Οι κυβερνήσεις του κόσμου αρέσκονται συνεχώς να διατυμπανίζουν για το πώς η μάθηση και η εκπαίδευση είναι απαραίτητα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη, και την ευμάρεια ενός κράτους. Για αυτό το λόγο, το γερμανικό ίδρυμα Bertelsmann αποφάσισε να αναλύσει ποια είναι τα κράτη που δεν μένουν στα λόγια, αλλά στηρίζουν και με πράξεις τα παραπάνω.
Πριν από μερικές ημέρες λοιπόν, το ίδρυμα δημοσιοποίησε τον δείκτη ELLI (European Lifelong Learning Indicators), μια μέτρηση δηλαδή της δια βίου μάθησης σε 23 κράτη της Ε.Ε, και που αφορά σε όλα τα ζητήματα εκπαίδευσης (από το διαδίκτυο έως τις επαγγελματικές επιμορφώσεις).
Η Δανία βγήκε πρώτη. Η Γερμανία όμως, που περηφανεύεται για αυτά τα θέματα, αποδείχτηκε λίγη, καταλαμβάνοντας την 10η θέση, λίγο πάνω δηλαδή, από τον μέσο όρο. Η Ελλάδα, η Βουλγαρία, και η Ρουμανία κατέκτησαν τις τελευταίες θέσεις στον πίνακα.
Ο δείκτης ELLI ξεκίνησε στον Καναδά, από το Συμβούλιο Μάθησης της Οτάβα, το οποίο δημοσιεύει ανάλογες έρευνες από το 2006. Τα στατιστικά στοιχεία που αποτελούν τη βάση του δείκτη, προέρχονται από τέσσερις ξεχωριστές ενότητες της εκπαίδευσης: επαγγελματική εκπαίδευση, επίσημη εκπαίδευση, προσωπική ανάπτυξη, και κοινωνική συνοχή. Αξιολογώντας στοιχεία 36 διαφορετικών κατηγοριών, το ίδρυμα Bertelsmann θέλει να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι πως : «η μάθηση δεν αρχίζει ούτε και τελειώνει μέσα στη σχολική αίθουσα… μαθαίνουμε στη δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο μας, στη κοινωνία, και μέσα στις οικογένειες μας».
Το γεγονός ότι οι βόρειες χώρες (Δανία, Σουηδία και Φιλανδία) κατέλαβαν τις τρεις από τις τέσσερις πρώτες θέσεις δεν αποτελεί έκπληξη, κυρίως σε όσους γνωρίζουν τα καινοτόμα εκπαιδευτικά συστήματα που εφαρμόζουν αυτές οι χώρες. Οι Ολλανδοί κατέλαβαν την τρίτη θέση. Με δεδομένα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ολλανδία όσον αφορά στην κοινωνική ενσωμάτωση του μουσουλμανικού μειονοτικού στοιχείου, δεν θεωρείται περίεργη η χαμηλή βαθμολογία που πήρε στον τομέα «εμπιστοσύνη προς τρίτους» που περιλαμβάνεται στην ενότητα της κοινωνικής συνοχής.
Το ίδρυμα συνέκρινε τα αποτελέσματα αυτά με ζητήματα διαφθοράς, παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας, και πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, αποκαλύπτοντας πως τα κράτη που τα πήγαν καλά στα αποτελέσματα του ELLI, τα πήγαν και εκεί πολύ καλά. Από την άλλη, τα κράτη που έπιασαν πάτο στο δείκτη ELLI, όπως η Ελλάδα, τα πήγαν χάλια και σε αυτούς τους τομείς. Όπως αναφέρει το ίδρυμα: «Τα αποτελέσματα της διαφθοράς μπορούν να παραλύσουν την οικονομική ανάπτυξη, ενώ η πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Πρόσφατα οικονομικά παραδείγματα μας αποδεικνύουν ότι οι θεσμοί και οι πολιτικές που επιτρέπουν σε ένα κράτος να είναι ανταγωνιστικό, δεν αποτελούν απλώς εργαλεία παραγωγικότητας, αλλά μηχανισμούς που αποτρέπουν την κοινωνική και οικονομική κατάρρευση μια χώρας».
(Macleans Canada)
Δείτε τις λεπτομέρειες του Elli index
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου