Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου!
Kάθε φορά που πλησιάζουµε σε εκλογές τα κριτήρια, που διαλέγουν τα κόµµατα τους υποψηφίους είναι ίδια και απαράλλαχτα.
Στην Ελλάδα µπορούν να µετρήσουν τα πάντα στην επιλογή ενός πολιτικού, εκτός από την ακεραιότητά του, τη γνώση και την ικανότητά του να φέρει σε πέρας μια συγκεκριμένη αποστολή.
Εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοέμβρη, μήνες και εβδοµάδες τώρα ακούμε για υποψηφίους που πρέπει να είναι «νέοι» ή «άφθαρτοι» ή «υπερκοµµατικοί» ή ό,τι άλλο µπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου. Ενα πράγµα δεν έχουμε ακούσει: ότι χρειαζόµαστε υποψηφίους ικανούς να διαχειριστούν αποτελεσµατικά τους δήµους και τις περιφέρειες που θα τους εκλέξουν.
Σήμερα η µεγάλη πλειονότητα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κατέχουν την …πρωτοκαθεδρία στις υποθέσεις διαφθοράς. Και τούτο επειδή κατά κανόνα διοικούνται από άτοµα που εκλέχθηκαν µεν, αλλά δεν έχουν να επιδείξουν το παραµικρό δείγµα εντιμότητας και διαχειριστικής επάρκειας.
Κι όμως, κανένα κόμμα δεν αναφέρεται στην ανάγκη να γίνει εδώ και τώρα εξονυχιστικός έλεγχος στο «πόθεν έσχες» των σημερινών δημάρχων και νομαρχών, των αντιδημάρχων και αντινομαρχών των επικεφαλής των νομαρχιακών και δημοτικών επιχειρήσεων! Σιωπούν οι πάντες!...
Για τον σκοπό έχει κατατεθεί συγκροτημένη πρόταση από τον Μανόλη Δρεττάκη, πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής και υπουργό: Μια επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των Διοικητικών Εφετείων και του ΣΔΟΕ, υποστηριζόμενη από το αναγκαίο τεχνικό προσωπικό να ζητήσει από όλους τους σημερινούς νομάρχες, δημάρχους κ.ά. να δηλώσουν (τόσο τα δικά τους όσο και των συζύγων και των παιδιών τους):
α) Τη σημερινή ακίνητη περιουσία καθώς και το έτος απόκτησής της.
β) Την κινητή περιουσία (καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ομόλογα και μετοχές).
γ) Τα αυτοκίνητα και τον κυβισμό τους, τα σκάφη και το μήκος τους.
Τα στοιχεία αυτά να συγκριθούν με τα αντίστοιχα στοιχεία του «πόθεν έσχες», το οποίο κατέθεσαν όταν εκλέχτηκαν για πρώτη φορά στην Τ.Α., αν υπάρχει σχετική δήλωση. Αν δεν υπάρχει, να ζητηθεί από τους ίδιους να τα δηλώσουν οι ίδιοι.
Στη συνέχεια η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών να ελέγξει αν το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων από τους ίδιους, τις συζύγους και τα παιδιά τους από την πρώτη εκλογή τους μέχρι και το 2009 δικαιολογεί τις αυξήσεις που θα διαπιστωθούν από τη σύγκριση.
Τα ονόματα εκείνων των δημάρχων και νομαρχών, στους οποίους θα διαπιστωθεί αδικαιολόγητος πλουτισμός των ίδιων, των συζύγων και των παιδιών τους, να δοθούν στη δημοσιότητα με το ύψος των διαπιστωμένων διαφορών και να προχωρήσει η από τους νόμους προβλεπόμενη διαδικασία για την επιβολή σ' αυτούς των από τους νόμους προβλεπόμενων ποινών. Εννοείται ότι αυτοί δεν θα πρέπει να είναι υποψήφιοι στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Αν τίποτε από τα παραπάνω δεν γίνει, η διαχρονική διαφθορά στην κεντρική κυβέρνηση και στην Τ.Α. θα συνεχίσει να «ζει και να βασιλεύει» και οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης περί διαφάνειας και πάταξης της διαφθοράς θα αποδειχτούν, όπως και πολλές άλλες, λόγια παραπλάνησης του λαού για την απόσπαση της ψήφου του.
Το διαβάσαμε στο Ελληνικό Καφενείο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου