Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Σαρωτικούς ελέγχους σε όλες τις τουριστικές περιοχές αλλά και την υπόλοιπη χώρα το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας...

Σαρωτικούς ελέγχους σε όλες τις τουριστικές περιοχές αλλά και την υπόλοιπη χώρα, σε βιομηχανικούς χώρους, υπαίθριες εργασίες και επιχειρήσεις εποχικού χαρακτήρα, πραγματοποιούν οι Επιθεωρητές Εργασίας σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΙΚΑ και των υπόλοιπων ασφαλιστικών οργανισμών, με πρώτο στόχο τη μείωση της εισφοροδιαφυγής, και δευτερευόντως, τον έλεγχο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί πως οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) επικεντρώνονται στην εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας, με στόχο τα 12 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην εισφοροδιαφυγή, ή ορθότερα την εισφοροαποφυγή, αφού ένα σημαντικό κομμάτι της οφείλεται στη μαύρη, ανασφάλιστη εργασία.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ετοιμάζει παρεμβάσεις σε οργανωτικό και διοικητικό επίπεδο, ενώ παράλληλα, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, όχι μόνο στις τουριστικές περιοχές, στις οποίες λόγω περιόδου δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μετά από καταγγελίες αλλά και την αξιολόγηση των στοιχειών για τον αριθμό των ελέγχων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, την παραβατικότητα ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας και άλλες σχετικές παραμέτρους, στο «στόχαστρο» των επιθεωρητών εργασίας έχουν μπει οδοντοτεχνικά εργαστήρια, κέντρα φυσικοθεραπείας, κέντρα λογοθεραπείας, κέντρα αδυνατίσματος, κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης νυχιών. Παράλληλα, συνεχίζονται οι στοχευμένοι έλεγχοι σε βιομηχανικούς χώρους, υπαίθριες εργασίες, επιχειρήσεις εποχικού χαρακτήρα, επιχειρήσεις όπου απασχολούνται ταχυμεταφορείς και διανομείς φαγητού καθώς και επιχειρήσεις που απασχολούν επαγγελματίες οδηγούς.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί πως για να ελεγχθούν όλες οι επιχειρήσεις από το ΣΕΠΕ θα χρειαστούν 42 χρόνια για τις περιπτώσεις υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, και 31 χρόνια για την εφαρμογή της εργασιακής νομοθεσίας.

Ακόμη και στο μνημόνιο (αρχικό κι επικαιροποιημένο) προβλέπεται η ενδυνάμωση του Σώματος Επιθεωρητών. Πρόκειται για έναν από τους λίγους τομείς της δημόσιας διοίκησης που η τρόικα επιτρέπει την «ενδυνάμωσή» τους, προβλέποντας ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2011, η κυβέρνηση οφείλει να έχει ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση για την ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία πρέπει να στελεχωθεί πλήρως με εξειδικευμένο προσωπικό και να έχει ποσοτικούς στόχους σε σχέση με τον αριθμό των ελέγχων που θα πραγματοποιεί.

Σε αυτό το επίπεδο, στο νέο κείμενο του μνημονίου, προβλέπεται η ανάγκη σύνταξης έκθεσης με την οποία θα γίνει η κατανομή των ανθρώπινων πόρων στο δημόσιο τομέα για μία περίοδο μέχρι το 2013 και θα καθορίζεται η ανακατανομή του ειδικευμένου προσωπικού σε τομείς αναγκαίους για την υλοποίηση του χρηματοδοτικού πλάνου. Στους τομείς αυτούς περιλαμβάνονται η φορολογική διοίκηση, το ΓΛΚ, η επιθεώρηση εργασίας, οι ρυθμιστικές αρχές και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Κάθε χρόνο, ο αριθμός των υπηρετούντων επιθεωρητών μειώνεται, με αποτέλεσμα το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας να εμφανίζει κενές σχεδόν 1.300 οργανικές θέσεις. Έτσι, παρ’ ό,τι το πρώτο εξάμηνο του 2010 παρατηρήθηκε αύξηση, της τάξης του 8,5%, στον αριθμό των ελέγχων σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2009, υπήρξε μείωση σε σχέση με το 2008, που ξεπέρασε το 6,0%. Και αυτό, σε μια εποχή που λόγω της ύφεσης και της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στην αγορά, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, από πολλούς εργοδότες. Κάτι που φαίνεται και από το ύψος των επιβληθέντων προστίμων, αφού αυξήθηκαν κατά 36,95% σε σχέση με το 2009 και κατά 27,09% σε σχέση με το 2008. Αύξηση παρουσιάζουν εφέτος και οι εργατικές διαφορές (κατά 5,61% σε σχέση με πέρσι και 25,88% σε σχέση με το 2008) όσο και η αύξηση στα καταβληθέντα χρηματικά ποσά, μέσω της συμφιλιωτικής διαδικασίας.

Αναλυτικά, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 9,1 εκατ. ευρώ για τη μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, σε συνολικά 16.881 ελέγχους και 1,4 εκατ. ευρώ αναφορικά με παραβάσεις υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας, μετά από 13.166 ελέγχους.

Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης η κατάθεση σχεδίου νόμου που αναβαθμίζει στο ΣΕΠΕ σε ένα «πολυδύναμο» ελεγκτικό, συμφιλιωτικό και ενημερωτικό σώμα «Ράμπο», έναν Εθνικό Φορέα Ελέγχου της αγοράς Εργασίας και Ασφάλισης. Σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα Επιθεωρητών Εργασίας Μιχάλη Χάλαρη, στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένας πολυεπίπεδος μηχανισμός ο οποίος και μείωση δαπανών και δυνάμεων θα σηματοδοτήσει και καλύτερο συντονισμό θα επιφέρει και μια άρτια οργανωμένα και σφαιρικά δομημένη καταπολέμηση των νοσηρών φαινομένων θα έχει. capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου