώπους που δεν έχουν ιατρικά προβλήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποβούν ακόμα και επικίνδυνα για την υγεία τους.

Για παράδειγμα, τα άτομα που παίρνουν ιχθυέλαια και πολυβιταμίνες, μπορεί να αποκτήσουν περισσότερο εύθραυστα οστά στο μέλλον, αλλά και να έρθουν αντιμέτωποι με συχνά επεισόδια ναυτίας και πονοκεφάλων.
Σε έρευνα, όπου συμμετείχαν 161.808 γυναίκες, φάνηκε ότι η λήψη πολυβιταμινών δεν έδωσε καμία επιπλέον προστασία έναντι της πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, του στομάχου, των ωοθηκών ή των πνευμόνων.

Κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν απαραίτητες για τον οργανισμό βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, όπως επίσης και πολλές φυτικές ίνες, ενώ έχουν χαμηλά ποσοστά λιπαρών.

Τα αντιοξειδωτικά συχνά περιγράφονται ότι διαθέτουν θαυμαστές δυνάμεις, αλλά, ενώ οι πλούσιες δίαιτες σε φυσικά αντιοξειδωτικά έχουν συσχετισθεί με χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων ασθενειών, σε μελέτες με τέτοια συμπληρώματα, τα αποτελέσματα αυτά δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Παράλληλα, ενώ σε έρευνες έχει αποδειχθεί πως η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο μιας σειράς επικίνδυνων για την υγεία καταστάσεων - συμπεριλαμβανομένων της στεφανιαίας νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη – οι εταιρείες συμπληρωμάτων, δεν μπόρεσαν να κατασκευάσουν κάποιο σκεύασμα με παρόμοια αποτελέσματα.


Πηγή: Daily Mail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου