Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Τό βρώμικο κόλπο της καθαριότητας

Αναρωτιόμαστε, πόσοι είναι οι υπάλληλοι καθαριότητας του Δήμου Λαμιέων,πόσοι είναι μόνιμοι και πόσοι συμβασιούχοι,ποιο πόστο υπηρετούν σήμερα και από πού αμείβονται;

Την ίδια περίοδο που η απελθούσα δημοτική αρχή του Δήμου Αθηναίων ζητούσε να προσληφθεί εποχικό προσωπικό για τις ανάγκες καθαρισμού της πόλης -εκτός των διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος για τις προσλήψεις- «αγνοούνται» περίπου 685 μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι από την καθαριότητα του δήμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι εξ αυτών υπηρετούν σε γραφεία αντιδημάρχων ή σε άλλες υπηρεσίες του δήμου, συνήθως με «προφορικές» εντολές της διοίκησης, εξαργυρώνοντας την πολιτική σχέση που διατηρούσαν με την ηγεσία του δήμου.

Η συνταγή
Το βρώμικο κόλπο στην καθαριότητα
Το «βρώμικο» κόλπο της καθαριότητας στον Δήμο της Αθήνας έχει τις ρίζες του στην 24χρονη διακυβέρνηση της πρωτεύουσας από πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ και στο καθεστώς σύναψης συμβάσεων έργου που υπήρχε μέχρι και το 2009. Ο εκάστοτε δήμαρχος μπορούσε να επιλέξει όποιον ήθελε για να υπογράψει σύμβαση έργου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στρατιές συμβασιούχων, που ήλπιζαν ότι θα μονιμοποιηθούν, όπως το πέτυχαν αρκετοί συνάδελφοί τους στο παρελθόν.

Ταυτόχρονα τοποθετούσε «δικούς» του εργαζόμενους από την καθαριότητα σε γραφεία αφήνοντας την υπηρεσία με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού τις οποίες κάλυπταν οι εναπομείναντες μόνιμοι και οι συμβασιούχοι. Το καθεστώς αυτό δεν υπήρχε μόνο στην Αθήνα, αλλά σε αρκετούς δήμους της χώρας. Στην πρωτεύουσα όμως αποτέλεσε συστηματική διαδικασία αναπαραγωγής ενός μηχανισμού που υποστήριζε τις πολιτικές επιλογές του εκάστοτε «γαλάζιου» δημάρχου και λειτουργούσε ως μηχανισμός πίεσης.

Πριν από δύο χρόνια στην επίσημη απογραφή που έκανε ο Δήμος της Αθήνας καταγράφηκαν στην καθαριότητα, 2.882 μισθοδοτούμενοι, εκ των οποίων 1.700 μόνιμοι, 485 αορίστου χρόνου, 2 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και 1 αποσπασμένος. Στην ίδια απογραφή στο «δυναμικό» της καθαριότητας εργάζονταν συνολικά 2.627 υπάλληλοι, δηλαδή «αγνοούνταν» 210 εργαζόμενοι σε άλλες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων, το 2010 εργάζονται 1.500 μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι και περίπου 720 συμβασιούχοι, δηλαδή συνολικά 2.220 υπάλληλοι. Τουλάχιστον 685 μόνιμοι υπάλληλοι της καθαριότητας δεν απασχολούνται στις συγκεκριμένες υπηρεσίες σε σχέση με το 2008, με την επιφύλαξη ότι κάποιοι εργαζόμενοι έχουν συνταξιοδοτηθεί τα δύο τελευταία χρόνια. Βέβαια, το μεγάλο «κουπί» στη δουλειά το «τραβάνε» οι συμβασιούχοι που ευελπιστούν ότι στο τέλος θα μονιμοποιηθούν.

Οι αμοιβές των εργαζομένων στην καθαριότητα προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες, ενώ οι εργαζόμενοι στις άλλες υπηρεσίες αμείβονται από τον προϋπολογισμό του δήμου. Με άλλα λόγια η απελθούσα δημοτική αρχή επέλεγε να «χρεώσει» στους δημότες την πληρωμή των μισθών υπαλλήλων που όφειλε να καταβάλει από τον δημοτικό προϋπολογισμό. Ιδίως σε μία περίοδο όπου οι ανάγκες στις υπηρεσίες καθαριότητας ήταν αυξημένες και ο δήμαρχος κ.Ν. Κακλαμάνης, διεκδικούσε από την κυβέρνηση την έγκριση περισσότερων συμβάσεων για τον καθαρισμό της πόλης.

Η επιλογή
Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου της Αθήνας έχουν να πραγματοποιηθούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από το 2003. Την τελευταία τετραετία έχουν μονιμοποιηθεί περίπου 200 συμβασιούχοι, οι οποίοι αξιοποίησαν τις ευεργετικές διατάξεις του ΠΔ 164 (γνωστό και ως «διάταγμα Παυλόπουλου»), σύμφωνα με το οποίο όποιος συμπλήρωνε 24 μήνες συνεχών συμβάσεων, μπορούσε να μετατρέψει τη σχέση εργασίας του σε «αορίστου χρόνου». Αρκετοί συμβασιούχοι που δεν κατάφεραν να μονιμοποιηθούν, απασχολούνται τα τελευταία 7 - 8 χρόνια στην καθαριότητα λαμβάνοντας αμοιβές 800 ευρώ, ενώ ο δήμος τους οφείλει υπερωρίες και ρεπό των τελευταίων δύο μηνών.

Οι αριθμοί
Το γαϊτανάκι των κενών θέσεων

Στο κύριο δυναμικό της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων απασχολούνται σήμερα 600 εργαζόμενοι στην αποκομιδή των απορριμμάτων, 1.000 οδοκαθαριστές και εργαζόμενοι στην καθαριότητα αλσυλλίων και πλατειών, ενώ περίπου 550 υπάλληλοι απασχολούνται στα ειδικά συνεργεία καθαρισμού. Καθημερινά βγαίνουν περίπου 180 απορριμματοφόρα που καλύπτουν τους δρόμους της Αθήνας, στα οποία απασχολούνται 180 οδηγοί και πλήρωμα 360 εργαζομένων που μεταφέρουν τους κάδους. Πριν από λίγους μήνες οι εργαζόμενοι κατέθεσαν αίτημα στη διοίκηση του δήμου για την πλήρωση 500 μόνιμων θέσεων στην καθαριότητα και επιπλέον 40 οδηγών. Φέτος εγκρίθηκαν 750 συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών καταλογίζει στη διοίκηση του δήμου ότι δεν προχώρησε άμεσα στην προκήρυξη νέων συμβάσεων για να καλύψει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί.

* 210 εργαζόμενοι της καθαριότητας είχαν διατεθεί σε άλλες υπηρεσίες του δήμου το 2008
* 685 μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι «αγνοούνται» από την καθαριότητα του δήμου σε άλλες υπηρεσίες το 2010
* 540 κενές οργανικές θέσεις ζητούν οι εργαζόμενοι να καλυφθούν στην καθαριότητα για να μην υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού.

Ρεπορτάζ: Νίκος Β. Τσίτσας
(απο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής)

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος20/1/11, 3:49 μ.μ.

    ΑΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕ:
    1) ΟΤΙ ΗΔΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΟΘΗΚΑΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ (ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ,ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ,ΜΕΤΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ).
    2) ΘΑ ΗΞΕΡΤΕ, ΟΤΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΜΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΥ (ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΫΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ )
    2) ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕ ΟΤΙ ΣΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΠΑΡΘΗΚΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ 8ΜΗΝΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ (ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΣΕΠ) ΑΦΟΥ ΛΗΓΕΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΟΚΤΑΜΗΝΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΜΟΝΙΜΟΙ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ.

    Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΝΑ ΤΑΥΤΙΣΤΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΔΗΜΟΙ (ΛΑΜΙΑΣ) ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΦΑΝΗΣ ΚΑΙ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΑΦΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΓΝΟΙΑ ΤΩΝ ΤΕΚΤΕΝΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΜΙΑΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαχειριστής20/1/11, 5:25 μ.μ.

    Στις παρατηρήσεις του φίλου συμπολίτη θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

    1)Τα αναλυτικά στοιχεία που υποσχέθηκε ο Δήμαρχος, να δώσει στην δημοσιότητα, ποτέ δεν δόθηκαν(''το ελάτε να τα δείτε'' στην εποχή της διαφάνειας θα πρέπει γρήγορα να ξεχαστεί ως πρακτική).
    Να θυμίσω επίσης, πως ακόμη και σε επίμονες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης στην προεκλογική περίοδο, για αναλυτικά στοιχεία κυρίευσαν ''το ελάτε να τα δείτε'' και οι αντιπαραθέσεις χωρίς καμία ουσία.
    και
    2) Καμία προσπάθεια να ταυτιστεί ο Δήμος Λαμιέων με τον Δήμο Αθήνας δεν γίνεται, αφού θεωρούμε υποχρέωσή μας να μεταφέρουμε τις ερωτήσεις που μας κάνουν συμπολίτες μας καθημερινά και για το οποίο δεσμευτήκαμε προεκλογικά.

    Να σημειώσω βέβαια, πως σίγουρα θα είχαμε διαμορφώσει συγκεκριμένη άποψη για το εν λόγω θέμα,εάν είχαμε πραγματοποιήσει συνάντηση ενημέρωσης με τον Δήμαρχο και το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου κάτι που δεν έγινε, αφού με εύσχημο τρόπο μας άφησαν στην ''αναμονή''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή