Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Το τσιγάρο πίσω από τον πρόωρο θάνατο των Ελλήνων!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες; Δεν είναι θέμα βιολογίας ούτε φροντίδας της υγείας. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι φταίνε το τσιγάρο και το ποτό.

Η μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων από 30 ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) και το συμπέρασμά της είναι πως κατά μέσον όρο το τσιγάρο ευθύνεται για το 60% της διαφοράς στο προσδόκιμο επιβίωσης ανδρών και γυναικών, ενώ το ποτό για άλλο ένα 20%.

Ειδικά στην Ελλάδα, το τσιγάρο ευθύνεται για το περίπου 55% της διαφοράς στο προσδόκιμο επιβίωσης και το ποτό για άλλο ένα 20%.

Το προσδόκιμο επιβίωσης των Ελληνίδων είναι 81,4 χρόνια και των ανδρών 76,6 χρόνια, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Tobacco Control», σε όλη την Ευρώπη το τσιγάρο ευθύνεται για το 60% της διαφοράς μεταξύ των δύο φύλων στα ποσοστά θανάτου, ενώ σκοτώνει διπλάσιους άντρες απ’ ό,τι το αλκοόλ.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο (MRC) της Βρετανίας και το Τμήμα Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη θνητότητα ανδρών και γυναικών.

Στους θανάτους που οφείλονταν στο κάπνισμα συμπεριλήφθησαν οι καρκίνοι της αναπνευστικής οδού, η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Σε αυτούς που οφείλονταν στο αλκοόλ συμπεριλήφθησαν οι καρκίνοι του λάρυγγα και του οισοφάγου, η χρόνια ηπατοπάθεια, καθώς και η αλκοολική ψύχωση και βία.

Οι 30 χώρες που αναλύθηκαν είναι οι Ισλανδία, Βρετανία, Σουηδία, Κύπρος, Ελλάδα, Μάλτα, Ελβετία, Νορβηγία, Ιρλανδία, Δανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Τσεχία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία και Ουκρανία.

Διαφορές ανά αιτία θανάτου

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι θάνατοι απ’ όλες τις αιτίες ήταν περισσότεροι για τους άντρες απ’ ό,τι για τις γυναίκες, αλλά η διαφορά παρουσίαζε τεράστιες διακυμάνσεις μεταξύ των κρατών – κυμαινόταν από 188 ανά 100.000 του πληθυσμού κατ’ έτος στην Ισλανδία έως 942 ανά 100.000 πληθυσμού στην Ουκρανία.

Στην Ελλάδα, η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι 230 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού κατ’ έτος.

Μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των κρατών υπήρχαν και στις διαφορές των θανάτων στα δύο φύλα λόγω τσιγάρου και λόγω ποτού.

Πιο συγκεκριμένα, η χαμηλότερη διαφορά ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες στους θανάτους λόγω τσιγάρου είναι 97 ανά 100.000 πληθυσμού (στην Ισλανδία) και η υψηλότερη είναι 495 ανά 100.000 πληθυσμού (στην Ουκρανία).

Οι διακυμάνσεις στους θανάτους λόγου ποτού είναι ακόμα πιο μεγάλες: η Ισλανδία έχει διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών 29 ανά 100.000 και η Λιθουανία οκταπλάσια (253 ανά 100.000).

Στην Ελλάδα, η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών στους θανάτους λόγω αλκοόλ είναι 49 ανά 100.000 πληθυσμού και αυτή στους θανάτους λόγω τσιγάρου 130 ανά 100.000.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η μακροβιότητα των γυναικών δεν είναι απλώς θέμα βιολογίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέρυ ΜακΚάρτνεϋ, από το MRC. «Το γεγονός ότι το χάσμα μεταξύ των φύλων είναι διαφορετικό από χώρα σε χώρα, υποδηλώνει πως υπάρχουν κοινωνικά αίτια, τα οποία κατά το μεγαλύτερο μέρος οφείλονται στο κάπνισμα και ακολούθως στο ποτό».

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου