Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Καταβάλλεται η Τρίτη δόση επιχορήγησης των προνοιακών ιδρυμάτων

Υπεγράφη η απόφαση για την καταβολή της τρίτης δόσης της επιχορήγησης των προνοιακών ιδρυμάτων της χώρας που αφορά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάρκος Μπόλαρης, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, στο οποίο μετέχει με την ιδιότητα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Το γεγονός αυτό αναμένεται ειδικότερα να δώσει ανάσα λειτουργίας στα 22 ιδρύματα ΑΜΕΑ και παιδικούς σταθμούς προνοιακού χαρακτήρα που λειτουργούν στην Κεντρική Μακεδονία και φιλοξενούν περισσότερα από τρεις χιλιάδες παιδιά. Σύμφωνα με τον κ. Μπόλαρη οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην χορήγηση της τρίτης δόσης της επιχορήγησης οφείλεται στις καταλήψεις που έγιναν στο υπουργείο.

Σε ό,τι αφορά τα προνοιακά επιδόματα, επισήμανε ότι το υπουργείο εξετάζει τη χορήγησή τους σε ομάδες ανθρώπων που πάσχουν από σύγχρονες ασθένειες οι οποίες φέρουν τα χαρακτηριστικά μάστιγας (όπως η νόσος Alzheimer), από αυτισμό (οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν ελάμβαναν αντίστοιχη στήριξη) αλλά και σε άστεγους, καθώς, όπως είπε, το φαινόμενο αυτό εντείνεται διαρκώς.

Τα χρήματα για τη χορήγηση των επιδομάτων στις παραπάνω κατηγορίες ανθρώπων θα βρεθούν από την εξοικονόμηση πόρων που αναμένεται να προκύψει από τη λειτουργία ενός εθνικού μητρώου δικαιούχων επιδομάτων. Μέσω του αρχείου θα εντοπίζονται όσοι παίρνουν προνοιακό επίδομα χωρίς να πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις του νόμου και τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν θα κατευθύνονται σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

<<Η πρόνοια και ο νομοθετικός σχεδιασμός της κυβέρνησης λέει ότι δημιουργούμε μια ψηφιακή διαδραστική πλατφόρμα, ένα ενιαίο μητρώο στο οποίο καταγράφονται όλοι όσοι δικαιούνται επιδόματα. Αυτό γίνεται γιατί μέχρι σήμερα υπάρχουν δεκάδες ασύνδετα μεταξύ τους αρχεία, ασύνδετες μεταξύ τους βάσεις με βάση τις οποίες διανέμονται προνοιακά επιδόματα. Υπογραμμίζω τη λέξη ασύνδετο γιατί αυτό είναι και η προϋπόθεση για το ανεξέλεγκτο. Οι καταγγελίες έρχονται καθημερινά στο υπουργείο, είναι πολλές, τεκμηριωμένες και δείχνουν ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των συμπολιτών μας που παίρνουν προνοιακό επίδομα χωρίς να έχουν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις του νόμου. Αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλές επιτροπές φαλκήδευσαν το νόμο και πληρώνουμε σήμερα προνοιακά επιδόματα σε ανθρώπους που δεν το δικαιούνται>> είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόλαρης.

Πρόσθεσε δε ότι το φαινόμενο έχει πολύ ευρύτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά από αυτά που έχει ανακοινώσει το υπουργείο και σημείωσε: <<παρεμβαίνουμε έτσι ώστε το επίδομα που δίνει η πολιτεία σε αυτές τις δυσχερείς συνθήκες να φτάνει σε αυτούς που πράγματι έχουν ανάγκη>>.

Εξάλλου το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε κατά πλειοψηφία εισήγηση της προέδρου Αθηνάς Αηδονά με την οποία ζητείται από τους περιφερειακούς συμβούλους να υποβάλλουν αίτημα δικαιολόγησης της απουσίας τους από συνεδριάσεις του Συμβουλίου. Αφορμή για την σχετική εισήγηση ήταν οι επαναλαμβανόμενες απουσίες περιφερειακών συμβούλων λόγω των κοινοβουλευτικών τους υποχρεώσεων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου