Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Θερμοπύλες...

Προχθές, ημέρα Κυριακή, πήγα στα Καμμένα Βούρλα για να ιδώ κάποιους φίλους.
Αποφάσισα να μην αφήσω τον οβολό μου στα διόδια που μεσολαβούν, αλλά να πάω από την παλαιά οδό (Αθηνών, Θερμοπύλες κτλ.).
Το αυτοκίνητό μου τελικά άντεξε τις λακκούβες και τον χωματόδρομο (this is Sparta που λέει και ο Λεωνίδας στην πρόσφατη ταινία, και this is Grecia που λέμε και εμείς οι νεοέλληνες σήμερα για τους δρόμους) οπότε πέρασα και από το μνημείο των Θερμοπυλών.
Σας στέλνω μια φωτογραφία από το μνημείο της ενδοξοτέρας των μαχών!

Να κάνω και μια παρατήρηση: Δεν νομίζω ότι ο Λεωνίδας ήταν γυμνός. Πολεμούσαν ντυμένοι οι Σπαρτιάτες και όχι γυμνοί. Γυμνοί ήσαν μόνον εις τους Ολυμπιακούς αγώνες. Επί πλέον νομίζω ότι η ασπίδα τους είχε το γράμμα «Λ»(Λακεδαίμων) και όχι την Μέδουσα

Και παραφράζοντας το τετράστιχο του Σολωμού:

Ω τριακόσιοι, σηκωθείτε
και ξανάλθετε σε μας,
τα παιδιά σας θελ' ιδείτε
πόσο ΔΕΝ μοιάζουνε με σας...

Παναγιώτης Παυλάκης

1 σχόλιο:

  1. Διαχειριστής10/5/11, 9:26 μ.μ.

    Οι Σπαρτιάτες οπλίτες μαζί με την εξάρτυσή τους(κράνος,περικνημίδες, θώρακα που ήταν στην αρχή μπρούτζινος για να αντικατασταθεί αργότερα από πιο ελαφρύ λινοθώρακα)φορούσαν πάντα κόκκινο μανδύα για να μην φαίνεται το αίμα όταν πληγώνονταν και κατά τον Λυκούργο για να φοβίζουν τους εχθρούς. Στις δε μάχες πήγαιναν ξυπόλυτοι.
    Όλες οι ασπίδες είχαν το γράμμα λάμβδα(Λ)που αντιπροσώπευε την Λακεδαιμονία.

    Η μορφή του βασιλιά Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, έχει βασιστεί σε μια αναπαράσταση πολεμιστή που ανακάλυψε η Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή το 1920 και ταυτίστηκε με τον πεσόντα βασιλέα.

    Το δε μνημείο των Θερμοπυλών ανεγέρθηκε το 1955 και το είχε δημιουργήσει ο γλύπτης Βάσος Φαληρέας.

    Ευχαριστούμε τον φίλο Παναγιώτη για την ανάρτηση που μας έστειλε και μας ανάγκασε να ξαναθυμηθούμε την ένδοξη ιστορία της περιοχής μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή