Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Πού και πώς θα ψηφίσουμε

Απομένουν μόλις λίγα 24ωρα για την κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών, όπως συνομολογούν όλα τα πολιτικά κόμματα, πολιτικοί αρχηγοί, πολιτικοί αναλυτές, εγχώριοι και ξένοι, αλλά και η πλειονότητα των πολιτών. Το ΑΜΠΕ παρουσιάζει έναν πλήρη οδηγό της εκλογικής διαδικασίας, προκειμένου να ψηφίσετε δίχως προβλήματα, απρόοπτα και ταλαιπωρίες.Στις 21:30 της 6ης Μαΐου, η Singular Logic δεσμεύεται να δώσει ασφαλή εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Προηγουμένως, όμως, θα πρέπει να έχει εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία των εκλογών, με τη συμμετοχή όλων όσοι έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σε αυτές της εκλογές καλούνται να ψηφίσουν συνολικά 9.850.802 πολίτες, ενώ οι νέοι εκλογείς, οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές ανέρχονται σε 359.959.

Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 07:00 και θα λήξει στις 19:00, όπως είθισται τα τελευταία χρόνια. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που διανύουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί έως και το έτος 1994, είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του «εκλέγειν».

Στερούνται του δικαιώματος της ψήφου όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση. Επίσης, εκείνοι οι οποίοι τιμωρήθηκαν, λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, για κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα.

Σημειώνεται ότι νόμιμο δικαίωμα να μην ψηφίσουν έχουν:

α) Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.

β) Όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.

γ) Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40) τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας.
http://www.ota.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου