Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Νέα μέτρα, σε μια προσπάθεια να «χρυσώσουν το χάπι»

Μετά από τις έντονες αντιδράσεις, που έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση των προθέσεων του οικονομικού επιτελείου να καταργηθεί η έκπτωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και να εξισωθεί με αυτόν του κίνησης, στην οδό Νίκης εξετάζουν τώρα δύο νέα μέτρα, σε μια προσπάθεια να «χρυσώσουν το χάπι» των επιβαρύνσεων. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.


Η κατακόρυφη αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης παρουσιάστηκε κατ΄ αρχήν ως αντίδοτο για τη μετάταξη προϊόντων από το συντελεστή Φ.Π.Α. 11% στον ανώτατο 23%. Η αλήθεια είναι ότι με το μέτρο αυτό δεν θα οδηγούμασταν στη μαζική μετάταξη προϊόντων. Έσπευσε, άλλωστε, να το ξεκαθαρίσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την επόμενη μέρα. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα και να αυξηθεί ο ειδικός φόρος στο θέρμανσης και να αλλάξουν συντελεστή Φ.Π.Α. πολλά – λιγότερα, πάντως, από ό,τι προβλεπόταν αρχικά. Υπό αυτές τις συνθήκες, στο υπουργείο οικονομικών εξετάζουν πλέον τα εξής εναλλακτικά σενάρια, τα οποία – αν αποφασιστούν – θα εφαρμοστούν συνδυαστικά.

Το πρώτο προβλέπει τη μείωση του – ενιαίου – φόρου στο πετρέλαιο από τα 412 ΕΥΡΩ ανά χίλια λίτρα, κάτω από τα 400 ΕΥΡΩ ανά χίλια λίτρα, όχι όμως χαμηλότερα από τα 390. Αυτό σημαίνει ότι – για το πετρέλαιο θέρμανσης – ο φόρος θα αυξηθεί - από τα 21 ΕΥΡΩ που είναι σήμερα ανά χίλια λίτρα – λιγότερο, η επιβάρυνση όμως θα παραμείνει και θα είναι σημαντική. Εκτιμάται ότι ανά λίτρο – η αύξηση θα είναι μικρότερη το πολύ κατά 2 λεπτά.

Παράλληλα με αυτό, όμως, υπάρχει και το θέμα των αλλαγών των συντελεστών του Φ.Π.Α. και, συγκεκριμένα, των προϊόντων που υπάγονται σε αυτούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capitaltax, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες να του δώσουν στοιχεία για τα οφέλη για τον προϋπολογισμό και τις επιπτώσεις στην αγορά από την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή Φ.Π.Α. στο 18%. Πρόκειται για πρόταση, που είχε τεθεί στο τραπέζι από τον περασμένο Ιανουάριο. Τότε, είχε προταθεί ενιαίος συντελεστής 15%, καθώς ο ανώτατος ήταν 19%. Τώρα, που αυξήθηκε στο 23%, το ίδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου προτείνει ενιαίο στο 18%.

Όπως είχε μεταδώσει το Capitaltax την περασμένη Πέμπτη, το συγκεκριμένο μέτρο θα οδηγούσε σε ελαφρύνσεις τα εισοδήματα έως 15.000 ΕΥΡΩ, είχε όμως απορριφθεί από τον υπουργό οικονομικών, με το αιτιολογικό ότι – κατ΄ αυτό τον τρόπο - θα μείωνε τον ανώτατο συντελεστή σε είδη πολυτελείας. Πλέον, όμως, φαίνεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν λέει «Όχι» στην πρόταση, σε μια προσπάθεια να περιορίσει και τη δραματική υστέρηση των εσόδων του προϋπολογισμού και τη φορολογική επιβάρυνση, που θα φέρουν αυτά τα μέτρα.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στην εβδομάδα, και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

nectarios.notis@capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου