Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Λειψυδρία, το επόμενο πρόβλημα του πλανήτη

Η λειψυδρία θα είναι το πλέον επιτακτικό πρόβλημα την επόμενη δεκαετία και θα διογκώνεται από την αύξηση του πληθυσμού στον πλανήτη, σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης Σερ Τζον Μπέντινγκτον.

Μιλώντας στο Reuters Global Climate and Alternative Energy Summit, που διεξάγεται στο Σαν Φρανσίσκο, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Κάμερον τόνισε ότι «η διαθεσιμότητα γλυκού νερού θα είναι, πιθανά, το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί». «Η γεωργική δραστηριότητα συνδέεται στενά με αυτό, αλλά θα έλεγα ότι το νερό θα είναι, πιθανά, μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας τα επόμενα δέκα χρόνια», συμπλήρωσε.

Ο ειδικός στα οικονομικά και τη βιολογία βιώσιμης διαχείρισης ανανεώσιμων πόρων είπε ότι σειρά παραγόντων μπορεί να συνδυαστούν για να αυξήσουν τον κίνδυνο. «Η αύξηση του πληθυσμού, η αύξηση του πλούτου, η αστικοποίηση και η κλιματική αλλαγή θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήτα στην ανθρωπότητα», υπογράμμισε ο κ. Μπέντινγκτον.

Ο πληθυσμός του πλανήτη, που ανέρχεται σήμερα σε 6,6 δισεκατομμύρια, αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, ενώ η αύξηση του πλούτου και η αστικοποίηση ενισχύουν τη ζήτηση για νερό. Η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή υποστηρίζει ότι 90 με 220 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική κινδυνεύουν να βρεθούν, μέχρι το 2020, αντιμέτωποι με νέες πιέσεις στην προσφορά νερού, λόγω της αλλαγής του κλίματος.

Ο κ. Μπέντινγκτον προειδοποίησε ότι προτεραιότητα στην έρευνα πρέπει να δοθεί στα κλιματικά σημεία καμπής. Τα σημεία αυτά αναφέρονται στην άνοδο της θερμοκρασίας που πυροδοτεί αντίδραση της φύσης, η οποία με τη σειρά της ενισχύει την κλιματική αλλαγή (παραδείγματος χάρη, η άνοδος της θερμοκρασίας στον Αρκτικό Κύκλο προκαλεί την τήξη και σήψη της παγωμένης βλάστησης, απελευθερώνοντας μεθάνιο και επιταχύνοντας με αυτό τον τρόπο την αλλαγή του κλίματος).

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι φόβοι για την ασφάλεια στην τροφοδοσία με νερό, η αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα και η προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δημιουργούν επιχειρηματικές ευκαιρίες. Αναφορικά με τις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, οι χώρες πρέπει να εστιάσουν τη δραστηριότητά τους στα ιδιαίτερα πλεονεκτήματά τους, τόσο στις φυσικούς πόρους τους όσο και στον μεταποιητικό τομέα, είπε ο Βρετανός επιστήμονας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου