Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

2011: Το ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού

Εθελοντικός καθαρισμός λόφου Μιχαήλ και Γαβριήλ
  απο τους Ενεργούς Πολίτες Λαμίας
Στην Ευρώπη σήμερα υπάρχουν περίπου 100 εκατομμύρια εθελοντές, αν και τα ποσοστά διαφέρουν έντονα από χώρα σε χώρα, φθάνοντας μέχρι και το 40% στη Βρετανία ή την Ολλανδία ενώ δεν ξεπερνούν το 10% στην Ελλάδα ή την Ιταλία. O εθελοντισμός είναι πρώτα απ' όλα νοοτροπία και, στο πλαίσιο αυτό ορίσθηκε ως ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού το 2011. Η πρόεδρος της άτυπης διακομματικής ομάδας του ΕΚ για τον εθελοντισμό, Marian Harkin (φιλελεύθεροι, Ιρλανδία) δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.
Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει πολλά και φλέγοντα ζητήματα. Ήταν απαραίτητο να αφιερωθεί ένα ολόκληρο έτος, το 2011, στον εθελοντισμό;
Στην ΕΕ σήμερα ο ένας στους πέντε πολίτες έχει υπάρξει εθελοντής, είναι πολύ μεγάλος αριθμός. Μιλάτε για φλέγοντα ζητήματα και ίσως εννοείτε την κρίση. Πιστέψτε με, γνωρίζω πολύ καλά την κρίση όμως πιστεύω ότι ο εθελοντισμός μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στις σημερινές περιστάσεις.
Νομίζω ότι ο εθελοντισμός είναι σε μεγάλο βαθμό ζήτημα παράδοσης και κουλτούρας. Έχω μιλήσει με ευρωβουλευτές και Μη κυβερνητικές Οργανώσεις από διάφορες χώρες και θυμάμαι ένα σχόλιο, νομίζω από μια κυρία από την Τσεχία που είπε ότι ειδικά για τις παλαιότερες γενιές, όσοι ασχολούνται με τον εθελοντισμό είναι τρελοί έστω και αν το ίδιο δεν ισχύει στους νέους.
Μπορεί να αλλάξει κάτι το έτος εθελοντισμού;
Νομίζω ότι ο εθελοντισμός πρέπει να βρει τη δική του θέση και ίσως να διαφέρει αρκετά από αυτά που συμβαίνουν στη Βρετανία, τη Γαλλία ή την Ιταλία. Δεν είναι τόσο θέμα νοοτροπίας όσο περιστάσεων και συχνά όταν αλλάζουν οι περιστάσεις αλλάζουν και οι νοοτροπίες. Το 2011 μπορεί να δώσει την ευκαιρία στα νέα κράτη μέλη να δουν τι μπορεί να σημαίνει για τα ίδια ο εθελοντισμός.
Τι ρόλο έχουν οι ευρωβουλευτές και το ΕΚ σε αυτή την πρωτοβουλία; Πώς μπορούν να συνεισφέρουν;
Έχουμε δημιουργήσει τη διακομματική ομάδα για τον εθελοντισμό και μέχρι σήμερα έχουν στείλει ενημερωτικό υλικό σε όλους τους ευρωβουλευτές για τους εθνικούς οργανισμούς των χωρών τους. Έτσι μπορούν οι ίδιοι να έρθουν σε επαφή με τις εθνικές τους υπηρεσίες να δουν πώς ακριβώς οργανώνεται ο εθελοντισμός στη χώρα ή και στην περιφέρειά τους και πώς μπορούν να συνεισφέρουν οι ίδιοι. Πιστεύω ότι είναι κάτι σημαντικό γιατί φέρνει τους ευρωβουλευτές κοντά στους εθελοντές. Εξ' ίσου κρίσιμη είναι η συνεργασία του ΕΚ με τη "Συμμαχία" (που συγκεντρώνει 33 ευρωπαϊκά δίκτυα εθελοντισμού). Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε κάποιες προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να της ζητήσουμε να προχωρήσει στην έκδοση Πράσινης Βίβλου για τον εθελοντισμό.
Περισσότερες πληροφορίες για το Ευρωπαικό Έτος Εθελοντισμού: http://europa.eu/volunteering/en/home2

Πηγή: europarl.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου