Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Πλαφόν στις δαπάνες και τα έσοδα των δήμων

«Η Ελλάδα μαθαίνει την Ελλάδα». Με τη φράση αυτή οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών παρουσίασαν χθες την πλήρη καταγραφή των οικονομικών των ΟΤΑ που για πρώτη φορά έγινε στη χώρα μας.

Πρόκειται, όπως διευκρινίστηκε, για πραγματικά στοιχεία των οποίων αποκλειστικοί πάροχοι ήταν οι ίδιοι οι δήμοι που «τροφοδότησαν» την Κεντρική Βάση Δεδομένων που λειτουργεί στο ΥΠΕΣ. Μάλιστα το σύνολο των στοιχείων θα τεθεί υπόψη της Βουλής, των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών και θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με την Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να «τελειώσει ο πολιτικός και αυτοδιοικητικός λαϊκισμός», όπως τόνισε ο Γ. Ραγκούσης. Εν συνεχεία θα προχωρήσει η κυβέρνηση στα επόμενα βήματα της οικονομικής εξυγίανσης των ΟΤΑ, μεταξύ των οποίων και στην αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησής τους.
Βασικό συμπέρασμα των στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι ότι στην παρούσα φάση δεν υφίσταται θέμα υποχρηματοδότησης των δήμων και των περιφερειών, με δεδομένο ότι τα ετήσια σταθερά έσοδά τους ακόμη και με τους πλέον συντηρητικούς υπολογισμούς για τους μεν δήμους ξεπερνούν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα έξοδά τους ανέρχονται στα 3,8 δισ., συμπεριλαμβανομένων και των τοκοχρεολυσίων από την εξυπηρέτηση των δανείων.

Δαπάνες
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι δαπάνες των δήμων αν είχαν υπολογισθεί στην προ-Καλλικράτη εποχή (με 1034 ΟΤΑ) θα ήταν κατά 160 εκατ. ευρώ περισσότερες, γεγονός που αποδεικνύει το όφελος από τη διοικητική μεταρρύθμιση. «Δεν υπάρχει ζήτημα συνολικής υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ. Οι ΟΤΑ έχουν ήδη, και θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν στο συνολικό συμμάζεμα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας», δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, συμπληρώνοντας ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους αποκτούμε μία συνολική εικόνα το πού πηγαίνουν τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου». Στις περιφέρειες το σύνολο των εξόδων ανέρχεται σε 582 εκατομμύρια, ενώ τα έσοδά τους ξεπερνούν τα 670 εκατομμύρια.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στα έσοδα δεν υπολογίστηκαν πόροι αναπτυξιακού και επενδυτικού χαρακτήρα, όπως η χρηματοδότηση μέσω ΣΑΤΑ (που το 2011 θα ανέλθει στα 600 εκατ. ευρώ), ή τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ». Παρά το γεγονός όμως ότι είναι διασφαλισμένο το ελάχιστο κόστος λειτουργίας στο σύνολο της αυτοδιοίκησης εν τούτοις σε ορισμένους δήμους και περιφέρειες ή κάλυψη αυτή είναι οριακή ενώ σε ορισμένους δεν είναι καν επαρκής.
Αναλυτικά στοιχεία για χρεωμένους δήμους, μάλιστα, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα αύριο Πέμπτη, παράλληλα με ένα αναλυτικό πρόγραμμα εξυγίανσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον «Καλλικράτη», ώστε να εξειδικευτούν οι ΟΤΑ που θα πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Συζήτηση
Με ξεκάθαρη πλέον την εικόνα των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης αναμένεται να «ανοίξει» και η συζήτηση για τον τρόπο χρηματοδότησής της με στόχο τη σταθεροποίηση των πόρων, κάτι που δεν αποκλείεται να οδηγήσει στη θέσπιση πλαφόν τόσο στα έσοδα όσο και στις δαπάνες.
Ως γνωστό μέχρι σήμερα η επιχορήγηση των ΟΤΑ προσδιορίζεται ως ποσοστό επί συγκεκριμένων φόρων, κάτι που συχνά οδηγούσε σε τριβές μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης, αφού εξαρτούσε τα ποσά που λάμβαναν οι ΟΤΑ από την πορεία των φορολογικών εσόδων του κράτους. Μάλιστα όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών το κράτος θα συνεχίσει να ενισχύει την Αυτοδιοίκηση στην αναπτυξιακή της προσπάθεια μέσω και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου