Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ο ρόλος των κερδοφόρων επιχειρήσεων στη σημερινή συγκυρία

Η νέα χρονιά ξεκίνησε και το γενικότερο αίσθημα που επικρατεί γύρω μας είναι αυτό μιας γενικότερης απαισιοδοξίας και αβεβαιότητας για το μέλλον. Ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού αντιμετωπίζει περικοπές μισθών και απολύσεις, καταστάσεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση τα δεδομένα δεκαετιών όπως είναι ο προγραμματισμός ζωής ή η πρόσβαση σε ένα κοινωνικό κράτος.
Συμφωνούμε πως τα πράγματα είναι δύσκολα, πως οι αγορές πιέζουν και οι επιχειρήσεις αιμορραγούν. Παρατηρώντας όμως τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας, έχει αρχίσει και μας προβληματίζει ιδιαίτερα η στάση κάποιων επιχειρήσεων που επικαλούμενες το «ρεύμα λιτότητας» των καιρών προβαίνουν σε απολύσεις παρόλο που εμφανίζουν κέρδη. Μπορεί αυτές οι επιχειρήσεις να απολύουν εργατικό δυναμικό από φόβο μιας περαιτέρω επιδείνωσης της οικονομίας είτε διότι επιθυμούν να εμφανίσουν πρόοδο στην τελική γραμμή της κερδοφορίας τους. Στα μάτια όμως της κοινωνίας, δεν παύουν να προκαλούν αντιδράσεις, καθώς η οικονομία δεν αντέχει άλλους ανέργους.
Με τη συγκεκριμένη στάση τους οι εταιρίες μπορεί «να κερδίζουν την μάχη αλλά ουσιαστικά χάνουν τον πόλεμο», αρνούμενες να κατανοήσουν πόσο σημαντικός είναι ο δικός τους ρόλος στη τόνωση της αγοράς και διαταράσσοντας ανεπανόρθωτα τις σχέσεις με τα ενδιαφερόμενα τους κοινά, εφόσον τα μηνύματα που περνούν προκαλούν το κοινό αίσθημα και οξύνουν τις κοινωνικές αντιδράσεις.
Όντας συμμέτοχοι όλοι σε αυτή την κρίση, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε σήμερα πως θα πρέπει όλοι να αλλάξουμε. Ως πολίτες, να αλλάξουμε όλο το αξιακό σύστημα με το οποίο ζούσαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Οι επιχειρήσεις από τη μεριά τους, να αναγνωρίσουν ότι το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να αλλάξει προς πιο βιώσιμες πρακτικές και να αποδεχτούν πως εάν υπάρχει κοινωνική αναταραχή δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.
Με τη προσδοκία πως στα μεγάλα κερδοφόρα εταιρικά σχήματα υπάρχουν και ηγέτες που έχουν πλήρη αίσθηση του ρόλου τους την ιστορική αυτή στιγμή, ας ελπίσουμε πως την νέα αυτή χρονιά, οι αρχές της κοινωνικής υπευθυνότητας Θα λάβουν την αξία που τους αρμόζει.
Χ.Εξάρχου
Πρόεδρος Δ.Σ.
QualityNet Foundation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου