Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΕΠΚΑ: Να μειωθεί στο μισό ο ΦΠΑ για τα υγιεινά τρόφιμα

Τον προβληματισμό του για τη σχεδιαζόμενη μεταφορά βασικών καταναλωτικών ειδών, όπως τα τρόφιμα, στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, εκφράζει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), υπενθυμίζοντας τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν ήδη οι πολίτες χαμηλότερων εισοδημάτων, λόγω ακρίβειας.
"Το ΚΕ.Π.ΚΑ. δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή του σε μια συνολική αύξηση Φ.Π.Α", υπογραμμίζεται σε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Γεώργιο Παπακωνσταντίνου.

Το ΚΕΠΚΑ καταθέτει τη δική του πρόταση για το θέμα, προτείνοντας να μειωθεί στο μισό ο ισχύων ΦΠΑ για τα υγιεινά τρόφιμα και, ταυτόχρονα, να ενταχθούν στον υψηλότερο συντελεστή, ακόμη και άνω του 23%, τα θεωρούμενα ως ανθυγιεινά.

Στην πρώτη κατηγορία, με τον χαμηλό ΦΠΑ, προτείνεται να ενταχθούν τρόφιμα όπως γάλα, ψωμί, γιαούρτι, νωπά φρούτα και λαχανικά. Στον ίδιο συντελεστή μπορούν να "μπουν" είδη καθημερινής ανάγκης (πχ. προσωπικής υγιεινής και καθαρισμού σπιτιού), που έχουν πιστοποίηση ότι είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Αντίστοιχα, στον υψηλό συντελεστή προτείνεται να ενταχθούν τρόφιμα με υψηλά ποσοστά άλατος, ζάχαρης, και λιπαρών, όπως αναψυκτικά, σνακ (πατατάκια, γαριδάκια, κρουασάν κ.λπ.) και έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά (πίτσες κ.λπ.). Με τον ίδιο συντελεστή εισηγείται να φορολογούνται και είδη καθημερινής χρήσης με βλαπτικές προς το περιβάλλον χημικές ουσίες.

Η επιστολή, που κοινοποιείται -μεταξύ άλλων- στον πρωθυπουργό της Ελλάδος, Γεώργιο Παπανδρέου, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, τον αρχηγό της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά και τους επικεφαλής των κομμάτων, καταλήγει: "Η οικονομική πολιτική πιστεύουμε ότι πρέπει να συνδυαστεί με την πολιτική της προώθησης της υγιεινής διατροφής, της μεσογειακής δίαιτας, της καταπολέμησης της παχυσαρκίας και της προστασίας του περιβάλλοντος»._

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου