Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Οι Γερμανοί για την Ελλάδα το 2010: «Μία χώρα στα πρωτοσέλιδα»

«Το 2010 ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για τους Έλληνες: Η οικονομική κρίση οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού», έγραψε στην ιστοσελίδα της η Ραδιοφωνία Νοτιοδυτικής Γερμανίας στην ανασκόπηση για το 2010. «Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η ανεξέλεγκτη μετανάστευση. Και μία αχτίδα φωτός: Επέτειος 50 ετών από τη συμφωνία Γερμανίας – Ελλάδας για την προσέλκυση εργατικού δυναμικού».

Οικονομική κρίση

Η δημοσιονομική κρίση, που συντάραξε τη χώρα, δοκίμασε τις αντοχές των Ελλήνων. Προκειμένου να αποφευχθεί η χρεωκοπία η Ελλάδα ζήτησε οικονομική στήριξη από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Σε αντάλλαγμα για το δάνειο ύψους 110 δισ. Ευρώ η Τρόϊκα απαίτησε την εφαρμογή σκληρού προγράμματος λιτότητας. Περικοπές δαπανών και αυξήσεις στη φορολογία ήταν τα πρώτα μέτρα.

Η κυβέρνηση σκοπεύει, όμως, να αντιμετωπίσει και το χρόνιο πρόβλημα της κακοδιαχείρισης των δημοσιονομικών: Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα. Απεργίες και διαδηλώσεις προκαλούν παράλυση στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα ένα ισχυρό αίσθημα παραίτησης καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Η ανεργία σκαρφαλώνει στο 13%, πολλά καταστήματα βάζουν λουκέτο, προπάντων στις μεγάλες πόλεις, όπου η ιδιωτική κατανάλωση κατέγραψε πτώση της τάξης του 40%.

Αναξιοπρεπής παραμονή

Ένα περαιτέρω άλυτο πρόβλημα της ελληνικής πολιτικής είναι το θέμα της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης. Αφ’ ότου ενισχύθηκαν οι έλεγχοι στην περιοχή του Αιγαίου με τη βοήθεια της FRONTEX, επιδεινώθηκε η κατάσταση στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας. Μέχρι και 400 άνθρωποι εισέρχονται σε καθημερινή βάση στην Ελλάδα διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο.

Η αύξηση της λαθρομετανάστευσης στην περιοχή ήταν τόσο μεγάλη που η χώρα ζήτησε και έλαβε βοήθεια από την FRONTEX. Οι πρόσφυγες που καταφέρνουν τελικά να φτάσουν στην Ελλάδα ουσιαστικά παραμένουν χωρίς καμία κρατική αρωγή. Ακόμη και ανήλικα παιδιά φτάνουν στο σημείο να κοιμούνται στο δρόμο. Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλη χώρα λόγω της Συμφωνίας του Δουβλίνου ΙΙ.

50 χρόνια από τη Συμφωνία Γερμανίας – Ελλάδας για προσέλκυση εργαζομένων

Οι εορτασμοί για τα 50 χρόνια από την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας για την προσέλκυση εργαζομένων συγκαταλέγονται στα θετικά του 2010.

tvxsteam

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου